Poreklo prezimena Đuričić

17. februar 2012.

komentara: 39

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (39)

Odgovorite

39 komentara

  1. Rade Djuričić

    Moji Djuričići su Cuce iz Kobiljeg Dola, izvorna krsna slava je Lučindan, ali je kada su se preselili u Gacko u prvoj polovini 19. veka promenjena u Jovandan. Našeg korena su Djuričići iz Sijarinske Banje i Obilića, a za one iz Kremana nema sigurnih podataka.
    Pozdrav familiji Djuričić iz Gornjeg Milanovca!

  2. Bogdan Đuričić

    Pozdrav iz Ravnoga Srema gde u mestu Kupinovu postoje Đuričići po priči još iz 1456god.Najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini je u Kupinovu ili ti srednjovekovno ime Kupinik,gde je poslednje despotsko utočište Srbske vlastele….Lazarevići,Brankovići,majka Angelina ,zmaj Ognjeni Vuk..nasa slava je sveti Ignjatije 02.Januar.
    Ima nas ovde dosta familija.
    Pozdrav svima!

  3. ???

    Da li neki Đuričić ima predanje da je iz Hercegovine. Navodno su ti Đuričići bili u Dabarskom polju oko 1772. godine?

    • Dražan Todorić

      Odgovaram gospodinu po imenu …??? (čudno neko ime, prvi put čujem za to ime, ali je i moje retko…ha,ha…malo šale …bez uvrede) ,
      Ako pod time mislite i na STARU HERCEGOVAČKU PIVU, CRNA GORA, koja je nekada pripadala Hercegovini , onda i ja mogu nešto da kažem .
      Đuričići su se doselili iz STARE HERCEGOVAČKE PIVE najverovatnije 1738 godine . Manje je verovatno da je to bilo 1790 godine. Slave ĐURĐEVDAN kao i svi DROBNJACI, pleme iz Crne Gore.
      Dabarsko polje i (Crkva u Dabarskom polju se zove Sv.Georgija Vranjska ili Đurđeva crkva). je oko 20 km udaljeno od DROBNJAKA i PIVE. Žive u selu Rajković, kod Valjeva, Srbija. U selu Rajković su bili najbogatiji.
      Od Radovići, Terzići, Todorići i Đuričići su svi u srodstvu, i svi imaju istu slavu SVETI ĐORĐE , i svi u “ođakliji”,( to je svećana trpezarija gde se obavljaju svetkovine – slava, venčanja i sahrane ) drže IKONU – SVETI ĐORĐE UBIJA AŽDAJU
      Svi su natprosečno visoki , muškarci od 185- 196 cm, npr. ja sam visok 194 cm …Crkva u Dabarskom polju se zove Sv.Georgija Vranjska ili Đurđeva crkva.

  4. Vojislav Ananić

    ĐURIČIĆI, 1 kuća u Bobotovom groblju.

    Doselili su iz Gacka, iz sela Bodežišta u Vratkoviće oko 1830. godine. Doselio je Sava Đuričić. Sava je imao Ostoju, a Ostoja Luku i Rista.
    Prilikom povlačenja granice izmeću Crne Gore i Austro-Ugarske 1878. godine, Risto pređe u crnogorsku granicu, u Bobotovo groblje, a Luka ostane u Vratkoviće, gdje mu i danas žive unuci Milan i Aleksa, Jovanovi sinovi.
    Risto je imao Vasilija i Nikolu. Od Nikole nema nasljedstva, a Vasilije je imao Radovana i Blaža. Blažo je poginuo 1944. godine, kao partizan. Radovan živi u Bobotovom groblju i ima sina Jovana i Miloša. Jovan Radovanov ima Blaža i Branka.
    Đuričića ima u Gacku, u Garevi i Bodežištima. Od ove je porodice i general Blažo Đuričić; njegov otac Aleksa emigrirao je 1907. godine iz Austrije u Crnu Goru. Kad se skoro svi Gačani vrate, Aleksa iz nacionalnih pobuda, kao Srbin, ne htjedne, nego se naseli u Nikšić. Slava im je bila sveti Jovan, 20. januara.
    Genealogija, pasovi: Blažo (dijete), Jovan, Radovan, Vasilj, Risto, Ostoja, Sava.

    Izvor: Obrad Višnjić – Golija i Golijani, Trebinje, 1987.

    • Vladimir Djuricic

      Vojislave , svaka cast za ovu lozu. Licno sam upoznao Milana. Po predanju mog pokojnog strica Djuricici kojima pripadam su se iz Vratkovica doselili niz Drinu u Bratunac.odatle u Beograd.
      Posto je moj pradeda Vladimir, a sin Krsto (koji se vodi da je sahranjen u Trebinju) a po mom predanju je poginuo od crnokosuljasa 1942-1944. Ostaje zabuna da proverim sa Djuricica iz Stare ili Nove Pazove o ovoj grani Djuricica. Slavimo Sv.Alimpija Stoplnika.

    • Perica Đuričić

      Rođen sam u selu Crkveni Bok ,Banija-srpska krajina ,krsna slava Đurđevdan ,u selu je bilo jos 3 porodice Đuričića od kojh za jednu porodicu znam da slave Sv.Ignjatiju iz sela Strmen,(danas zive u selu Vrčin kod Beograda) .Geografska odrednica- sela se nalaze na desnoj obali rijeke Save 30km sjeverno od Jasenovca.Pozdrav svima!

  5. Vojislav Ananić

    ĐURIČIĆ (p), stare hercegovačke porodice. Nastanjeni su u Vratkovićima i Garevoj (Gacko), Raptima (Bobani, Trebinje), Nevesinju, Mostaru… U Garevu je “Đuričića djed” doselio iz Vratkovića. U Rapti su došli u prvoj polovini 18. vijeka iz obližnjeg Maljevog Dola gdje i danas postoje ostaci njihovih kuća. Smatra se da su Đuričići starinom iz Lisine, selištu između Žakova i Tulja u Popovu. Iz Lisine su “vrlo davno” prešli u Maljevom Dolu. Tvrdi se da su jedna od najstarijih porodica u Bobanima. Slave Jovanjdan (59:197.270), Od gatačkih Đuričića potiče narodni heroj Blažo (Alekse) Đuričić, rođen 1914. godine u Pueblu (SAD). Oca su mu, 1908. godine. austrijske vlasti protjerale iz Hercegovine u Crnu Goru. Od 1910. do 1914. porodica je živjela u Americi. Po povratku iz Amerike, otac mu je učestvovao u Prvom svjetskom ratu i poginuo 1916. godine. Blažo se istakao u NOB-u i bio jedan od rukovodilaca u Bosni i Hercegovini (168:231,232).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  6. Rade Djuricic

    Rodjen Sam u Vratkovicima, otac Aleksa, deda Jovan, pradeda Luka I dalje Ostoja pa Sava. Vladimir iz Bratunca odnosno is Beograda je ocito naseg korena. Novopazovacki Djuricici su nasi kao I oni u Vrbasu, neki u Beogradu, ja u G. Milanovcu.

  7. Đorđe Delić

    U Branešcima na Zlatiboru živelo je dosta Đuričića koji su se većinom razbežali dalje po Srbiji za vreme srpskih ustanaka, slave Lazarevu Subotu

  8. Zoran Đuričić

    Zoran živi u Beogradu od oca Svetislava, dede Hristifora pradeda Tana živeo u Lapovu krsna slav Sveti Nikola

    S`poštovanjem
    Zoran Đuričić

  9. Nikola Djuricic

    Ja po pricama starih vodim poreklo iz Crne gore,od nekog Djurice. Doselio se u selo Suboticu Opstina Aleksandrovac. Krsna slava Sv.Andreja.

    • Vladimir Lapcevic

      Nikola, moja baba Olga je od Đuričića iz Subotice, ćerka Vukašina. Ako saznate nešto više o poreklu Đuričića, napišite mi. Pozdrav!