Гарача

16. фебруара 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ГАРА(ЧА), најприје о значењу именице Гара, од које је посигурно изведено и презиме Гарача. У народном говору Лике гара се јавља са више значења: име црном псу или кучки, име овци црне вуне; име неким мјестима од XIV вијека и касније, у Бачкој, у околини Алексинца; женски надимак за жену “гаравушу”, жену црне пути и косе. Гара је и презиме, у том случају опет по особини, евидентирана је и Гарач-планина у Црној Гори, између Чева и Бјелопавлића (25, III, 104).
    Према томе, Гарача је човјек црне пути, а Гарачинка – црномањаста жена. Гарача има само у три мјеста: Хадровци (Сански Мост), Сводна и Стригова (32). Изгледа да су Гараче више пута морале да мијењају своје раније презиме, ово им је секундарно, а примарно презиме су позаборављали, али да су личкога поријекла, у то нема сумње. Ова породица много је држала до своје части и угледа, као и сви Кнежопољци. Због тога је често долазила у сукоб са неправдом. На силу су узвраћали отпором, побуном, одметањем у хајдуке. Харамбаша Петар Гарача из Свињуха (Радомировца) био је на гласу као борац за правду и слободу. У НОР-у су се борили сви дорасли чланови породице Гарача из Стригове. Крсна слава им је Свети Никола.