Порекло презимена Грубјешић

15. фебруара 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

 1. sanja grubjesic

  Grubjesic,izbjegli iz Hrvatske,selo Josavica na Baniji.krsna slava ,sveti Jovan Krstitelj.porijeklo prezimena po mom saznanju je iz Crne Gore

 2. Milutin

  Koliko znam Grubješića ima u okolini Karlovca,krsna slava Sveti Jovan Krstitelj

 3. Vladimir

  Grubjesici su poreklom iz Crne Gore.Jos uvek postoji zaseok pod tim imenom u opstini Bijelo Polje, ali nema nikoga vise tamo sa tim prezimenom.Pretpostavlja se da su otisli odatle u strahu od turske odmazde u Hercegovinu, a dalje odatle na Baniju.Cesto su se selili jer su napadali i ubijali Turke.Poreklo vode od prezimena Vojnovici.Predak im je Grubisa Vojnovic po kojem celo “pleme” i nosi prezime.

 4. Vladimir

  I da …slava svim Grubjesicima je Sveti Jovan Krstitelj.

 5. Nenad

  Grubješića ima i u Lici u Srbu i Velikoj Popini i Dalmaciji oko Kistanja doselili smo se prije 200 godina u Liku iz Dalmacije i slavimo slavu Đurđevdan 06 maja a vidim ima koji slave sverog Jovana.

 6. Igor Grubljesic

  Ja znam od oca da moje prezime potice iz sela zuljavica kod kostajnice da je krsna slava bila sv Nikola,ako ima neko od prezimena Grubljesic neka se javi.

 7. Jelena

  Moj deda po majci se preziva Grubješić. Sa porodicom, u Bačku se doselio 1946.goodine, a pre toga su živeli u selu Kestenjak,koje je tada pripadalo opštini Perjasica na Kordunu. Krsna slava mu je Sv.Jovan. Ne znam poreklo njegovih predaka.

  • MOJ DEDA JE ,POREKLOM SA KORDUNA (PERJASICA),KAO DETE SA MAMOM I SESTRAMA DOSELIO SE OKOLINA VUKOVARA ,PREZIME NAM JE GRUBLJESIC NAVODNO JE SLOVO LJ GRSKOM UPISANO KAD JE PRABABA PRIJAVLJIVANA POSLE SELIDBE,SLAVA NAM JE SV,JOVAN,SEM NASE PORODICE NIKOG NEZNAMO SA PREZIMENOM GRUBJESIC ILI GRUBLJESIC

  • Чарна Драговић

   Поштована Јелена, у које месту се деда са породицом доселио у Бачку 1946. године?

 8. Војислав Ананић

  ГРУБЈЕШИЋ (п). старе породице у Мостару. Славе Св. Стефана (236:173). Р. Станић, у истом раду (стр. 179) помлње породице презимена Грубишић. Вјероватно је ово једно презиме пошто и Грубешићи славе исту славу Св. Стефана.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 9. Милан Грубјешић

  Моји Грубјешићин потичу са Баније ,из села Бачуга,славимо Ђурђев дан 06.маја.Волио би сазнати од куд су нам предци дошли на Банију.

 10. Đuro Grubješić

  Grubjesica ima i u Lusčanima na Baniji i slave Svetog Đorđa, a u Luščane su došli iz Like i Dalmacije oko 1710. Dio te grupe je i u Bačugi. U to vrijeme su se prezimena davala po imenu glave porodice tako da je možda u Dalmaciju došla grupa Grubješića koja je migrirala po Vojnoj Krajini.