Poreklo prezimena Ždero

17. februara 2012.

komentara: 6

Prezime Ždero potiče iz mesta Vrlika kod Knina. Staro prezime im je bilo Nikolić. Krajem 17. veka dolazi do velikih migracija usled čega jedan deo roda odlazi u Bosnu, u Livno, preciznije u donje Livanjsako polje, u selo Rujani. Odatle se, pod turskim „zulumom“ povlače prema gornjem Livanjskom polju, u selo Srđevice, odakle se raseljavaju u sela Zastinje, Smričane, Golinjevo, Fuber i Komorane. Jedan deo migrira prema Kupresu i danas postoji lokacija iznad sela Malovana poznata kao Žderin pod. Odatle odlaze prema selu Blagaju, a jedan deo silazi u Glamočko polje i tamo ih ima u nekoliko sela. Takođe, jedan deo odlazi u Glamoč, a drugi u Šipovo, i ti se zovu Đačići.

U ovim krajevima su živeli sve do poslednjeg rata.

Prilikom migracije iz Livna jedan deo odlazi u Imotski i tamo ih ima u jednom ili dva sela. Sve ove Ždere su jedno pleme i slave slavu Sv.Jovana Krstitelja, koju su i doneli iz starog kraja, odnosno Vrlike, uključujući i Ždere iz Imotskog koji su danas katolici.

.Prezimena Ždero ima još u srednjoj Bosni kod muslimanskog življa i nije u vezi sa gore opisanim rodom. Takođe ih ima i u Novoj Topoli kod Gradiške i oni znaju da su migrirali sa Kupresa pred kraj Austrougarske vladavine.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan

POZNATI:

IZVOR: Internet sajtovi

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

 1. kiso stojan

  dali se zna kad su kiso doselili na kupres?

  • Borivoje Milojević ”Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje” :
   Kiso (1 kuća) u Novom Selu je došao od Livna. Bio je ”fukaran” i čuvao je seoska goveda. Slavi Đurđevdan.
   Kiso (1 kuća) u Glavicama je od Čelebića u Livanjskom Polju. Bio je kovač u Glamoču pa je odatle 1906. godine prešao u Glavice. Takođe slavi Đurđevdan.
   Dakle, radi se o dve zasebne kuće porodice Kiso koje su se nezavisno jedna od druge naselile na prostor oko Kupresa. Ipak, sasvim je sigurno da se radi o daljim rođacima iz livanjskog kraja.

   Mario Petrić u ”Porijeklu stanovništva livanjskog kraja” za Kise veli sledeće:
   ČELEBIĆ – su porijeklom iz Hercegovine odakle su se najprije doselili u Dalmaciju; iz Dalmacije su prešli u Livanjsko polje. Slave Đurđevdan. Dedijer spominje Kise u Kruševici (Ljubinje) i u Žabici (Ljubinje) gdje su se doselili iz Raške u Srbiji. Slave Sv. Nikolu.
   ČAPRAZLIJE – došli iz Dalmacije, a starinom su iz Hercegovine. Slave sv. Đurđa. Ima ih u Kruševici i u Žabici kod
   Ljubinja, a doselili su iz Raške u Srbiji. Slave Sv. Nikolu. U Novo Selo (Kupreško polje) Kiso je doselio od Livna. Slavi Sv. Đurđa. U Glavice kod Glamoča Kiso je doselio iz Čelebiča; ti u Livanjskom polju slave Sv. Đurđa.
   GORNJI RUJANI – su došli iz Dalmacije, a porijeklom su iz Hercegovine. Slavili su Đurđevdan.

 2. Vojislav Ananić

  ŽDERO (m), pejorativno prezime porodica koje se, u izvorima pominju u Blagaju (Mostar) i Gabeli (Čapljina). Godine 1698. u Blagaju se spominje Muhamed-aga Ždero kao zapovjednik ovog mjesta. U Gabeli su Ždere bili nastanjeni “polovinom prošlog stoljeća” (98:17,139).

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

 3. Zenica

  Pogrijesio si, napisao si da su Ždere iz Srednje Bosne muslimani to nije istina. Moji roðaci se prezivaju Ždero i slave krsnu slavu ucestvovali su u svim oslobodilackim ratovima od prvog pa do ovog zadnjeg. Pozdrav

 4. Mirko

  Moja majka je iz Glamoča selo Podgreda i devojačko prezime Ždero pokojni deda Nikola je slavio slavu sv.Jovan

 5. Milana

  Moji su sa tatine strane sa Kupresa, a baba i deda su mi pričali za našeg pretka koji se borio u partizanima, proglašen za narodnog heroja, zvao se Miloš Ždero.
  Slavimo slavu Sveti Jovan Krstitelj.