Порекло презимена Грубјешић

15. фебруар 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. sanja grubjesic

    Grubjesic,izbjegli iz Hrvatske,selo Josavica na Baniji.krsna slava ,sveti Jovan Krstitelj.porijeklo prezimena po mom saznanju je iz Crne Gore

  2. Milutin

    Koliko znam Grubješića ima u okolini Karlovca,krsna slava Sveti Jovan Krstitelj

  3. Vladimir

    Grubjesici su poreklom iz Crne Gore.Jos uvek postoji zaseok pod tim imenom u opstini Bijelo Polje, ali nema nikoga vise tamo sa tim prezimenom.Pretpostavlja se da su otisli odatle u strahu od turske odmazde u Hercegovinu, a dalje odatle na Baniju.Cesto su se selili jer su napadali i ubijali Turke.Poreklo vode od prezimena Vojnovici.Predak im je Grubisa Vojnovic po kojem celo “pleme” i nosi prezime.

    • Rade

      Poštovani,
      Zanimljiv podatak o Grubešićima da li ste mislili na Grubešića potok u Tomašević kod Bijelog Polja.Mislim da znate da su Žari nekad bile u vlasništvu Nikšićana,i da su prodate knezu Joksimu iz Vraneša..
      Ako imate nešto više podataka o event.Grubiši Vojinović,zamolio bih vas za te informacije.
      Svako dobro,poz.Rade email: [email protected]

  4. Vladimir

    I da …slava svim Grubjesicima je Sveti Jovan Krstitelj.

  5. Nenad

    Grubješića ima i u Lici u Srbu i Velikoj Popini i Dalmaciji oko Kistanja doselili smo se prije 200 godina u Liku iz Dalmacije i slavimo slavu Đurđevdan 06 maja a vidim ima koji slave sverog Jovana.

  6. Igor Grubljesic

    Ja znam od oca da moje prezime potice iz sela zuljavica kod kostajnice da je krsna slava bila sv Nikola,ako ima neko od prezimena Grubljesic neka se javi.

    • Grubljesici sa i oko kozare slave sv. nikolu i dosli su iz okoline udbine/ Lika pre oko 150 godina *moj cukundjed simo*

    • Rade

      Poštovani,
      Igore zdravo!
      Mislim da tvoje prezime ima i te kako veze sa Rubežićima, Čalićima,Jakičićima (sve jedno brastvo),stara slava sv.Nikola.A ovo prezime su ti promijenili komšije i narod iz tvog kraja.
      Tako sam i ja ovdje u Vojvodini često kršten i nazivaju me Grubišić i Grublješić moram da redovno da se buni i ispravljam svoje “staro znamenito prezime iz Rubeža ispod Onogošta’ koje nosimo još od 1050.god. mi smo potomci kralja Radoslava koji je vladao Travunijom i Zahumljem.
      Ćalić-Rubežanin Mihajilo ,Simo,Mališa (Malencija na latinsko pismo),Božo,Todor su boravili dugo godina kao vojnici graničari 1756.god. u selu Gorica,Rudež,( vjerovatno Rubež),Zrna,Vučinići na potezu između Gline i Kostajnice.
      Jedan od njih Todor Grubežić je tada i posjedovao zemlju 18 jutara i kupio kuću u selu Sakanlija..
      U Karlovcu (Bosiljevo,Erjavec dr.,sela)su se prezivali Jakičići-Rubežići.
      Antonije Grubeža (Grubessa?),Prodan Čalić,Jurić Grubić,Božo Vojinović, … sve graničari 1756.god.
      U Ogulin su graničari bili 1715.god.
      Svako dobro za Grubljješiće!!
      Ako mislite da smo brastvenici,ja pripadam Halpo grupi I2 -PH 908>Y3220 i radi dopune našeg porodičnog predanja možemo da razmijenimo podatke i mišljenja na e-mail: [email protected]

  7. Jelena

    Moj deda po majci se preziva Grubješić. Sa porodicom, u Bačku se doselio 1946.goodine, a pre toga su živeli u selu Kestenjak,koje je tada pripadalo opštini Perjasica na Kordunu. Krsna slava mu je Sv.Jovan. Ne znam poreklo njegovih predaka.

    • MOJ DEDA JE ,POREKLOM SA KORDUNA (PERJASICA),KAO DETE SA MAMOM I SESTRAMA DOSELIO SE OKOLINA VUKOVARA ,PREZIME NAM JE GRUBLJESIC NAVODNO JE SLOVO LJ GRSKOM UPISANO KAD JE PRABABA PRIJAVLJIVANA POSLE SELIDBE,SLAVA NAM JE SV,JOVAN,SEM NASE PORODICE NIKOG NEZNAMO SA PREZIMENOM GRUBJESIC ILI GRUBLJESIC

      • Branka

        Moja baka ( po ocu) je rodjena Grubjesic iz Rovisca, Hrvatska. Njen otac Ninko Grubjesic je iz Perjasice a prije toga su u Perjasicu dosli iz okoilne Tucepa.Ninko je u Rovisce otisao posle prvog svetskog rata. Ninko je imao tri sestre od kojih znam da su dvije emigrirale za Ameriku . Od njegovog brata ( Djure, nisam sigurna) sin se zove Kresimir Grubjesic. To je za sada sve sto mogu da vam kazem o Grubjesicima. Moja baka se udala za Jovu Koraca u Krizevcima a potom su se preselili za Brcko.

    • Чарна Драговић

      Поштована Јелена, у које месту се деда са породицом доселио у Бачку 1946. године?

  8. Војислав Ананић

    ГРУБЈЕШИЋ (п). старе породице у Мостару. Славе Св. Стефана (236:173). Р. Станић, у истом раду (стр. 179) помлње породице презимена Грубишић. Вјероватно је ово једно презиме пошто и Грубешићи славе исту славу Св. Стефана.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Милан Грубјешић

    Моји Грубјешићин потичу са Баније ,из села Бачуга,славимо Ђурђев дан 06.маја.Волио би сазнати од куд су нам предци дошли на Банију.

  10. Đuro Grubješić

    Grubjesica ima i u Lusčanima na Baniji i slave Svetog Đorđa, a u Luščane su došli iz Like i Dalmacije oko 1710. Dio te grupe je i u Bačugi. U to vrijeme su se prezimena davala po imenu glave porodice tako da je možda u Dalmaciju došla grupa Grubješića koja je migrirala po Vojnoj Krajini.