Порекло презимена Дуњић

16. фебруар 2012.

коментара: 16

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДУЊИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Дуњић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Дуњић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Zoran

    Po prezimenu Dunjic imam nekoliko reci.Moj pokojni deda je malo istrazivao svoje poreklo ,on je rodjen u cacanskom selu Kaona,takodje i njegov otac i deda.on je otisao mnogo dalje i od svojeg daljeg rodjaka saznao a potom i otisao u izvesno selo Dunjce u okolini Trebinja,boravio je tamo nekoliko dana i upoznao neke stare ljude koji su se ispostavili kao njegovi rodjaci.jedan stariji covek mu je i objasno da su dva brata iz sela otisla i preselila se u Srbiju jedan u okolinu cacka a drugi u oklinu Krusevca.Takodje i ja znam za mnogo familija Dunjica u Krusevackom kraju i takodje u okolini Cacka,Medjutim nisu u rodbinskim vezama iako prezime Dunjic nije tako rasprostranjeno u Srbiji

  2. Bojan

    Pozz. Ja sam takodje Dunjic. Pradeda mi se zvao Stanko poreklom iz Ploca Zupa Aleksandrovacka. Dosao je u kucu tj udao se u selo Boce (Kovaci) Josanicka banja.
    Imao je jednog koliko znam ja brata Marka. Koji je ostao u Plocama.
    Nas Dunjica ima jos u Velikoj Plani tj tu smo se doselili.
    Ako neko ima jos preciznije informacije ,pisite.

    • О. Дуњић

      Поштовани Бојане,
      Уколико је Ваш прадеда Станко Дуњић из Жупе и из села чије сте име написали, онда је он из Плоче и прадедин брат Марко није остао у Плочама, већ у Плочи. Дуњићи из Плоче су у Плочу дошли из Рокца, суседног села, које је “база” Дуњића који славе Св. Вартоломеја и Варнаву. Деда Вам се није удао у Боће, већ је мираџија, као што су мираџије и Дуњићи из Ковача. Мираџија је у жељинским селима реч са позитивном конотацијом. И наше презиме је “женско”… Уколико трагате по дефтерима, бићете поносни на своје патрилинеарне претке и своје презиме, као и ја. На овом порталу има података са терена који немају утемељење у документима, али су драгоцени јер указују на то да људи често аналогијом испричају причу о пореклу и да млади питају ко су и одакле су. Кад се не зна, посегне се за најближом причом… Када је информатор Павловићу причао о Бојанићима и Дуњићима, није погрешио – поштују се и сматрају се рођацима, али… Дуњићи су плави и светлооки, а у 20. веку смо постали и црномањасти и црнооки – од снајки, јер су се женили девојкама са разних страна. Погледајте дефтере, бићете поносни на своје претке. Није нам својствено да говоримо о себи и да се бусамо у прса, па нећу ни ја. Погледајте шта старе књиге кажу. Свако добро.

  3. Nikola

    Zdravo svima ja sam Nikola iz Vrnjacke banje sam rodom znam da mi se pradeda rodio u banji 1905

  4. Aleksandar Dunjic

    Moje postovanje za autora ovog teksta.Voleo bih da istrazim svoje poreklo a deluje mi kao da vi znate puno o poreklu naseg prezimena.Ako zelite javite mi se na mail [email protected]
    Bio bih veoma pocastvovan, hvala 🙂

  5. Dunjic Dragan

    Pozdrav svima. cukundeda mi se zvao Ljubisav, paradeda Radovan. Zivim u Saranovu, opstina Raca-Kragujevacka. Paradeda ne pamti kad su se njegovi preci doselili tu, a rodjen je 1901. godine. Voleo bih da istrazim svoje poreklo, da li bi vi mogli da mi pomognete oko toga? Moja krsna slava je Sv. Stefan Decanski (Mratindan).

  6. Dušan

    Poštovan dan. O poreklu svojih dedova ne znam ništa mnogo, tek onako površno. Znam da mi se prađed zvao Milorad(rođen oko 1904. godine). Njegov otac se zvao Adam. Vekovima su živeli u selo Mala Draguša, nadomak Aleksandrovca. Moj deda se doselio u Beograd, a njegov brat je ostao tamo,te i njegovi potomci. Naša krsna slava je Prenos moštiju Sv. Vartolomeja(7.9.).Voleo bih detaljnije znati o svojim precima i poreklu, da li bi Vi mogli da mi pomognete oko toga?

  7. Mihailo Dunjic

    Znam o svojoj porodici,sve od kraja XVIII veka.Znam za Plocu i Stopanju,kao i za Krusevac.Imam neka saznanja da je u XVI ili XVII v.mlada zena po imenu Dunja pobegla iz okoline Niksica,pred turskim zulumom i nastanila se na Ploci.Od nje nam je prezime i od nje vodimo pofeklo.

    • Toplica Milan Dunjic

      Dobar dan svima. Ne znam puno o svojim pretcima a zeleo bih da saznam sto je vise moguce o nasem poreklu. Ja sam rodjen u Beogradu, ali mi je otac iz sela Suvi Do kod Blaca, slavimo Sv. Vartolomeja i Varnavu(24.06). Otac mi je Miroljub od oca Miljka i majke Dragune. Ako je neko informisan i voljan da pomogne nek mi se javi na mail [email protected]
      Veliki pozdrav!

      • Radila Dunjić

        Rođen sam u Rokcu 1968, živim u Beogradu. Radi boljeg poznavanja situacije hteo bih da vas informišem da u Ploči nema Dunjića, oni tj mi smo u Rokcu . Ovi što su u Draguši odselili su se takođe iz Rokca, neki pre 2 svetskog rata, neki posle a odatle po Prokuplju, Pristini, Kruševcu

  8. Katarina Dunjić

    Dobar dan.Ja sam iz Aleksandrovca i skoro sam dobila informaciju da su se Dunjići zapravo prezivali Bojanić,ali su bežeći iz Crne Gore,verovatno zbog krvne osvete,morali da promene prezime…Postojala je baba Dunja po kojoj je prezime zadobilo formu.
    Takođe kaže se da je izvorna slava Vrtoloma i da svi koji slave tu slavu pripadaju istom plemenu.

  9. Zoran Dunjić

    Pozdrav, ja sam Zoran Dunjić iz Požege poreklom sa Zlatibora selo Stublo. Sredinom 19 veka moji pretci su se doselili iz Hercegovine na Zlatibor bežeći od turske vlasti. Po priči mojih dedova doselila se baba Dunja sa dva sina stariji Milan i mlađi Jovan. Većina mojih rođaka živi u Užicu i okolnim mestima. Krsna slava nam je Aranđelovdan 21. Novembar.

  10. Marija Dunjic

    Postovani Dunjici ,moje poreklo vodi od cukundede Vlade Dunjica rodj.18..neke u selu Rokci kod Aleksandrovca .Preselio se u selo Beljike kod Trstenika i tu osnovao porodicu .Imao je 3 ili 4 brata koji su otisli u Beograd i Kragujevac ali sa tim ljudima nikad nismo bili u kontaktu.U prvom braku je dobio sinove koji su mu poginuli u ratu a iz drugog braka se rodio moj pradeda Miljojko i njegov brat Milos .Svi su sahranjeni u Beljicima i sa velikim postovanjem prvo palimo svecu Vladi Dunjicu .Slavimo Vrtolomu i Varnavu .Zadnje generacije su svi zenski tako da nam se gasi prezime 😭