Порекло презимена Грубишић

15. фебруара 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Dragana

  Поздрав свима,
  Моја породица Грубишић води порекло из Велике Попине у Лици.Према записима мога деде (пок.Николе Грубишића) у Лику су се доселили иѕ Далмације(тачније,околине Шибеника)у другој половини 17века.
  У Лику се доселила мајка (удовица) са седам синова и направили су кућу у Великој Попини, општина Зрмања, срез Грачац. Како су се браћа женила, ширила се породица, 4 брата су направила нове куће и добили надимак Зубери, 1 брат је направио кућу у Церовцима са надимком Пушић (по девојачком презимену мајке) , а три су остала у Великој Попини са надимком Пушићи-Стевишевићи(додат је и надимак једног претка Стевиш).Наравно да су и даље били Грубишићи, са свим овим надимцима,што уме помало и да збуни. Породица се толико проширила да су касније забележени и бракови међу потомцима ове браће. Наша крсна слава је Ђурђевдан.
  Колико сам до сада успела да сазнам, Грубишића има доста у Далмацији(околина Сплита, Шибеника и Задра),као и у Босни, али су сви католици.

  • Nenad

   Ja sam iz Srba Grubješić ima nas nekolike porodice Grubješića ali me buni i došli smo sa Velike Popine i slavimo krsnu slavu Đurđevdan a na Popini Grubišići znači fali slovo J a Grubišići su Hrvati pa me to nešto buni da nije došlo do nekih crkvenih grešaka u pisanju knjiga pa postala dva prezimena ako neko nešto zna neka pojasni.

  • Jure Grubisic

   Ja san iz Šibenika . Svi Grubišići su dosli iz Bosne oko 1500 godine u Šibenik , dovela ih je katolicka crkva i u suradnji sa katolickom crkvom iz sibenika dala im zemlju da je obraduju, jer je u Šibeniku bila kuga i 90 % grada je pomrlo i nije bilo nikoga da obraduje zemlju . Bila su 3 brata . Jedan brat je otisao u Šibenik,drugi oko Splita i Omisa,a treci je ostao u Bosni i Hercegovini. Danas u Hrvatskoj zivi 4000 Grubisica i svi su hrvati , osim par obitelji oko Knina i par u Lici poput Dragane koji su se odselili i nasli u vecinski srbima naseljenim teritorijima u hrvatskoj poput Like i Knina pa su tokom vremena primili pravoslavnu vjeru i postali Srbi.

 2. Војислав Ананић

  ГРУБИШИЋ (к). у Шиповачи и Витини (Љубушки). У Шиповачу је “Грубишића отац” дошао из Стиља у Далмацији, а у Витину су доселили из Шиповаче. У Витини је неки Грубишић био „Водар беговски” (59:306,309).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 3. Grubišić Ilija

  Aristokratsko prezime,Grubišić. Mesto,Šibenik,Dalmacija. Čisti Srbi !

 4. Dražen Grubišić

  Mi smo iz Drinovaca,općina Grude,Hercegovina.Katolici.Nikakva aristokracija,sirotinja od pamtivjeka.

 5. Ђорђе

  Грубишићи у Лици (попут Милановића, Будимира, Старчевића) нису примили православље међу већинским србским становништвом, већ су “побјегли” од покатоличавања. Да је то тачно, ако се вратимо у време турске окупације Лике (и по тврдњама хрватских историчара) ту су Турци насељавали мартологе Србе и (Србе) муслимане. Нигдје се не помињу Хрвати, јер их тада у Босни није ни било. Постојали су (Срби) католици, који су тек послије анексије под утицајем Аустро-Угарске на пописима уписивани као Хрвати. Толико о томе, да ли је старија кокош или јаје. Иначе у Великој Попини на гробљу на старим споменицима има и варијанта Грубјешић, а сачувао се топоним Грубјешића јаруга, тако да ипак може бити лако да је до промјене дошло у црквеним књигама (грешком или под нечијим утицајем). Да су сачуване старе црквене књиге, лако би се разјаснила та нејасноћа. Ипак треба вјеровати народном предању (из Купирова), јер се за разлику од докумената, предање не може фалсификовати.
  Како је насељено Купирово Грубјешићима из Попине и када? Вјероватно, послије ослобађања Попине од Турака (1685.- 1699.) да је нека од породица побјегла од Аустријске војске у Турску (граница је била на Попињском кланцу (данас србски кланац), јер је таквих случајева било (нпр. Миљевићи). Тако да се надамо, да је сада мање недоумица.

 6. Ђорђе

  Питање за Јуру Грубишића
  Како тврдите да су око 1500. године Грубишићи дошли у околину Шибеника, када се већ 1418. године први пут помињу у Дазлини?

 7. Борислав Грубишић

  Ја сам Борислав моја Слава је Св. Никола. Међу Грубишићима ретки смо јер су моји преци дошли из Метохије из околине Манастира Високи Дечани односно од места Дечани, Село Дреновац. Мој предак Стојан је око давне 1689 године дошао у данашњу Славонију место Пакрац, село Шеовица. У Шеовици су ми сви рађани и умирали и Стојан је сахрањен у Шеовици на старом гробљу. У Славонији смо живели све док нас усташе нису прогнале са нашег огњишта 1995 године. Мој отац Ненад био је позван 1989 године у Двор у Пакрац СПЦ је славила 300 година од како су се Срби из Метохије, Рашке, Косова и… доселили у Славонију.

  Сви ви овог презимена који сте Католици треба да знате да су ваши преци Далмацију населили са Косова и Метохије као Срби Православне вере. Никад се немојмо замерати једни другима јер никад нећемо тачно сазнати какве су муке снашле наше претке и зашто су постали Католици. Гледајмо једни у друге као људи у људе.

  Живим данас у Србији у Срему од 1995 године. Упознавао сам многе људе који носе ово лепо презиме и то овде где живим у Срему. Из Босне им је порекло већини додуше, слава Св. Георгије. У Приштини сам био и знам где је кућа Грубишића који је Србин мој Православни брат. Слава његова је Ђурђевдан. Има их доста из Приштине данас по Србији.

  Има Грубишића и на Банији односно било их је избегли су 1995 године, живе људи данас у Крупњу у Србији. Многе људе сам тражио и нашао сам да су деца са Козаре која су као сирочад из Логора Сисак, Јасеновац, Јастребарско и других, као мала деца дата Католичким породицама, Дијана Будисављевић је тобоже спашавала децу тако што су та деца давана католицима на одгајање у Руми на Брегу те породице које су их подизале као Хрвате и читав живот их лагале заправо о податку ко су и чији су. Ти људи и дан данас поричу да су деца Српског народа.

  Српска Православна Црква има сигурно најјаче адуте о истини када је у питању судбина људи овог презимена. Зато је и горела у задња три рата најчешће паљена од усташа. Упамтите књиге (ЖИВИХ, УМРЛИХ, КРШТЕНИХ, ВЕНЧАНИХ) то је био најјачи доказ о народу и његовом пореклу.

  Пакрац има најјачу Библиотеку сигурно у овом делу Европе и тамо се може наћи баш пуно истине о људима.

  Нашао сам податак да су неки Грубишићи и у том делу Славоније ближе Пакраца били силом покрштени и да су чинили тешка зла као усташе. У Пакрацу су ти Католици овог презимена увек избегавали сусрете са људима који су Православци јер зна се добро ко је остао до краја Православац , а ко је мењао веру. А ово презиме носи.

  Поносан сам веома на мог Ђеда Драгана који је преживео Логор Сисак и уз помоћ свог рођака Јована Савића из Новске родом успео да изађе као полумртво дете. Тешко болестан и убоден бајонетом у препону.

  Надимак мојих Грубишића је ЈОГУНИ – Бунтовници. Јер је мој предак такође Стојан 1908 године повео народ у протесте против Уније која је желела Пакрачки крај да покатоличи. Он је погинуо, заклан је на центру Пакраца испред мале Цркве Св. Илије која је срушена. После рата 1995 су усташе на месту њеног олтара ставиле споменик Туђману, чисто да бих понижавали Србе.

  Јако сам поносан што смо сачували чисту крв, Славу и веру Православну. Код нас је закон Чиста крв. Српство. Православље. Црква. Боље немој да се жениш ако није чиста крв девојчина.

  У Пећкој Патријаршији у Пећи имају књиге рођених и умрлих , венчаних. Људи су живели ту баш ту генерацијама.У крају Пећ , Дечани, Призрен, Ђаковица…
  Ја сам тражио и нашао. Чији је син био Стојан који је отишао из Метохије.

  Данас се борим да буде Грубишића Срба и за будућност.

  Живели.