Порекло презимена Димкић

16. фебруар 2012.

коментара: 15

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Vedran

    Презиме смо добили по Димки из Призрена, славимо Св. АЛИМПИЈА СТОЛПНИКА. Постоје приче да смо од Кадића из Црне Горе или из Велике Хоче насељени у Призрен. Преко неких списа из Богородице Љевишке до којих је одавно дошао стриц Димкин отац је био Ђорђе и тако се и презиме мењало коленима уназад… Јако ме занима порекло и место одакле смо се населили у Призрен. Хвала унапред! Поздрав!

  2. Sarko

    Vedrane, ali Kadici slave Sv. Petku, bili su ugledno starosedelacko bratstvo u Staroj Crnoj Gori. Zbog neke bune Petar II Petrovic Njegos ih proteruje oko sredine 19. veka. Jedni Kadici su izbegli u Boki Kotorskoj, drugi u Sarajevu i Banja Luci, neki u Tetovu, Prizrenu, Leposavicu i Beogradu. Imaju i srodnike koji su se poturcili u 17. veku, Kadice iz Bijelog Polja, zive vise od 300 godina u Bijelom Polju, u 18. veku bili su poznati knjizevnici, diplomate i zvanicnici u turskoj vlasti, ima ih i u Zaimovic Livadama i Pruskoj.

    Imam neke podatke za poreklo stanovnistva Velike Hoce kod Orahovca. Stanovnistvo je starosedelacko i doseljeno u toku 17, 18 i 19. veka iz pojedinih delova Metohije, Gornje Morave (danasnje okoline Gnjilana i Vitine), Makedonije, Izmornika (danasnje okoline Kosovske Kamenice) i Starog Kolasina. (To je najstarije stanovnistvo Velike Hoce, ako ste poreklom iz Velike Hoce i ako vam je ostalo rodbine u V.Hoci, mozda ste od starosedeoca ili od doseljenika iz razlicitih navedenih oblasti.

    Vedrane, raspitaj se za staro rodovsko prezime, pretpostavljam da ste dobili prezime po cukundedi Dimki, odnosno po dedi tvoga dede. Ali pre toga imali ste staro rodovsko prezime, samo ste ga zaboravili.

  3. Vedran

    Димка се презивао Ђорђевић, међутим нисам потпуно сигуран.

  4. Poreklo Dimkic potice od prezime Sekulic..

  5. Poreklo Dimkic,potice od prezime Sekulic..koji su ziveli jedno selo blizu opstine Kolasin,Crna Gora.Promenili su prezime od Sekulic u Zivic..dok su jos ziveli u Kolasin.Ostalo je i dalje prezime Zivic,onda se desilo ubistvo od nekog potomka Zivica,ubio je glavnog bega iz sela..koji su ziveli Zivici,selo pripada opstini Kolasin.Od tog trenutka desila se krvna osveta,i onda su morali da napuste selo.Doselili su se u Kosovsku Mitrovicu/Vucitrnska oblast.Zatim su promenili prezime da bi sakrili svoj identitet…zbog krvne osvete..da ne bi ih turci pronasli.Prezime se menja pocetkom drugog svetskog rata od Dimke,u Dimkic. Dimka se doselio sa cetiri brata, on je bio peti,i dve sestre…oca i majku..Kada su Dimkina braca odrasla jedan brat se odselio u Prizrensku oblast, dva brata u Srbiju, a cetvrti ostao u Kosovskoj Mitrovici. Dimka se odselio u Pristinu…zatim se ozenio sa zenom Milosavom Stojanovic iz Pristine. Dimkina deca su Jakov,Petar,Dusan,Avram,cerka Ljuba,cerka Lepa i cetvrti sin..ne znam ime on je otisao za Ameriku.Prezime Dimkic potice pocetkom drugog svetskog rata..tako da je retko prezime..

  6. Ведран

    Јулија, молим Вас да ми одговорите одакле су ови подаци? Прича не пије воду из чистих разлога, као прво, кућа (спаљена од душмана) је далеко старија и од самог претка Димке што доказује да су Димкићи староседеоци, један од Димкиних синова је Марко (могуће онај кога нисте навели), у Косовску Миртовицу Димкићи одлазе из Призрена у два наврата…

  7. Julija

    Ti podaci su od mog tate..njemu je pricao njegov deda..sve se to desavalo pocetkom prvog svetskog rata..a za tu kucu koja je spaljena ja nisam navela nista..Dimkici slave Mitrovdan

    • ElleAna

      Tako je Julija,Dimkici slave sv.Dimitrija.Inace ima ih u Pristini,a sad sam saznala da.ih ima i u Zrenjaninu.Nakon rata 1999 odselili su se jednim delom u Srbiju, a neki su ostali na Kosovu.Tvoja prica se poklapa sa onim sto ja delimicno znam.A znam da su se naselili iz C.Gore.

  8. Ведран

    Сви Димкићи славе Св. Алимпија Столпника.

  9. Julija

    Dimkin sin Dusan..to je moj pradeda..tu pricu znam od mog deke i mog oca..mozda ima jos koji Dimkici koji su na drugaciji nacin dobili to prezime.

  10. Andjela

    Dimkića ima u Beogradu. Slavimo Svetog Nikolu zasigurno već cetvrtu generaciju.