Poreklo prezimena Dragumilo

16. februar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Miodrag Dragumilo

    Prezime Dragumilo je sigurno iz okoline Gacka u Hercegovini. Postoje dva usmena predanja o njegovom nastanku. Klasično: da su braća Jokanović ubili tučina u ravnici i pobegli u planinu promenivši prezime ( selo Berušica kod Gacka je zaista na visini preko 1000 metara i dan danas je teško doći do njega) i poreklo od osobe koja se zvala Dragojlo (logičnije bi bilo Dragojlović).
    Postoji, međutim, knjiga koja se zove Zemlja zvana Gacko i koju je napisao Novak Mandić, koju ja nisam uspeo da nađem, u kojoj se navodno prezime Dragumilo pominje u dubrovačkim arhivima još u srednjem veku.Jedan deo porodice, kome i ja pripadam, se naselio na Kosovo i Metohiju 1929. godine u kolonizaciji koju je vršio Aleksandar I Karađorđević, a drugi deo u Vojvodinu posle II svetskog rata. Selo se zove Gajdobra i nalazi se kod Bačke Palanke. Poznato je po najvećem broju doktora nauka po glavi stanovnika i po najvećem broju profesionalnih rukometaša. Najpoznatiji nosilac prezimena je najverovatnije prof.dr.sci.med. Radomir Dragumilo oftalmolog. Krsna slava koju slave Dragumili je Sveti prvomučenik arhiđakon Stefan.
    Molim vas da mi, ukoliko ste u mogućnosti, pomognete da nađem knjigu Zemlja zvana Gacko.
    Srdačan pozdrav.

  2. Vojislav Ananić

    DRAGUMILO (p), vrlo rijetko prezime porodica nastanjenih u Berušice kod Avtovca (Gacko). Doselili su u Berušicu krajem 19. vijeka. Porijeklom su Iz Crne Gore (147:578). Poslije Drugog svjetskog rata dvije porodice Dragumila doselile su u Novu Gajdobru kod Bačke Palanke. Na hercegovačkom području ima ih samo u Berušici. Slave Stjepandan.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.