Poreklo prezimena Vrtikapa

15. februar 2012.

komentara: 2

Prezime Vrtikapa istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske “Vesti”):

 

LJ. Vrtikapa iz Beograda, želela bi da sazna nešto o svom poreklu. Kaže da su iz Like, ali više od toga ne zna. U svim, nama raspoloživim, monografijama o Lici nismo pronašli Vrtikape. Verovatno da su još od Drugog svetskog rata iščezli sa tih prostora. U “Leksiku prezimena SR Hrvatske” nalaze se zabeleženi samo u Dubrovniku.

U Hercegovini ih je zabeležio J. Dedijer u selu Ivici, kao Vrtikape (Ćulabije, prema “ćulav”, tj. “ćulah”, kapa, i Kalajdžići), sa slavom Đurđevdan. Rod su sa Lučićima i Nenkovcima (izumrla muslimanska porodica).

M. Filipović ih je našao u Visočkoj nahiji u selu Kopčanima i zabeležio da je njihov predak doseljen ovde iz Ivice u drugoj polovini 19. veka, a da je starinom iz Ljubinja. Slava, takođe, Đurđevdan.

Na Kosovu su Vrtikape nastanjene kao kolonisti iz Like posle Prvog svetskog rata u selo Miraš. Slava: Đurđevdan.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    VRTIKAPA (p), u Ivici (Ljubinje). Porijeklom su od starih Nenkovaca koji su nekada živjeli u Ivici. Daljom starinom su iz Crne Gore. Priča se da su prezime dobili po tome što im je neki dječak iz porodice Nenkovac, igrajući se, vrtio kapom na uzdignutoj ruci. Tada je naišla četa vojnika koja nije poznavala put. Jedan vojnik je ugledao dječaka i gekao: “Dođi ti, mali vrtikapa, da nam pokažeš put!” Tako ga prozvaše Vrtikapom. Slave Đurđevdan (59:280: 155:552).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Hercegovka

    U selu kraj Ljubinja za vrijeme rata bio je dogovoreni znak da se vrti kapom kad naiđe vojska, da se seljani mogu sakrivati. Uvijek bi na brdu jedan od njih stražario i naj taj su način bili veoma organizovani. Tu je vladalo prezime Čolić, a kasnije je polovina porodica u selu uzela prezime Vrtikapa baš po tom znaku.