Poreklo prezimena Vuksanović

16. februar 2012.

komentara: 13

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

VUKSANOVIĆI

(u Krnjoj Jeli)

Oni su ogranak poznatog donjomoračkog bratstva Rakočevića koje je plemenu dalo veliki broj poznatih ljudi i junaka. Njihov rodonačelnik je Vuksan Lučin, koji je živio u Raičevinama u drugoj polovini 18. vijeka.

Jovan Vuksanov Rakočević se početkom 19. vijeka sa svojim sinovima doselio u Krnju Jelu, gdje i danas žive njegovi potomci Vuksanovići. Jovan Vuksanov je bio među najistaknutijim moračkim junacima. Zajedno sa Minom Radovićem sreo se sa Karađorđem na Suvodolu 1809. godine. Karađorđe je pitao Minu koji mu je najbolji junak u družini, a Mina je bez ikakvog dvoumljenja pokazao na Jovana Vuksanova. Karađorđe mu tada darova barjak, koji su Vuksanovići s ponosom i junački nosili u mnogim bojevima sve do završetka Prvog svjetskog rata. Jovan se u svim bojevima u kojima je učestvovao isticao junaštvom. Poginuo je 1840. godine u bici na Mljetičku.

Jovanov sin Mašo u potpunosti je naslijedio svog oca čijim je stopama junački i s ponosom išao. Bio je stotinaš a, za pokazano junaštvo odlikovan je Ordenom Svete Ane i Obilića medaljom; opjevan je u moračkom kolu. Mijailo Perkov bio je stotinaš i oficir. Odlikovan je Obilića medaljom; Luka Jovanov je bio barjaktar, a njegov sin Simeun ga je naslijedio u barjaktarstvu. Simeun je junački poginuo u boju na Stanojevićima, a barjak je poslije njegove pogibije ugrabio Milinko Minin iz Donje Morače. Poslije Milinka taj barjak su nosili Milinkov sin Janko i unuk Rade.

Novica Mašov je bio barjaktar kolašinske brigade u Mojkovačkoj bici i drugim bojevima. Tripko Đokov bio je oficir i komandir čete, a kasnije, u Prvom svjetskom ratu, komandant bataljona. Perko Jovanov je bio perjanik knjaževe garde. Poginuo je kod Kolašina; osim njega bio je poznat i Novak Mašov. U Prvom svjetskom ratu 1914. godine poginuo je Miro Radulov u Pljevljima.

Za vrijeme austrougarske okupacije 1916-1918. godine jedan broj Vuksanovića iz Krnje Jele se nalazio u zarobljeništvu, i to u logoru Neđmeđer: Jakov Novakov, Tripko Đokov, Mirko Markov, Jovo Radulov, Krsto Milošev i Mato Milosavljev, a za vrijeme .NOR-a 1941-1945. godine u logoru u Grčkoj bio je u ropstvu Sava Novakov.

Ljubo Mirkov, predratni član Partije, pri formiranju partijske ćelije u Krnjoj Jeli bio je zamjenik sekretara do pogibije 1943. godine; bio je jedan od istaknutijch aktivista NOP-a. I njegov brat Zdravko je pripadnik NOP-a od 1941. godine do svoje pogibije 1942. godine.

Radosav Nikolin je borac NOR-a od prvih ustaničkih dana. Poginuo je 1944. godine, a žrtve fašističkog terora su bili i Miraš Radulov i Mile Tripkov.

U čuvenoj Pljevaljskoj bici 1. 12. 1941. godine, pored braće Ljuba i Zdravke, učestvovali su još Branko Nikolin i Milorad Milov.

Od ovog bratstva bilo je onih koji su odlazili iz Krnje Jele. Na rad u Ameriku su otišli Vukašin Božov, Vuksan Milijin, Milovan Milosavljev i Aleksa Tripkov koji su i umrli u tuđini, a Jovo Radulov, Milija, Rade i Milivoje Markovi i Novak Mašov su se vratili u svoj zavičaj.

Poslije balkanskih ratova Novica Mašov se preselio u Zatarje, a poslije Prvog svjetskog rata u okolinu Kolašina su iselili Božo i Dragiša Mijailovi i Mato Milosavljev. U isto vrijeme u Metohiju su odselili Mirko i Milija Markovi. Marko se vratio 1940. godine, Milutin Radulov 1941. godine, Nikola Novakov, Stana Milivojeva, Rada Markov i Krsto Milošev vratili su se 1941. godine. U Srbiju je odselio Milosav Markov.

Poslije Drugog svjetskog rata u Nikšić su odselili Milić Jovov i Slobodan Milutinov, a u Bjelopavliće Vuksan Milutinov.

Između dva svjetska rata visoko obrazovanje stekao je Jakov Novakov, završivši prava, i učitelj Vojin Božov, koji je učiteljevao u Dalmaciji i koga su ustaše zaklale 1941. godine.

Ovo bratstvo dalo je dosta vrsnih intelektualaca svih vrsta zanimanja, ali od mlađih treba istaći Mira Milutinova, profesora, afirmisanog književnika i direktora biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

Slave Aranđelovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

_____________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. milan

    PLEME VUKSAN/OVIĆA

    Stigle me godine, a sećanja naviru.
    U Starom Selu, podno Zorišnjaka
    Živeli su Vuksani, loza mnogo jaka
    Iz plemena Bajica. Stasali u miru,

    Nestali u Oluji. Pavla, potomci
    Orlovića. Vuksani, no Vuksanovići
    Behu oni. Pravdoljubni lički momci
    I đevojke. Ličke vile i lički tići

    Vuksan/ovići. Svi Jovana slave
    Svetog. Preteču Isusa Hrista.
    Mučki ubijenog, odsečene glave,

    Zbog želje lude kćeri Irodove.
    Zorišnjak blista. Gacka čista.
    Pred ikonom sanjam snove nove.

    MILAN DIVJAK LIČKI
    Novi Sad, 1.6.2011

  2. Familije-prezimena Vuksanović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Ždraljica
    -Dobrača
    -Čumić
    -Badevac

  3. vuksan

    zna li neko o vuksanovicima koji vode poreklo od plemena ,,Ridjani” a slave sv.Luku

  4. Marina

    Zna li neko nesto o Vuksanovicima iz Krnje Jele i slave Sv. Nikolu?

  5. Mara vuksanovic

    Moj suprug je iz sela Babljak Kosovo Vuksanovic i slavi svetog Nikolu, nez amo bas mnogo o proslosti. Mnogo bi voleli da z namo pkreklo i proslost

  6. Marija

    Da li znate nešto o poreklu Vuksanovića iz Skalja,Sjenica?
    Slava je Djurdjevdan

  7. Boris Gomilanovic

    Pre oko 200 god jedan deo Vuksanovica iz Krnje Jele je krenuo ka danasnjoj Srbiji, zbog krvne osvete sa turcima, I u mestu Gomile na drugoj strani planine Sinjajevine, promeniše prezime u Gomilani, a kasnije Gomilanovici, kojih danas ima poprilicno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, ali i po celom svetu.