Порекло презимена Гудурић

15. фебруар 2012.

коментара: 5

Презиме запажено у Иригу (Срем) 1785. и у Голубинцима (такође у Срему) 1900. године; y Сирогојну (пореклом из Челице), Љубовији и у селу Љубања код Ужица; у Хрватској: околина Вуковара, Осијека и у Загребу. Једно од ретких
презимена које у својој основи има географски термин – у овом случају гудура у значењу уска долина. Порекло ове речи П. Скок изводи од облика Ganda и тврди да представља медитерански лексички реликт од Шпаније и Швајцарске све до Фурланије и у хрватском и српском. У духу овакве интерпретације отпада мишљење Л. Бенкеа о мађарском пореклу: гудурa<kutyor, kotyor.

ИЗВОР: Велимир Михајловић, Српски презименик, Нови Сад, 2002, стр. 284.

* * *

Гудурићи који су се доселили у Узовницу после 1834. године старином из Кратова, код Прибоја, имају своје огранке Јовановиће — Гудуриће у Сирогојну и Љубањама. Ови у Узовници су од сирогојнских Гудура. Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Данило Станојевић, Становништво Златибора у XVIII и првој половини XIX века, Народни музеј Ужице, Ужице, 2013. године, стр. 78.

* * *

Гудурићи су смештени у јужном делу Љубања испод пута Борак – Школа – Ћитића ново гробље. Стара постојбина Гудурића је источна Херцеговина. Једно време преци данашњих Гудурића задржали се успутно у околини Прибоја (Челице и Кратово) где и данас има бројна фамилија Гудурића.

По сећању старијих Гудурића – данашњих Јовановића из Сирогојна, да се из Челица преко Увца у другој половини XIX века у Сирогојно доселио Јован Гудура са тројицом синова. Најстарији син Јован одселио се у околину Љубовије, средњи син који се звао Иван населио се у Љубање, а најмлађи остао у Сирогојну. Од њега су данашњи Јовановићи, чешће их данас зову Гудурићи. Надимак Гудуре, донет је из Хецеговине старе постојбине Гудурића.

Иван Јованов, родоначелник љубањских Гудурића доселио се у Љубање крајем XVIII или почетком XIX века. Доласком у Љубање Иван Гудура је задржао старо кумство са породицом љубојевић– Мисала из Сирогојна. Већ 1823. у Љубањама је записана једна кућа Гудурића чији је старешина Јован Гудура. У тефтеру харача 1832/33. године у Љубањама су две куће и то Јован Гудура са синовима Глишом и Тодором и Милан Гудура са синовима Петронијем и Миладином као обавезници харача. Већ 1840. године у тефтеру пореских ожењених глава има измена. Пописана је кућа Глиша и Тодора Ивановића (презиме су добили по деди Ивану) и кућа Милана Гудуре са ожењеним сином Петронијем.

У пописима становништва и имовине 1863. године у Љубањама пописане су четири куће и у Збојштици једна кућа Гудурића.

ИЗВОР: Данило Станојевић, Љубање и Збојштица, Ужице, 2003, стр. 31.

* * *

ПОЗНАТИ: Марко Гудурић (Прибој, 8. марта 1995.), кошаркаш.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Gugi

    Mi slavimo djurdjevdan.

  2. dragana

    U Irigu svi Gudurići slave krsnu slavu 9 januar

  3. jovanovic zoran

    moje porodicno prezime je Zguric od ovog prezimena su nastala prezimena C*orlic*,Markovic i jovanovic. Poticemo od Ilije Zgure, negde smo popisani i kao Zgurovic*i,koji se doselio u selo Kalenic kod Pozege sa jos dvoicom “hajduka” Dragutinom i Bondzulom od kojih su nastali Dragutinovici i Bondzulici. Sluzili su kao “hajduci” kod turskog bega C*orle koji se iselio i posed ostavio svojim hajducima.Ilija Zgura doselio se iz gornje Morace iz Pive i po porodicnom predanju poticemo iz plemena Drabnjaka.Porodicna slava nam je Djurdjevdan i to je sve sto je zapamceno o poreklu porodice i voleo bih da saznam vise. Ukoliko neko zna za nekakav toponom ili ime nekakvog “kucista” koji vodi poreklo od reci ZGURA voleo bih da me obavesti.
    unapred zahvalan
    Jovanovic Zoran

  4. Срђан

    Презивамо се Јовановић али оно што знамо је да су нам преци у 19. веку променили презиме из Гудурић у Јовановић. Наводно смо се доселили из Прибоја, моји су населили Сирогојно, други Љубање а трећи негде на север, нисам сигуран дал Лозница, Мачва…. Славимо Ђурђевдан