Poreklo prezimena Gudurić

15. februar 2012.

komentara: 5

Prezime zapaženo u Irigu (Srem) 1785. i u Golubincima (takođe u Sremu) 1900. godine; y Sirogojnu (poreklom iz Čelice), Ljuboviji i u selu Ljubanja kod Užica; u Hrvatskoj: okolina Vukovara, Osijeka i u Zagrebu. Jedno od retkih
prezimena koje u svojoj osnovi ima geografski termin – u ovom slučaju gudura u značenju uska dolina. Poreklo ove reči P. Skok izvodi od oblika Ganda i tvrdi da predstavlja mediteranski leksički relikt od Španije i Švajcarske sve do Furlanije i u hrvatskom i srpskom. U duhu ovakve interpretacije otpada mišljenje L. Benkea o mađarskom poreklu: gudura

IZVOR: Velimir Mihajlović, Srpski prezimenik, Novi Sad, 2002, str. 284.

* * *

Gudurići koji su se doselili u Uzovnicu posle 1834. godine starinom iz Kratova, kod Priboja, imaju svoje ogranke Jovanoviće — Guduriće u Sirogojnu i Ljubanjama. Ovi u Uzovnici su od sirogojnskih Gudura. Slave Đurđevdan.

IZVOR: Danilo Stanojević, Stanovništvo Zlatibora u XVIII i prvoj polovini XIX veka, Narodni muzej Užice, Užice, 2013. godine, str. 78.

* * *

Gudurići su smešteni u južnom delu Ljubanja ispod puta Borak – Škola – Ćitića novo groblje. Stara postojbina Gudurića je istočna Hercegovina. Jedno vreme preci današnjih Gudurića zadržali se usputno u okolini Priboja (Čelice i Kratovo) gde i danas ima brojna familija Gudurića.

Po sećanju starijih Gudurića – današnjih Jovanovića iz Sirogojna, da se iz Čelica preko Uvca u drugoj polovini XIX veka u Sirogojno doselio Jovan Gudura sa trojicom sinova. Najstariji sin Jovan odselio se u okolinu Ljubovije, srednji sin koji se zvao Ivan naselio se u Ljubanje, a najmlađi ostao u Sirogojnu. Od njega su današnji Jovanovići, češće ih danas zovu Gudurići. Nadimak Gudure, donet je iz Hecegovine stare postojbine Gudurića.

Ivan Jovanov, rodonačelnik ljubanjskih Gudurića doselio se u Ljubanje krajem XVIII ili početkom XIX veka. Dolaskom u Ljubanje Ivan Gudura je zadržao staro kumstvo sa porodicom ljubojević– Misala iz Sirogojna. Već 1823. u Ljubanjama je zapisana jedna kuća Gudurića čiji je starešina Jovan Gudura. U tefteru harača 1832/33. godine u Ljubanjama su dve kuće i to Jovan Gudura sa sinovima Glišom i Todorom i Milan Gudura sa sinovima Petronijem i Miladinom kao obaveznici harača. Već 1840. godine u tefteru poreskih oženjenih glava ima izmena. Popisana je kuća Gliša i Todora Ivanovića (prezime su dobili po dedi Ivanu) i kuća Milana Gudure sa oženjenim sinom Petronijem.

U popisima stanovništva i imovine 1863. godine u Ljubanjama popisane su četiri kuće i u Zbojštici jedna kuća Gudurića.

IZVOR: Danilo Stanojević, Ljubanje i Zbojštica, Užice, 2003, str. 31.

* * *

POZNATI: Marko Gudurić (Priboj, 8. marta 1995.), košarkaš.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Gugi

    Mi slavimo djurdjevdan.

  2. dragana

    U Irigu svi Gudurići slave krsnu slavu 9 januar

  3. jovanovic zoran

    moje porodicno prezime je Zguric od ovog prezimena su nastala prezimena C*orlic*,Markovic i jovanovic. Poticemo od Ilije Zgure, negde smo popisani i kao Zgurovic*i,koji se doselio u selo Kalenic kod Pozege sa jos dvoicom “hajduka” Dragutinom i Bondzulom od kojih su nastali Dragutinovici i Bondzulici. Sluzili su kao “hajduci” kod turskog bega C*orle koji se iselio i posed ostavio svojim hajducima.Ilija Zgura doselio se iz gornje Morace iz Pive i po porodicnom predanju poticemo iz plemena Drabnjaka.Porodicna slava nam je Djurdjevdan i to je sve sto je zapamceno o poreklu porodice i voleo bih da saznam vise. Ukoliko neko zna za nekakav toponom ili ime nekakvog “kucista” koji vodi poreklo od reci ZGURA voleo bih da me obavesti.
    unapred zahvalan
    Jovanovic Zoran

  4. Srđan

    Prezivamo se Jovanović ali ono što znamo je da su nam preci u 19. veku promenili prezime iz Gudurić u Jovanović. Navodno smo se doselili iz Priboja, moji su naselili Sirogojno, drugi Ljubanje a treći negde na sever, nisam siguran dal Loznica, Mačva…. Slavimo Đurđevdan