Ђикић

17. фебруара 2012.

коментара: 8

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Александар Б. Ђикић

  Породица Ђикић води порекло од Гојка Мрњавчевића, градитеља Скадра. Након турске најезде пребегла је у Куче, у село Кржања Доња – Криви до. У 19. веку прешла је у Метохију. Слава породице Ђикић је слава свих Старокуча, – Свети Димитрије. Живе данас осим као расељени из Ђаковице, и у југоисточној Србији, у околини Књажевца. Познати Ђикићи: Станко (звани Вучо, због вучје снаге и издржљивости)- председник еснафа занатлија Ђаковице, ; Крсто трговац и кафеџија из Ђаковице, Ристо – предратни књижар из Ђаковице, Хаџи-Веселин Ђикић из Ђаковице, Божидар Ђикић – банкар, Петар К. Ђикић – директор Ђаковица-превоза, Александар Б. Ђикић – професор пољопривредног факултета у Приштини,

  • Милорад Богдановић

   Професоре, а гдје се спомињу твоји Ђикићи у писаним документима, до 19 вијека, или су то само забиљешке од старина?
   Питање је добронамјерно, јер ово презиме је доста заступљено и код Срба западно од Дрине, гдје је доста високообразованих потомака, који махом славе Пантелиндан.

 2. Александар Б. Ђикић

  Мислим да се помињу код Ердељановића у књизи Племе Кучи.Ово што написах је што сам наследио од предака. Преко дрине има Ђикића и то све три вере. Ивица Ђикић је познати хрватски новинар,оснивач и уредник Ферал трибјуна. Песник и најближи пријатељ Алексе Шантића и велики Србин Осман Ђикић је такође наш, а познати су му стихови:
  “Ох не плачи вило, утри горке сузе!
  Јер већ сунце мило и нама се рађа,
  Брат се с братом мири, престануће свађа!
  И Србин ће стрести опет тешке узе !!!”

 3. Војислав Ананић

  ЂИКИЋ (м), Буна (Бишће, Мостар) и у Мостару. На Буну су дошли из Мостара, на своје имање око 1890. године (59:242). Ђикићи су стара мостарска породица из које потиче и познати јавни радник, публициста и пјесник Осман Ђикић (1879-1912). Пјесме је објављивао у Босанској вили и мостарској Зори, сабрао их је и објавио у три свеске: Побратимство (Београд, 1900), Муслиманској младежи (Мостар. 1902) и Ашиклије (Мостар, 1903). Био је уредник Гајрета, покретач Самоуправе, секретар друштва Гајрет и сарадник у више листова и часописа. (77/3:201) У гробљу код Карађоз-бегове џамије налази се споменик (турбе) овом заслужном Мостарцу.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 4. Slobodan

  Đikića ima i u Crnoj Travi,u Pročolovcima.Cela mahala se zove Đikinci.

  • Dejan Đikic

   Postovanje,Mene zanima prezime Đikic,moj deda Vitomir Đikic posle drugog svetskog rata kolonizaciom naseljenu su u Vojvodini u Srpskom Mileticu,zanima posto mi niko nikad nije prico,zelim znati zbog rodbine,svaka pomoc dobro dosla hvala.

 5. Slađan Đikić

  Prezime Đikić je dosta zastupljeno u Crnoj Travi. Da li neko zna nešto više o tome?

 6. djikic bogoljub

  zivim u nemackoj vec od 1971 godine. procitao sam vas komentar i potpuno se slazem sa vama. djikic dragoljub je moj otac odnosnio sin stanka zvanog vuco. rodom sam iz dakovice a cela obitelj se preselila u urosevac. drago mi je sto sam vas komentar procitao. nakon bombardovanja kosova obitelj se preselila u cupriju i u beograd.