Порекло презимена Добрић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Добрић

Порекло презимена Добрић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (2)

 • Dobric Predrag

  Prezime Dobric, Brnjak i Oklace Ibarski Kolasin.
  Slava Sv. Djordje (Djurdjic) i Sv. Pentelejmon.
  Poreklo: Dobrici pripadaju bratstvu Komatovica doseljenih iz Kuca (Medun) u Bascu kod Rozaja gde su bili cifcije. Prilikom neslaganja oko godisnjeg davanja Turcima jer su Turci za dug zeleli jednu devojku od Komatovica u zavadi pobise turke i prebegose u Brnjak gde promenise i Slavu jer su dotad slavili Sv.Nikolu.
  U Brnjak se naselise Radeta (Radonja) i Vukajlo treci brat Ilija ostade u Rozaju gde se je poturcio od njega je postao Alija.
  Radonja je imao tri sina Dobriju, Lazara i Bogosava od Dobrije su danasnji Dobrici , Dobrija je imao pet sinova Petra, Filipa, Jevta, Dmitra i Vasa od kojih poticu svi Dobrici iz Ibarskog (Starog) Kolasina.

  Podatci se mogu naci u knjigama Ibarski Kolasin i Rozaje i Stavica- M.Lutovac i Rodoslov Ibarskog kolasina – od D.Micovica kao i u licnim dokumentima i zapisima Brnjacana.

  Srdacan Pozdrav.
  Predrag Dobric.

  Одговори
 • Dragoljub Dobric

  Rodjace,moji Dobrici su iz Dalmacije selo Dobropoljci zaseok Dobrici Opstina Kistanje srez Benkovac. Deda Vaso se kao austrugarski vojnik centrnaeste predao tj.cela ceta dalmatinaca,licana i hercegovaca predala rusima , posto su bili na ruskom frontu i od njih formirali srpsku dobrovoljacku brigadu. Povlaci se sa srpskom vojskom preko Crne Gore i Albanije, leci na Krfu pa kao tezak bolesnik u Tunis u Bizertu i na kraju u Italiju. Nije stigao da ucestvuje u Solunskom proboju ali od kralja,kao srpski dobrovoljac dobija kucu u Apatinu u ul.Franca Rozmana 26, gde ne ostaje dugo, vec prihvata kolonizaciju Kosova i naseljava se u selo Novo Cikatovo opstina Glogovac srez Srbica. Jednom sam ga pitao zasto je napustio Vojvodinu odgovoriio je / janje moje nigde kamena /. Tu je rodjen moj otac Petar 1930 i ja 1951, naravno i ostala braca. 1975 prelazimo u Kosovo Polje a posle ovog rata u Nis. Po onome sto ja znam iz prica starjih i mi smo iz Brnjaka ali su se nasi preci pod Carnojevicem iselili u tadasnju Madjarsku gde nas koriste kao borce u prvim linijama protiv turaka. Zato danas ima Dobrica i u Lici i u Dalmaciji cuveni Kraisnici.. Mi slavimo Sv.DJordja-Djurdjevdan a Dobrici iz Kline/kod Peci/ Djurdjic, neznam dali znas da je i kod Kline u nekoliko sela bilo Dobrica.u Gornjem Dobrevu kod Kosova Polja bila je porodica Dobric iz Like. Ispricah se ja. Voleo bih da cujem tvoj komentar. Bratski pozdrav od Dragoljuba Dobrica,nazalost sada iz Nisa,osta srce na Kosovu…

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top