Порекло презимена Ђордан

17. фебруара 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. marina

  Poštovani,
  moje udato prezime je Đordan.Od mojih ukućana sam saznala nešto o poreklu prezimena Đordan. Poreklom su iz Crne Gore, prethodno prezime je bilo Milidragović.U jednom fizičkom obračunu sa nekakvim Turčinom izvesni Mlidragović je poseko Turčina sabljom tj. “đordom” , pa zbog krvne osvete morao je da pobegne i da se porodice vremenom rasele. Po sablji tj đordi i porodica je dobila novo prezimePorodica Đordan slavi sv.Arhangela 21.novembra. Inače poreklo dede mog supruga je iz Hercegovine – Dodanovići.

  Pozdrav

 2. Војислав Ананић

  Сви које занима порекло и значење свога имена. нека укуцају на ГУГЛ: списак порекло и значење српских имена, рецимо на слово В. Или на било које друго слово. На порталу ОПУШТЕНО, наћи ће одговор.

 3. Војислав Ананић

  ЂОРДАН (п), у Мишљену (Љубиње), Дврсрници и Додановићима (Попово). Поријеклом су од Милорадовића из Љубомира. Према предању, презиме су добили у Попову пољу по томе што је неком њиховом претку ага Ђикић из Мостара говорио: “Бре ђиди Ђордан”. Једно друго предање помиње неку дјевојку из њиховог братства која је носила ђердан и прозвали је Ђерда. Од тога надимка наста презиме Ђорђан. По поласку из Љубомира задржали су се у Ивици, а одатле прешли у Дврсницу. Из Дврснице су, око 1890, дошли у Домановиће и Мишљен. Славе Аранђеловдан. (155:685,743:84:75. 165.166)

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.