Poreklo prezimena Gotovina Reviewed by Momizat on . Prezime Gotovina pripada pravoslavnoj porodici iz Opličića (Čapljina). Prema Ristu Milićeviću ("Hercegovačka prezimena"), Gotovine potiču od "Hunkovića udovice i Prezime Gotovina pripada pravoslavnoj porodici iz Opličića (Čapljina). Prema Ristu Milićeviću ("Hercegovačka prezimena"), Gotovine potiču od "Hunkovića udovice i Rating:
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Gotovina

Poreklo prezimena Gotovina

Prezime Gotovina pripada pravoslavnoj porodici iz Opličića (Čapljina). Prema Ristu Milićeviću („Hercegovačka prezimena“), Gotovine potiču od „Hunkovića udovice iz Slivlja u Nevesinju, koju je vjenčao neki Jelenković“. Zbog toga ih zovu i Hunkovići.

KRSNA SLAVA: Mitrovdan

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam


Komentari (1)

  • Vojislav Ananić

    Gotovine

    Porodica Gotovina (Srbi) nastanjeni su u Opličićima (Čapljina). Početkom dvadesetog vijeka Dedijer je zabilježio: “Gotovine (Hunkovići) su od Hunkovića udovice sa Slivalja u Nevesinju, koju je vjenčao neki Jelenković. Slave Mitrovdan. Ima ih 3 kuće. U osnovi prezimena Gotovina stoji praslavenski pridjev bez komparativa i superlativa gotov, pa otuda imenica gotovina – raspoloživ kapital; prodavati na gotovo, ili je moglo biti od gotovan, neko ko čeka da drugi obavi posao.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

    Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top