Debelnogić

16. februar 2012.

komentara: 1

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Goran Debelnogić

    Prezime Debelnogić u upotrebi je od 1843. godine po Miću Debelnogiću. Mićovo izvorno prezime je Milošević i potiče iz Donje Pive u Staroj Hercegovini ili današnjoj Crnoj Gori. Miloševići su drobnjačko pleme, a poreklo im je iz Donjeg Nerodimlja na Kosovu gde su bili poznati pod imenom Srdani koji su izbegli u planine oko reke Pive nakon Kosovskog Boja. Opisuje ih u svome čuvenom delu ”Glasinac” istaživač i istoričar Milenko Filipović.
    Stalno stanište Debelnogića je drevni Glasinac ispod Romanije u opštini Sokolac. Od 1947 jdean deo Debelnogića koristi prezime Mimić, a Debelnogići i Mimići danas žive osim u Repub,ici Srpskoj i u Srbiji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Americi, Australiji i drugim evropskim zemljama.
    Krsna Slava Debelnogića je sv. Jovan Krstitelj.
    Više Debelnogića su borci i nosoci medalja iz Prvog Svetskog Rata: Jovo, Mićo, Marinko, Mlađen i Risto su opisani u knjizi ”Rođeni da vječno žive” istoričara Milanka Čobovića.