Dolaš

16. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Žarko

    Pozdrav svima i srećni Vaskršnji praznici.

    Ja sam rođen u Visokom (BiH), moj đed Zdravko je došao iz okoline Vareša (Srpsko selo Brda) gdje mu se otac naselio sa braćom Milanom i Đorđom. Neznamo tačno kada su se ti Dolaši naselili ali znamo da im se prezime promijenilo u jednom trenutku. Po mom đedu smo se prezivali Đokići, a drugi opet kažu da smo od Ristića…

    Sa druge strane, u kontaktu smo sa Dolašima iz okoline Priboja / Užica (porijeklom vode od Pjevčevića), ali nismo uspjeli ustanoviti da li smo rod ili dvije potpuno različite porodice…

    Da li iko ima nekih podataka Dolašima iz Vareša?

    Hvala unaprijed,

    • RDolaš

      Dolaši iz Mokronoga su poreklom od Petra Pjevčevića (1820) koji se naselio u Mokronoge (Rudo, RS, BiH) i uzeo prezime Dolaš po dolini u kojoj je stara kuća bila.

      Pretpostavljamo da se dio odselio u Vareš ali je nepoznato pod kojim okolnostima, niti je sigurno koja grana.
      Dolaši u Varešu slave Nikoljdan dok u Mokronozima slave Jovanjdan (Pivljani inače slave svi ili Jovanjdan ili Nikoljdan).

      Najstariji poznati predak Vareških Dolaša je Aleksa Dolaš (19i Vijek) i oni se pominju pod tim prezimenom u Šematizmu Daborbosanske Mitropolije 1882 upravo u gradu Varešu (Brda).

      Što se tiče Petra Pjevčevića rodonačelnika Dolaša iz Mokronoga, on se sa dvojicom braće iselio iz Polimlja pa došao u Mokronoge (ostala braća su se raselili u Trnavce, Omarine, itd.).

      Pjevčevići potiču starinom iz Goleškog Vrela ispod Goleš Planine na KiM-u.

      vidi članak o Pjevčevićima – https://www.poreklo.rs/2012/03/01/pjev%c4%8devi%c4%87/comment-page-1/?unapproved=177060&moderation-hash=bccf64d874aeadf972ad179a04a2195f#comment-177060

  2. Spomenka

    Moj prađed Dolaš Panto živio je u Seocu,opština Breza.Slavio je Nikoljdan…1942 u jednom danu, ustaše su mu objesili u Brezi tri sina,Vidoja,Vukana I Savu.Najstariji je služio u Kraljevoj gardi,a najmlađi Savo je bio maloljetan…ubijena im je i sestra Višnja udata Dafunić…Pozdrav,Spomenka Pavlović

    • Žarko

      Spomenka,

      Mi smo onda bliži rod! Ja sam čukun unuk od Pantovog brata Alekse (Vareš, Brda, odakle je i Panto koliko sam razumio u knjizi Visočka Nahija).

      Ako želite, možemo ustupiti u kontakt.

      Da li ste možda trenutno u Foči, i da li ste na fesjbuku ?

      Svako dobro od Gospoda

  3. PŠobajić

    “Dolaši, Dolaševići, Dolaševci 1k., Nikoljdan, u ulici Kdričevoj broj 60.
    Najdaljom starinom, misle da su od Dubrovnika. Otud Došao predak građevinski preduzimač – ne znaju mu ime ni prezime. Nadimak Dolaš je dovio u Prizrenu Po dolasku sa promrskih strana preduzeo je radove na obnovi prizrenske tvrđave “Kaljaje” Uveravaju da je ta obnova pre prve Velike seobe Srba.

    Jednom prilikom kad je nadgledao rad na poslu, s rukama pozadi, naišao je komandant tvrđave “skopski” paša. Videći preduzimača da šeta viknu najpre : “Ne dolaš ej s,n?” / Što šetaš?. Kako nije znao turski, nije ni znao da je ovo njemu upućeno, pa nastavi da nadgleda radnike. Na to se paša ljutito prodera : “Ne, dolaš, šej e š bre, ćupek ?” / Što šetaš bre, pseto?. Tad se nadzornik obrati radnicima s pitanjem, šta je to dolaš. Oni su mu objasnili propraćajući objašnjenje smehom.

    Dolaševići (dobiše) Otada nadimak Dolaš. Tako se sam nazivao i svi njegovi (preduzimačevi) potomci do 1912 god., Dolaši, inače Dolaševci, a i Dolaševići.

    Petar Šobajić – “Dolaševići”