Гарача

16. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    ГАРА(ЧА), најприје о значењу именице Гара, од које је посигурно изведено и презиме Гарача. У народном говору Лике гара се јавља са више значења: име црном псу или кучки, име овци црне вуне; име неким мјестима од XIV вијека и касније, у Бачкој, у околини Алексинца; женски надимак за жену “гаравушу”, жену црне пути и косе. Гара је и презиме, у том случају опет по особини, евидентирана је и Гарач-планина у Црној Гори, између Чева и Бјелопавлића (25, III, 104).
    Према томе, Гарача је човјек црне пути, а Гарачинка – црномањаста жена. Гарача има само у три мјеста: Хадровци (Сански Мост), Сводна и Стригова (32). Изгледа да су Гараче више пута морале да мијењају своје раније презиме, ово им је секундарно, а примарно презиме су позаборављали, али да су личкога поријекла, у то нема сумње. Ова породица много је држала до своје части и угледа, као и сви Кнежопољци. Због тога је често долазила у сукоб са неправдом. На силу су узвраћали отпором, побуном, одметањем у хајдуке. Харамбаша Петар Гарача из Свињуха (Радомировца) био је на гласу као борац за правду и слободу. У НОР-у су се борили сви дорасли чланови породице Гарача из Стригове. Крсна слава им је Свети Никола.

  2. Garača Esad

    U mjestu Hrasnica, općina Gornji Vakuf zivi više porodica sa prezimenom Garača. Prije drgog svjetskog rata navodno su to došla da zive dva brata. Odakle su dosli nije mi poznato. Moj djed Redžo je poslije 2. svjetskog rata sa svoja četiri sina preselio u Bugojno u mjesto Vesela gdje i danas zivi veći broj Garača