Порекло презимена Дражић

16. фебруара 2012.

коментара: 43

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (43)

Одговорите

43 коментара

 1. Милош

  Велики поздрав свим Дражићима. Моја грана породице Дражић води порекло из Равних Котара, село Смилчић. Славимо Светог Стефана, али оно што знам јесте да нам је Свети Георгије била стара Слава. Памтим да је мој деда Бранко Дражић говорио да је, колико се сећам, његов прадеда доселио из Корлата у Смилчић, ту се оженио и узео Славу куће у коју је дошао. Ово је вероватно било средином 19. века. Памтим и да ми је помињао како су се отприлике у исто време два брата из породице Дражић из Корлата одселила у Земуник и након женидбе са женама католичке вероисповести, прузели њихову веру и да од те лозе у води порекло највећи број Дражића католичке вере. Мислим да је Свети Георгије без сваке сумње Слава свих Дражића, а да се неке друге Славе, као и у случају моје гране породице, јављају што због доласка у женину кућу, што због нужде да се због некаквог проблема Слава промени и тако “завара траг”. Оно што сам ја успео да нађем јесте да су се Дражићи помињали као “старинци” у Вуковском пољу, близу Купреса, на самом ободу Босанске крајине. То што су сматрани старинцима значи да њихово присуство у Вуковском пољу у прошлост досеже у време пре турских освајања. С обзиром на географски положај Вуковског поља, делује савим вероватно да је део братства преко Динаре прешао у Далмацију и Лику, а део се раселио по Босанској Крајини. Шаљем линк који сам нашао и који много занимљивих ствари говори и о Дражићима и њиховом везама са другим породицама Вуковског поља.

  http://www.intermagazin.rs/poreklo-nikole-tesle-preci-slavnog-srpskog-naucnika-poticu-od-porodice-komnenica-iz-okoline-bileca/

  Срдачан поздрав.

 2. Mihailo

  https://www.czipm.org/drazhich.html
  Ja sam iz Kusatka, slavimo Svetog Nikolu. Znam za bar 6 generacija unazad da su sigurno u Kusatku. Smatra se da smo stara familija tu, pa zato i nisam siguran dali se neki predak odnekud doselio. Stavio sam link sa grbom familije i objasnjenjem porekla prezimena. Pozdrav familijo

 3. Бранко Дражић

  Велики поздрав за све Дражиће!
  Ја живим у селу Дрен код Лазаревца ,има нас доста,око 30 кућа (породица).
  Славимо Ђурђевдан , ту смо око 7-8 генерација уназад, па ако неко нешто зна ..?

  • Marina

   Poštovani Branko, istražujući svoje poreklo i prezime Kuzmanović, stigla sam do podatka da se moj predak Sava Kuzmanović, kada je stigao u Stepojevac (a povezujem – blizu je Lazarevac i Dren, pa možda ima veze), nosio prezime Dražić, a da se u Stepojevac doselio iz sela Sovjak kod Bosanske Gradiške. Znam da Kuzmanovići slave Đurđevdan, tako da i tu ima poklapanja. Svakako, više izvora govori da jedna grana Dražića potiče iz Bosne tj. Bosanske krajine, a u mom slučaju u crkvenim knjigama Arhiva Beograda za Lazarevac (dostupne su onlajn) sam otkrila i ime sela odakle je došao. Vrlo je verovatno da je stiglo više Dražića u okolinu Lazarevca posle aneksije Bosne (1878) i da nisu svi menjali prezime kao moj predak.

  • Marina

   Istražujući svoje poreklo i prezime Kuzmanović, otkrila sam da se moj predak Sava Kuzmanović (c.1844-1902) prvobitno prezivao Dražić. I to kad je u Stepojevac (kod Lazarevca) stigao iz Bosne – selo Sovjak. Ovo sam sve otkrila uz pomoć crkvenih knjiga (Istorijski arhiv Beograda – dostupno onlajn). Pretpostavljam da moj predak nije bio jedini Drsžić koji je stigao iz Bosne nakon aneksije 1878. A ostali mozda nisu menjali prezime kao on. Slava je Đurđevdan, a i Stepojevac i Dren su relativno blizu.

 4. Nikola Dažić

  Pozdrav svim Dažićima! Moja loza potiče iz Bosne kod Majkić Japre u okolini Sanskog Mosta. Posle mi se deda preselio u Apatin a mi sada živimo u Kanadi. Slavimo Đurđevdan. Pozdrav rođaci!!

  • Marina

   Dužna sam jednu ispravku u vezi sa prethodnim postom. Zbog neverovatno koincidencije da su u selu Stepojevac postojala dvojica Sava kojima su se žene zvale Stevanije, mislila sam da je to jedan isti čovek. Elem, postojao je i Sava Kuzmanović (moj predak koji je definitivno iz Bosne), ali i Sava Dražić i po tragu crkvenih knjiga piše da je rođen ,,u rvatskoj” što može da se odnosi na Hrvatsku – ali da ne nagađam. Sugerišem da sami pogledate crkvene knjige, jer u knjigama venčanih i umrlih piše u kom mestu je neko rođen. Izvinjavam se za konfuziju i grešku, ali u Stepojevcu je definitivno bilo Dražića, a i nadam se da sam dala bar neki trag.

 5. Ivan Drazic

  Pozdrav svima.
  Vidim da se niko iz Macve nije ukljucio u diskusiju pa da budem prvi.
  U Bogaticu ima dosta kuca porodice Drazic, mislim da svi slave Djurdjevdan.
  Po nekim knjigama koje su pisane u Bogaticu pise da su se Drazici u Macvu naselili iz Hercegovine.
  Nazalost deda mi je umro jako mlad( kad je moj otac imao 8 godina) tako da nisam mogao doci do nekih informacija.
  Otac mi je pokazao clanak iz nekih starih novina u kojima pise da je deda ucestvovao u spasavanju ljudi iz pozara koji je zadesio zgradu opstine Bogatic, a i on je sam priskocio u pomoc koleginici koju je muz pokusao da upuca u stanici policije u Bogaticu.
  Ako je jos neko povezan sa Macvom neka se javi.
  Svako dobro