Garača

16. februar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    GARA(ČA), najprije o značenju imenice Gara, od koje je posigurno izvedeno i prezime Garača. U narodnom govoru Like gara se javlja sa više značenja: ime crnom psu ili kučki, ime ovci crne vune; ime nekim mjestima od XIV vijeka i kasnije, u Bačkoj, u okolini Aleksinca; ženski nadimak za ženu “garavušu”, ženu crne puti i kose. Gara je i prezime, u tom slučaju opet po osobini, evidentirana je i Garač-planina u Crnoj Gori, između Čeva i Bjelopavlića (25, III, 104).
    Prema tome, Garača je čovjek crne puti, a Garačinka – crnomanjasta žena. Garača ima samo u tri mjesta: Hadrovci (Sanski Most), Svodna i Strigova (32). Izgleda da su Garače više puta morale da mijenjaju svoje ranije prezime, ovo im je sekundarno, a primarno prezime su pozaboravljali, ali da su ličkoga porijekla, u to nema sumnje. Ova porodica mnogo je držala do svoje časti i ugleda, kao i svi Knežopoljci. Zbog toga je često dolazila u sukob sa nepravdom. Na silu su uzvraćali otporom, pobunom, odmetanjem u hajduke. Harambaša Petar Garača iz Svinjuha (Radomirovca) bio je na glasu kao borac za pravdu i slobodu. U NOR-u su se borili svi dorasli članovi porodice Garača iz Strigove. Krsna slava im je Sveti Nikola.

  2. Garača Esad

    U mjestu Hrasnica, općina Gornji Vakuf zivi više porodica sa prezimenom Garača. Prije drgog svjetskog rata navodno su to došla da zive dva brata. Odakle su dosli nije mi poznato. Moj djed Redžo je poslije 2. svjetskog rata sa svoja četiri sina preselio u Bugojno u mjesto Vesela gdje i danas zivi veći broj Garača