Đikić

17. februar 2012.

komentara: 10

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Aleksandar B. Đikić

    Porodica Đikić vodi poreklo od Gojka Mrnjavčevića, graditelja Skadra. Nakon turske najezde prebegla je u Kuče, u selo Kržanja Donja – Krivi do. U 19. veku prešla je u Metohiju. Slava porodice Đikić je slava svih Starokuča, – Sveti Dimitrije. Žive danas osim kao raseljeni iz Đakovice, i u jugoistočnoj Srbiji, u okolini Knjaževca. Poznati Đikići: Stanko (zvani Vučo, zbog vučje snage i izdržljivosti)- predsednik esnafa zanatlija Đakovice, ; Krsto trgovac i kafedžija iz Đakovice, Risto – predratni knjižar iz Đakovice, Hadži-Veselin Đikić iz Đakovice, Božidar Đikić – bankar, Petar K. Đikić – direktor Đakovica-prevoza, Aleksandar B. Đikić – profesor poljoprivrednog fakulteta u Prištini,

    • Milorad Bogdanović

      Profesore, a gdje se spominju tvoji Đikići u pisanim dokumentima, do 19 vijeka, ili su to samo zabilješke od starina?
      Pitanje je dobronamjerno, jer ovo prezime je dosta zastupljeno i kod Srba zapadno od Drine, gdje je dosta visokoobrazovanih potomaka, koji mahom slave Pantelindan.

  2. Aleksandar B. Đikić

    Mislim da se pominju kod Erdeljanovića u knjizi Pleme Kuči.Ovo što napisah je što sam nasledio od predaka. Preko drine ima Đikića i to sve tri vere. Ivica Đikić je poznati hrvatski novinar,osnivač i urednik Feral tribjuna. Pesnik i najbliži prijatelj Alekse Šantića i veliki Srbin Osman Đikić je takođe naš, a poznati su mu stihovi:
    “Oh ne plači vilo, utri gorke suze!
    Jer već sunce milo i nama se rađa,
    Brat se s bratom miri, prestanuće svađa!
    I Srbin će stresti opet teške uze !!!”

  3. Vojislav Ananić

    ĐIKIĆ (m), Buna (Bišće, Mostar) i u Mostaru. Na Bunu su došli iz Mostara, na svoje imanje oko 1890. godine (59:242). Đikići su stara mostarska porodica iz koje potiče i poznati javni radnik, publicista i pjesnik Osman Đikić (1879-1912). Pjesme je objavljivao u Bosanskoj vili i mostarskoj Zori, sabrao ih je i objavio u tri sveske: Pobratimstvo (Beograd, 1900), Muslimanskoj mladeži (Mostar. 1902) i Ašiklije (Mostar, 1903). Bio je urednik Gajreta, pokretač Samouprave, sekretar društva Gajret i saradnik u više listova i časopisa. (77/3:201) U groblju kod Karađoz-begove džamije nalazi se spomenik (turbe) ovom zaslužnom Mostarcu.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Slobodan

    Đikića ima i u Crnoj Travi,u Pročolovcima.Cela mahala se zove Đikinci.

    • Dejan Đikic

      Postovanje,Mene zanima prezime Đikic,moj deda Vitomir Đikic posle drugog svetskog rata kolonizaciom naseljenu su u Vojvodini u Srpskom Mileticu,zanima posto mi niko nikad nije prico,zelim znati zbog rodbine,svaka pomoc dobro dosla hvala.

  5. Slađan Đikić

    Prezime Đikić je dosta zastupljeno u Crnoj Travi. Da li neko zna nešto više o tome?

  6. djikic bogoljub

    zivim u nemackoj vec od 1971 godine. procitao sam vas komentar i potpuno se slazem sa vama. djikic dragoljub je moj otac odnosnio sin stanka zvanog vuco. rodom sam iz dakovice a cela obitelj se preselila u urosevac. drago mi je sto sam vas komentar procitao. nakon bombardovanja kosova obitelj se preselila u cupriju i u beograd.

    • Vladimir Đikić

      Profesor Aleksandar Đikić i Bogoljub Đikić su mi stričevi pozdrav od Unuka Spiridona Đikića iz Đakovice 🙂