Poreklo prezimena Glomazić

15. februar 2012.

komentara: 2

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

GLOMAZIĆI

(na Dubrovsku i Novakovićima)

Potiču sa Rudinica iz Pive, odakle su Sićo i Petar, Simeunovi sinovi, zbog ubistva Turčina kod Goranjska uskočili u Drobnjak i naselili se: Sićo na Dubrovsku, a Petar u Zukvi kod Poleksića, koji su im bili ujčevina.

Sićo Simeunov je imao tri sina: Joka, Milosava i Luku. Joko ima Mira koji je bio borac NOR-a. Nalazio se u redovima 7. brigade, Milana, Lazara i Todora koji se kao kolonista 1945. godine odselio u Bačko Dobro Polje.

Milosav Sićov ima sina Antonija koji je odselio u Vojvodinu.

Luka Sićov ima Čeda i Ljuba.

Petar Simeunov se iz Zukve preseli u selo Novakoviće u Jezerima sa sinovima: Simom, Mićom i Jakovom.

Simo Petrov je učesnik prvih ratova u kojima je ranjavan. On ima sinove: Petra – Zelena, Perka – pripadniak NOP-a od 1941. godine, (uhvaćen i strijeljan od strane neprijatelja na Žabljaku 1942. godine) i Novaka koji je mlad umro.

Mićo Petrov ima sina Davida – Malina. Malin je učesnik prvih ratova, cijenjen komšija i plemenik; ima sina Mijaila i kćerku Stanicu – Stanku, borca NOR-a od 1941. godine. Bila je borac Prvog bataljona Prve proleterske brigade u kojoj je bila zamjenik komesara čete, zatim član politodjela u Krajiškoj brigadi i divizije. U poratnom periodu nalazila se na odgovornim dužnostima u Republici.

Jakov Petrov nije imao potomstva.

Glomazići slave Nžoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

________________________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Andjelka

    Ko je pisao rodoslov Glomazica. JOKO JE IMAO SINOVE: MIRA ,MILANA,TODORA,LAZARA I SAVU.SAVU KOJI JE POGINO NA MESTREVCU ZAVRIJEME 2 SVJRATA.

  2. Luka

    Ja Sam luka glomazic živim u kragujevcu.moj otac čedo je učesnik nor bio je u sedmoj crnogorskoj brigadi u sastavu prvoj proleterskoj brigada.posle rata bio je oficir jna. Od sica koji je imao sina luka,a luka sinove čeda i ljuba.cedo ima sina luku a ljubo je imao sedam cerki a nije imao muških potomaka.