Poreklo prezimena Demić

16. februar 2012.

komentara: 7

[toggle title=”TESTIRANI DEMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Demić 

Haplogrupa: J2b1-M205, rod Kriča (testirana su dva ogranka, Daštovići i Tubići)

Poreklo: Gornji Klasnić, opština Glina, Banija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt: [email protected]


_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

 

Demići na Baniji

Prema podacima iz 1948. godine, na Baniji je popisano preko 30 kuća Demića. Najviše ih je bilo na području Gline, u Gornjem Klasniću (13 kuća) i Bijelim Vodama (10 kuća), odakle su se raširili po Donjem Klasniću (3 kuće) i Brnjeuškoj (2 kuće).

Na osnovu podataka šematizma Gornjokarlovačke eparhije iz 1883. godine, vidimo da su Demići u to vrijeme slavili dvije krsne slave, Mratindan (11. XI / 24. XI) i Đurđevdan (23. IV / 6. V).

Demići su u XIX vijeku popisani u crkvenim knjgama parohija Klasnić (1831), Brezovo Polje (1857), Dragotina (1857) i Mali Gradac (1857). Sve ove parohije vezane su za sela odakle su se Demići širili po Baniji (Gornji Klasnić, Bijele Vode).

Prvi pomen Demića na Baniji nalazimo 1773. godine, u opisu parohija i svještenstva dijela Gornjokarlovačke eparhije kojim je upravljao episkop Josif Stojanović. U tom dokumentu nalazimo ime Arsenija Demića, jednog od svještenika žirovačke parohije (obuhvatala Žirovac, Brezovo Polje, Bruvno, Čavlovicu i Komorane), zaduženog za selo Brezovo Polje (22 kuće), koji je rukopoložen 11. II 1768. godine. Bitno je napomenuti da je dio Klasnića u kome su naseljeni Demići dobar dio svoje crkvene istorije bio u sastavu parohije Brezovo Polje. Popis ljudstva Banske krajine iz jula mjeseca 1768. godine bilježi jednu svješteničku porodicu u Klasniću, dok u Bijelim Vodama nije zabilježena nijedna svještenička porodica, prema čemu možemo zaključiti da je pop Arsenije Demić bio iz Klasnića.

Ostaje otvoreno pitanje kada su se tačno Demići doselili na Baniju, ali se na osnovu uvećanja broja kuća u parohijama kojima su pripadali Klasnić i Bijele Vode može pretpostaviti da se radi o periodu između 1755. i 1768. godine.

Predanja

Sami banijski Demići imaju maglovito predanje o daljem porijeklu iz Hercegovine, ali ništa bliže određeno i bez pominjanja bilo kakvih usputnih stanica.

Međutim, Milan Karanović je početkom XX vijeka zabilježio na području Suve međe, u Glinici i Bojni, zanimljivo predanje o izvjesnom popu Demi, koji je sa svojim parohijanima prešao „u Kaure“, tj. na Baniju. U pomenutim selima zabilježio je toponime Demića točak, Demino vrelo i Demina luka. Pitanje je ima li ovaj pop Demo veze sa Demićima i ako ima, u kakvoj je tačno vezi sa popom Arsenijem Demićem (da li mu je otac ili je možda riječ o samom Arseniju).

Genetika

Na osnovu analize Y hromozoma (testirana su dva ogranka, Daštovići i Tubići), utvrđeno je da Demići iz Gornjeg Klasnića pripadaju mediteranskoj haplogrupi J2b1-M205 i da imaju veliki broj srodnika na području Krajine, koji uglavnom potiču iz Dalmacije ili Like. Dalja starina ove grupe srodnih porodica vjerovatno je na području Potarja i Polimlja i po svoj prilici ona ima veze sa starim vlaškim plemenom Kriča, koje se kroz istorijske izvore može pratiti od sredine XIII vijeka.

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Petar Demić

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Petre,

    Moj pokojni deda sa majčine strane Lazar Demić ( žena Ljubica rođena 1919.god. kao Milakara, od oca Mitra i majke Đuke iz Donjeg Klasnića ) rođen je 1920.god. u Gornjem Klasniću. Po priči, njegov otac je bio Mićan i majka Mara iz Gornjeg Klasnića.Da li si naišao na takve podatke?

  2. Petar M. Demić

    Pozdrav, Dragane.

    Ja sam rođen tek 1991. godine, ali ću se raspitati kod đeda i oca o vašoj grani Demića.
    O Mićanu Demiću postoje određeni podaci.
    Poslao sam vam mejl.

    Demić Petar

  3. Dragoljub

    Demića ima od sredine 18. v. do danas u Mokrinu, odakle su se iseljavali širom sveta.

  4. Petar M. Demić

    Pozdrav, Dragoljube.

    Pročitao sam u Erdeljanovićevom djelu o Banatu da Demići slave Nikoljdan, da su došli iz Sente i da se pominju od 1792. godine u Mokrinu.

    Ima li više informacija o njihovom porijeklu? Neka legenda odakle su starinom?

    Možete mi se javiti na mejl: [email protected] ili [email protected]

    Demić Petar

  5. abc

    Petre poslao sam ti mail sa pitanjem na ovu adresu [email protected] prije desetak dana pa ak nije problem da odgovoris.

  6. Dušanka Demić

    Zdravo Petre,
    nas dvoje se neznamo, ali ako je tvoj otac Mirko Demić iz Gornjeg Klasnića i deda Dušan (bio je poštar) onda sam ja tvoja tetka.