Порекло презимена Ђуричић

17. фебруара 2012.

коментара: 29

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (29)

Одговорите

29 коментара

 1. Rade Djuričić

  Moji Djuričići su Cuce iz Kobiljeg Dola, izvorna krsna slava je Lučindan, ali je kada su se preselili u Gacko u prvoj polovini 19. veka promenjena u Jovandan. Našeg korena su Djuričići iz Sijarinske Banje i Obilića, a za one iz Kremana nema sigurnih podataka.
  Pozdrav familiji Djuričić iz Gornjeg Milanovca!

 2. Bogdan Đuričić

  Pozdrav iz Ravnoga Srema gde u mestu Kupinovu postoje Đuričići po priči još iz 1456god.Najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini je u Kupinovu ili ti srednjovekovno ime Kupinik,gde je poslednje despotsko utočište Srbske vlastele….Lazarevići,Brankovići,majka Angelina ,zmaj Ognjeni Vuk..nasa slava je sveti Ignjatije 02.Januar.
  Ima nas ovde dosta familija.
  Pozdrav svima!

 3. ???

  Да ли неки Ђуричић има предање да је из Херцеговине. Наводно су ти Ђуричићи били у Дабарском пољу око 1772. године?

 4. Војислав Ананић

  ЂУРИЧИЋИ, 1 кућа у Боботовом гробљу.

  Доселили су из Гацка, из села Бодежишта у Вратковиће око 1830. године. Доселио је Сава Ђуричић. Сава је имао Остоју, а Остоја Луку и Риста.
  Приликом повлачења границе измећу Црне Горе и Аустро-Угарске 1878. године, Ристо пређе у црногорску границу, у Боботово гробље, а Лука остане у Вратковиће, гдје му и данас живе унуци Милан и Алекса, Јованови синови.
  Ристо је имао Василија и Николу. Од Николе нема насљедства, а Василије је имао Радована и Блажа. Блажо је погинуо 1944. године, као партизан. Радован живи у Боботовом гробљу и има сина Јована и Милоша. Јован Радованов има Блажа и Бранка.
  Ђуричића има у Гацку, у Гареви и Бодежиштима. Од ове је породице и генерал Блажо Ђуричић; његов отац Алекса емигрирао је 1907. године из Аустрије у Црну Гору. Кад се скоро сви Гачани врате, Алекса из националних побуда, као Србин, не хтједне, него се насели у Никшић. Слава им је била свети Јован, 20. јануара.
  Генеалогија, пасови: Блажо (дијете), Јован, Радован, Васиљ, Ристо, Остоја, Сава.

  Извор: Обрад Вишњић – Голија и Голијани, Требиње, 1987.

  • Vladimir Djuricic

   Vojislave , svaka cast za ovu lozu. Licno sam upoznao Milana. Po predanju mog pokojnog strica Djuricici kojima pripadam su se iz Vratkovica doselili niz Drinu u Bratunac.odatle u Beograd.
   Posto je moj pradeda Vladimir, a sin Krsto (koji se vodi da je sahranjen u Trebinju) a po mom predanju je poginuo od crnokosuljasa 1942-1944. Ostaje zabuna da proverim sa Djuricica iz Stare ili Nove Pazove o ovoj grani Djuricica. Slavimo Sv.Alimpija Stoplnika.

  • Perica Đuričić

   Rođen sam u selu Crkveni Bok ,Banija-srpska krajina ,krsna slava Đurđevdan ,u selu je bilo jos 3 porodice Đuričića od kojh za jednu porodicu znam da slave Sv.Ignjatiju iz sela Strmen,(danas zive u selu Vrčin kod Beograda) .Geografska odrednica- sela se nalaze na desnoj obali rijeke Save 30km sjeverno od Jasenovca.Pozdrav svima!

 5. Војислав Ананић

  ЂУРИЧИЋ (п), старе херцеговачке породице. Настањени су у Вратковићима и Гаревој (Гацко), Раптима (Бобани, Требиње), Невесињу, Мостару… У Гареву је “Ђуричића дјед” доселио из Вратковића. У Рапти су дошли у првој половини 18. вијека из оближњег Маљевог Дола гдје и данас постоје остаци њихових кућа. Сматра се да су Ђуричићи старином из Лисине, селишту између Жакова и Туља у Попову. Из Лисине су “врло давно” прешли у Маљевом Долу. Тврди се да су једна од најстаријих породица у Бобанима. Славе Јовањдан (59:197.270), Од гатачких Ђуричића потиче народни херој Блажо (Алексе) Ђуричић, рођен 1914. године у Пуеблу (САД). Оца су му, 1908. године. аустријске власти протјерале из Херцеговине у Црну Гору. Од 1910. до 1914. породица је живјела у Америци. По повратку из Америке, отац му је учествовао у Првом свјетском рату и погинуо 1916. године. Блажо се истакао у НОБ-у и био један од руководилаца у Босни и Херцеговини (168:231,232).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 6. Rade Djuricic

  Rodjen Sam u Vratkovicima, otac Aleksa, deda Jovan, pradeda Luka I dalje Ostoja pa Sava. Vladimir iz Bratunca odnosno is Beograda je ocito naseg korena. Novopazovacki Djuricici su nasi kao I oni u Vrbasu, neki u Beogradu, ja u G. Milanovcu.

 7. Ђорђе Делић

  У Бранешцима на Златибору живело је доста Ђуричића који су се већином разбежали даље по Србији за време српских устанака, славе Лазареву Суботу

 8. Зоран Ђуричић

  Зоран живи у Београду од оца Светислава, деде Христифора прадеда Тана живео у Лапову крсна слав Свети Никола

  С`поштовањем
  Зоран Ђуричић