Poreklo prezimena Dražić

16. februar 2012.

komentara: 52

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (52)

Odgovorite

52 komentara

  1. Miloš

    Veliki pozdrav svim Dražićima. Moja grana porodice Dražić vodi poreklo iz Ravnih Kotara, selo Smilčić. Slavimo Svetog Stefana, ali ono što znam jeste da nam je Sveti Georgije bila stara Slava. Pamtim da je moj deda Branko Dražić govorio da je, koliko se sećam, njegov pradeda doselio iz Korlata u Smilčić, tu se oženio i uzeo Slavu kuće u koju je došao. Ovo je verovatno bilo sredinom 19. veka. Pamtim i da mi je pominjao kako su se otprilike u isto vreme dva brata iz porodice Dražić iz Korlata odselila u Zemunik i nakon ženidbe sa ženama katoličke veroispovesti, pruzeli njihovu veru i da od te loze u vodi poreklo najveći broj Dražića katoličke vere. Mislim da je Sveti Georgije bez svake sumnje Slava svih Dražića, a da se neke druge Slave, kao i u slučaju moje grane porodice, javljaju što zbog dolaska u ženinu kuću, što zbog nužde da se zbog nekakvog problema Slava promeni i tako “zavara trag”. Ono što sam ja uspeo da nađem jeste da su se Dražići pominjali kao “starinci” u Vukovskom polju, blizu Kupresa, na samom obodu Bosanske krajine. To što su smatrani starincima znači da njihovo prisustvo u Vukovskom polju u prošlost doseže u vreme pre turskih osvajanja. S obzirom na geografski položaj Vukovskog polja, deluje savim verovatno da je deo bratstva preko Dinare prešao u Dalmaciju i Liku, a deo se raselio po Bosanskoj Krajini. Šaljem link koji sam našao i koji mnogo zanimljivih stvari govori i o Dražićima i njihovom vezama sa drugim porodicama Vukovskog polja.

    http://www.intermagazin.rs/poreklo-nikole-tesle-preci-slavnog-srpskog-naucnika-poticu-od-porodice-komnenica-iz-okoline-bileca/

    Srdačan pozdrav.

  2. Mihailo

    https://www.czipm.org/drazhich.html
    Ja sam iz Kusatka, slavimo Svetog Nikolu. Znam za bar 6 generacija unazad da su sigurno u Kusatku. Smatra se da smo stara familija tu, pa zato i nisam siguran dali se neki predak odnekud doselio. Stavio sam link sa grbom familije i objasnjenjem porekla prezimena. Pozdrav familijo

  3. Branko Dražić

    Veliki pozdrav za sve Dražiće!
    Ja živim u selu Dren kod Lazarevca ,ima nas dosta,oko 30 kuća (porodica).
    Slavimo Đurđevdan , tu smo oko 7-8 generacija unazad, pa ako neko nešto zna ..?

    • Marina

      Poštovani Branko, istražujući svoje poreklo i prezime Kuzmanović, stigla sam do podatka da se moj predak Sava Kuzmanović, kada je stigao u Stepojevac (a povezujem – blizu je Lazarevac i Dren, pa možda ima veze), nosio prezime Dražić, a da se u Stepojevac doselio iz sela Sovjak kod Bosanske Gradiške. Znam da Kuzmanovići slave Đurđevdan, tako da i tu ima poklapanja. Svakako, više izvora govori da jedna grana Dražića potiče iz Bosne tj. Bosanske krajine, a u mom slučaju u crkvenim knjigama Arhiva Beograda za Lazarevac (dostupne su onlajn) sam otkrila i ime sela odakle je došao. Vrlo je verovatno da je stiglo više Dražića u okolinu Lazarevca posle aneksije Bosne (1878) i da nisu svi menjali prezime kao moj predak.

    • Marina

      Istražujući svoje poreklo i prezime Kuzmanović, otkrila sam da se moj predak Sava Kuzmanović (c.1844-1902) prvobitno prezivao Dražić. I to kad je u Stepojevac (kod Lazarevca) stigao iz Bosne – selo Sovjak. Ovo sam sve otkrila uz pomoć crkvenih knjiga (Istorijski arhiv Beograda – dostupno onlajn). Pretpostavljam da moj predak nije bio jedini Drsžić koji je stigao iz Bosne nakon aneksije 1878. A ostali mozda nisu menjali prezime kao on. Slava je Đurđevdan, a i Stepojevac i Dren su relativno blizu.

  4. Nikola Dažić

    Pozdrav svim Dažićima! Moja loza potiče iz Bosne kod Majkić Japre u okolini Sanskog Mosta. Posle mi se deda preselio u Apatin a mi sada živimo u Kanadi. Slavimo Đurđevdan. Pozdrav rođaci!!

    • Marina

      Dužna sam jednu ispravku u vezi sa prethodnim postom. Zbog neverovatno koincidencije da su u selu Stepojevac postojala dvojica Sava kojima su se žene zvale Stevanije, mislila sam da je to jedan isti čovek. Elem, postojao je i Sava Kuzmanović (moj predak koji je definitivno iz Bosne), ali i Sava Dražić i po tragu crkvenih knjiga piše da je rođen ,,u rvatskoj” što može da se odnosi na Hrvatsku – ali da ne nagađam. Sugerišem da sami pogledate crkvene knjige, jer u knjigama venčanih i umrlih piše u kom mestu je neko rođen. Izvinjavam se za konfuziju i grešku, ali u Stepojevcu je definitivno bilo Dražića, a i nadam se da sam dala bar neki trag.

  5. Ivan Drazic

    Pozdrav svima.
    Vidim da se niko iz Macve nije ukljucio u diskusiju pa da budem prvi.
    U Bogaticu ima dosta kuca porodice Drazic, mislim da svi slave Djurdjevdan.
    Po nekim knjigama koje su pisane u Bogaticu pise da su se Drazici u Macvu naselili iz Hercegovine.
    Nazalost deda mi je umro jako mlad( kad je moj otac imao 8 godina) tako da nisam mogao doci do nekih informacija.
    Otac mi je pokazao clanak iz nekih starih novina u kojima pise da je deda ucestvovao u spasavanju ljudi iz pozara koji je zadesio zgradu opstine Bogatic, a i on je sam priskocio u pomoc koleginici koju je muz pokusao da upuca u stanici policije u Bogaticu.
    Ako je jos neko povezan sa Macvom neka se javi.
    Svako dobro

    • Petar Prodanovic

      Poštovani Ivane moj deda po majci je od Drazica i mi smo iz Loznice a kao dete sam (1963 godište sam)sa dedom bio kod familije u Bogaticu a kako mi je majka pričala Drazici potiču iz hercegovine okolina Posusja i da su svi Drazici u YU istog porekla tj da su u neka davna vremena mislim da su četri brata otišli iz sela jedan za krajinu jedan u bosnu jedan u vojvodinu i jedan u macvu otprilike ta je prica

  6. Marijo

    Evo da se i ja umijesam u ovu diskuziju. I ja sam Drazic i ovim putem pozdravljam sve Drazice ma di bili.
    Ja sam rodom iz sjeverne Dalmacije, Hrvat, Dalmatinac i katolik najmanje 10 generacija (1640) koje sam uspio istraziti. U Hrvatskoj danas zive jako puno Drazica. Najvise u okolici Trogira, Zadra sa otocima i Birbira.
    Mene bi interesiralo jesu li katolicki i pravoslavni Drazici u rodbinskoj vezi. Prosle godine sam napravio DNK analizu kod myheritage (akcija za 39€). Oni analiziraju vasu DNK i pokazu di se nalzi vasa geneticka grupa vama srodnih ljudi. Isto tako se usporedi vasa DNK sa svim ljudima koji su se kod njih testirali i pokaze se procentualna srodnost. Ja sam imao poklapanje sa jednom Drazic iz okolice Trogira. Eto ako je neko u mogucnosti nek napravi tu analizu. Pa ako smo srodni cujemo se na myheritagu:-)

    Veliki pozdrav Marijo

    • Slobodan Zrnić

      Za odgovor na pitanje da li su Dražići srodni, morate da testirate Y hromozom (po direktnoj muškoj liniji) i ustanovite haplogrupu. Test koji ste radili je Family finder i može se pokazati veza po nekoj ženskoj liniji, što ne govori ništa. Po tome nećete znati da li su svi Dražići imali istog muškog pretka tj. da li su svi sa tim prezimenom nastali od jednog. Mogu vam odmah reći da nisu svi od jednog muškog pretka, kao što je slučaj i sa mnogim drugim prezimenima, i to poprilično retkim.

      • Marijo

        Hvala na odgovoru,
        Myheritage istrazuje samo autosamale DNK to je istina. Znaci 50% od oca i 50% od majke. Y haplogrupa se istraziva sa drugim analizama i pokazuje y chromosom koji se nasljedjuje samo po muskoj lozi.
        Ipak su i rezultati od myheritage jako interesantni. Imam 2 etniciteta 94,7% Balkanac, 5,3% Finac i 3 geneticke grupe. Jedna zahvaca cijelo porducje bivse Juge, druga sjevernu Dalmaciju i Liku a treca Rumunjsku. Pozdrav