Poreklo prezimena Drobnjak i Drobnjaković

16. februar 2012.

komentara: 7

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

DROBNJACI

DROBNJACI u Bijelom Polju u naselju Nikoljac vode porijeklo od Cerovića iz Tušinje, odakle su se tri brata, poslije pogibije Smail-age Čengića 1840. godine iselila preko Tare i naselila se u okolini Bijelog Polja u selu Vlah na desnoj obali Lima. Jedan od braće je bio pop, a jedan strastveni lovac. Pas ovog lovca jednog dana onjuši ovce njihovog komšije Turčina, a kako je postojalo vjerovanje da će ako pas onjuši ovcu koja se još nije ojagnjila, ovca pobaciti mrtvo jagnje, Turčin ljut dođe u kuću kod braće i na mjestu ubije lovca. Njegova braća tada ubiše Turčina, zbog čega moraše da bježe iz Vlaha. Jedan pođe niz Lim i od njega su Drobnjaci u Prijepolju, Užicama i Čačku. Ovi u Čačku se sada prezivaju Drobnjakovići.

Drugi brat pobježe u selo Popčiće kod Bijelog Polja. Imao je sina Vukašina, čovjeka izuzetno jakog i silnog, koji je bio vodeničar. Turci su ga na sve moguće načine vrebali ne bi li ga ubili i time osvetili svoga bratstvenika, pošto je Vukašin bio mlinar, Turci iskoriste priliku te ga na prevaru otruju. Vukašinovi potomci iz Popčića siđu u Bijelo Polje i nasele se u Nikoljcu, gdje i danas žive njegovi potomci. Oni slave Đurđevdan.

Ove podatke mi je dao Miloje Vukov Drobnjak, urednik TV Crne Gore.

Drobnjaka ima u Prijelozima, Radulićima, Zatonu i drugim selima bjelopoljskog kraja.

________________

DROBNJACI u Potkovaču, u pljevaljskom kraju, porijeklom su od Bašovića sa Pošćenja, odakle su oko 1822. godine pobjegli zbog krvi, ubivši nekog svog komšiju. Pamte unuka od onog svog pretka koji se doselio – Milovana. Imao je sinove: Novicu, Sava i Marka.

________________

DROBNJACI u selu Babinama kod Prijepolja porijeklom su od Tomića sa Previša, koji dobiše prezime po mjestu odakle su se doselili.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Svetog Nikolu, dok su neki od iseljenih Tomića uzeli za slavu Svetog Nikolu, a za prislugu Svetog Đorđija.

________________

DROBNJACI i DROBNJAKOVIĆI u Gabeli, više Risna i u Risnu, porijeklom su iz Drobnjaka. Ne zna se od kojih drobnjačkih bratstava potiču, ali se zna da su se tamo odselili 1687. godine i da su prezime Drobnjak i Drobnjaković dobili od tamošnjeg stanovništva; ovi su ih tako nazivali po mjestu odakle su se doselili.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Aranđelovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Vojislav Ananić

    DROBNJAK (p), u Slivnici (Površ, Trebinje). Prema predanju, porijeklom su iz Ćeklića u Crnoj Gori. Jedno su bratstvo sa Marinovićima. Šilobadima, Đurinama i Ćurtovićima u ovom selu. U Slivnicu je, navodno “prije 280-300 godina”, došla udovica nekog Ilića sa svoja dva sina. Stupila je u službu kod slivnićkog kneza Kuđeljice. Od potomaka njenih sinova Uglješe i Branislava postali su Drobnjaci i ostale porodice u Slivnici. Prezime su dobili po tome što im je neki predak “mnogo drobio (govorio)”. Slave Šćepandan (75:1214). Drobnjaka ima i u Slivlju (Nevesinje). Živjeli su u Pločniku (Borač), ali su se iselili “i sad žive u Slivlju“ (59:321).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Mileta Urošević

    Drobnjaka, sa tim prezimenom, ima u Rušnju kod Beograda, gde su doseljeni oko 1830. iz Vukasovaca ( Vukosavaca) kod Aranđelovca. U Vukosavcima ih ima kao Ivanovići, Pantići, Uroševići, Vujičići… Slave Đurđevdan a preslavljaju Đurđic. Ne znaju iz kog su drobnjačkog sela, niti kom bratstvu pripadaju. Pominju neko selo Dobrača kod Bijelog polja. Bolji poznavaoci ovog plemena misle da smo mi od Cvijića iz Vrela kod Žabljaka, jer jedino oni u celom Drobnjaku slave Đurđevdan a preslavljaju Đurđic.

    Molim za pomoć.

  3. David

    Drobnjaka je bilo i na prostoru oko Petrinje, Banija.
    Bakino devojačko prezime je Drobnjak. I danas postoji zaseok koje stanovništvo zove Drobnjaci, naselja Gornja i Donja Mlinoga, opština Petrinja, Banija, Hrvatska.
    Svi slave Đurđevdan.
    Do 1941,42,43 po onome što sam čuo od bake bilo je dosta kuća Drobnjaka koji slave Đurđevdan a tada je veliki deo stradao.
    Njihova imena nalaze se na spisku žrtava rata 1941-1945 tog kraja, oko 50ak Drobnjaka iz okoline Petrinje.
    Po priči poreklo vode “iz Drobnjaka”, Crna Gora i imaju neke veze sa Karadžićima iz Drobnjaka, kraj oko Šavnika.
    Navodno su porodica, dve, tri u nekom trenutku, ne zna se kada tačno, krenuli da se sele iz Drobnjaka i zajedno sa Adamovićima “sa Orlove glave” pretpostavlja se trougao Bileća-Foča-Kalinovik došli na prostor između Dvora na Uni i Petrinje, na Baniji, gde su podigli dva zaseoka, jedan pored drugog, od kojih je jedan među stanovništvom nazivan Adamovići a jedan Drobnjaci.
    Ako neko zna nešto više o ovome neka piše.

  4. Drobnjak

    Moji Drobnjaci su iz mjesta Rudo, sam istok Bosne i Hercegovine na obalama rijeke Lim slavimo Arandjelovdan. “Jedan pođe niz Lim i od njega su Drobnjaci u Prijepolju, Užicama i Čačku. Ovi u Čačku se sada prezivaju Drobnjakovići.” Vjerovatno smo od ovoga 🙂

  5. Milan

    Ako neko ima neko informaciju o prezimenu sadašnjem ignjatijevic slava sveti Nikola u tablu pise da su se doselili iz CG sa obradivog brda