Жерајић Reviewed by Momizat on . Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Жерајић

Жерајић

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (1)

  • Војислав Ананић

    ЖЕРАЈИЋ (п), у Миљевцу и Читлуку (Невесиње). Старином су Кривокапићи и вјерују да су поријеклом из Трешњева у Црној Гори. У Миљевац су доселили „одмах иза куге“. У Читлук се, 1878. године, настанио Вучић Жерајић „који је био одселио од оних у Миљевцу и хајдуковао“. Славе Лазаревдан (59:324,325). Од Жерајића из Миљевца потиче „један од првих представника националнореволуционарних тежњи босанскохерцеговачке омладине“ Богдан Жерајић (1886-1910). Гимназију је завршио у Мостару, студирао права у Загребу, а једно вријеме радио као учитељ у Србији. Жерајић је заступао потребу бескомпромисне борбе против Аустро-Угарске. Тај свој став потврдио је покушајем атентала на „поглавара земље“, генерала Варешанина у Сарајеву. На мјесту неуспјелог атентата извршио је самоубиство и тиме „прекинуо сваку могућност истраге“. Атентат је имао снажан утицај на даљи развитак омладинског покрета у Босни и Херцеговини, а Богдан Жерајић је постао „симбол идеалног борца за слободу“ (77/8:642).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top