Grublješić

15. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Moj deda je poreklom sa Korduna(Perjasica) otisao kao dete sa mamom i sestrama,Slava nam je Sv. Jovan.Nisam sigurna ni prezime da li nam je Grubljesic ili Grubjesic iz nekih prica kazu da je slovo lj greskom upisano prababi u dokumenta kad su izbegli sa KORDUNA.Nikog sem nase porodice ne poznajemo ni sa prezimenom GRUBLJESIC ni GRUBJESIC

    • Čarna

      Moj deda je takođe bio rodom iz Perjasice. Do Drugog svetskog rata su se prezivali Grublj(j)ešić. U toku rata da bi preživeli odmazdu ustaša, pradeda menja prezime u Sučević i time spašava porodicu. Takođe im je slava sv. Jovan.

      • Rade

        Poštovani,
        Zar Grublješići (Grubješić,Grubješić,Rubešići,Jakičići,Čalić sve jedno brastvo) iz stare eparhije Doljani (od Kozarske Dubice,Drvaraa,Hrvatske Kostajnice,Gline,Ogulina sve do Karlovca) potomci starog znamenitog Brastva’ Rubežić-Jakičić-Ćalić iz Onogošta (danas Rubeža-Nikšić).
        I danas u Nikšiću stoji naša zadužbinska crkva dv.Petra i Pavla iz 893.god.,mi smo potomci.
        Posebno brastva koja slave sv.Nikolu i sv.Petra i Pavla (Petrovdan), mnogi su uzeli i Jovandan,Đurđevdan i dr…
        Mnogi su katolici posebno Jakičići…
        Brastvo’ je prisutno u Dalmaciji još od 1050.god kada je kralj Radoslav oslobodio i dobio na upravu tadašnje države Travuniji i Hum- Zahumlje ( Radoslav sahranjen u Trebinje 1084.god.).
        Dolaskom Turaka veći dio brastva se raselili iz Crne Gore s potom i iz Dalmacije i neki su se pomjerili i većinom ratovali na granicama kao hajduci,uskoci,Vojnići- graničari,husari,dobri trgovci,majstori i dr.i stigli do Karlovca, Ogulina,Gline,Hr.Kostajnice,Drvara,Koz.Dubice a kasnije i do Slavonije,Baranje,Bačke pa i Novog Sada gdje je Lazar Rubešić bio senator i jedan od osnivača grada Novog Sada 1748.god.
        Ja sam se testirao DNK na 24 markera Y’ hromozom i pripadam Halpo grupi I2-PH908>Y3120,pripadam plemenu Nikšiću,ovo testiranje može pomoći u pronalaženju srodnika.
        Komunikacije su postojale između brastava sve do protjerivanja Turske vlasti.tj kraja 19 vijeka.
        Svako dobro želim Grublješićima! (mislim da je Rubežić ili Čalić za preporuku….još nije kasno!)

  2. Vojislav Ananić

    GRUBLJEŠIĆ, prezime po ocu Grubiši iz XVI vijeka. Hercegovačkog su porijekla, gdje ih ima pod sličnim imenima (35, 366). Na Unac su se doselili oko 1800. godine s Popine. Jedan otuda pobjegao da ne služi vojsku. Na Uncu bili poznati kovači. Bavili su se majstorlukom, a i beg im poklonio mnogo zemlje. U Čitluku slave Nikoljdan.