Poreklo prezimena Gašić Reviewed by Momizat on . Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’ G AŠIĆI (na Godijeljima) P Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’ G AŠIĆI (na Godijeljima) P Rating:
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena Gašić

Poreklo prezimena Gašić

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

G AŠIĆI

(na Godijeljima)

Prema njihovom porodičnom predanju, rod su sa Cerovićima. Ne znaju tačno da li su se u Crkvičko Polje u Pivi doselili iz Cerovice iz Banjana, dok su Cerovići u njoj živjeli, ili pak iz Tušinje. Zna se da su na Planini pivskoj dugo živjeli, u Crkvičkom Polju, i da su jedna od najstarijih porodica u ovom kraju. Najstariji predak kome znaju ime je Vule. On je imao sina Ostoju. Ostojin sin Pavle je, nakon ubistva nekog Turčina u Crkvičkom polju, sa porodicom pobjegao u Drobnjak i naselio se kod svoje ujčevine Mijovića, na Godijeljima. Pavle je imao četiri sina: Jovana, Neđeljka, Jevrema-Mišura i Milovana.

Jovan se odselio u Srbiju i imao je sina Milivoja, koji se iz Srbije vratio i naselio u Nikšiću.

Neđeljko Pavlov imao je Mirka koji je živio u Leskovcu.

Jevrem-Mišur Pavlov otišao je na rad u Ameriku, gdje je stradao; od njega nije ostalo potomstva.

Milovan Pavlov ostao je da živi na Godijeljima i imao je sina Tanasija, koji sa porodicom živi u Podgorici.

Tanasije Gašić bio je istaknuti pripadnik NOP-a od prvih ustaničkih dana; nosilac je većeg broja značajnih funkcija u durmitorskom srezu. Bio je i predsjednik opštine Šavnik.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 


Komentari (4)

 • Stanivuk Nikola

  Interesuje me porijeklo Prezimena Gašić kojih je bilo u Glavicama i Prijanimo U Glamočko polje su došli iz Peuqa Livawsko polje. Slave Sv Đurđa

  Odgovori
 • Stanivuk Nikola

  Poznato mi je da u Glamoču ima Pejića, slave Svetog Nikolu. Po predanju, doselili su iz Drniša. Inetresuje me ima li podataka gdje još ove loze ima i jesu li u Drnišu starosjedioci.

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  GAŠIĆ (p), u Čvaljini (Popovo). Porijeklom su „od Ilića iz Dola kod Bileće“. U Čvaljinu su doselili oko 1750. godine. Godine 1938. u Čvaljini su bile četiri kuće Gašića. Slave Aranđelovdan (84:156.181).

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori
 • Miljan

  Meni je to čudno prezime pre svega. Jer kod nas romi imaju ime Gaši i često takvo prezime Gašić po nekom Gašiju. Gledajući popis stanovnika SCG, takva je situacija bila većinski što se tiče izbeglica sa KiM, Srpske i Romske nacionalnosti.

  A opet navodi se u 1700 te godine u Hercegovinu staru koja je pripala CG i hecegovinu koja je deo RS. Tu je takođe bilo arbanasa i roma od 13 og veka… Neki su prelazili na hrišćanstvo i imamo o tome primere u epici… Dal su radili test na Haplogrupu? meni je stvarno čudno da imamo toliko roma u Srbiju, Bugarsku,CG… A da se ne pojavljuje njihov haplotip H (čirilicom H), na našim mapama. Kao da ne postoje…

  ne bih voleo da se neko uvredi, ja to posmatram sa naučne strane….

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top