Порекло презимена Грачанац

15. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Станиша

    Поштовани,

    Јављам Вам се из Краљева. Моји Грачанци славе Светог Николу (19. децембар). Данас Грачанаца има у самом Краљеву, у околини Краљева (Конарево – одакле сам ја, Матарушка Бања, Богутовац, Каменица подно Гоча). Мој деда се у Конарево доселио из засеока Поноре у селу Савово на планини Чемерно (у близини манастира Студеница). Остали Грачанци из околине Краљева су се доселили и из Богутовца и Маглича и сви славе Светог Николу.
    Знам да Грачанаца има и у Хрватској у мањем броју, али не знам одакле су тамо дошли.
    У књизи ”Надибар”, коју је написао Драгољуб В. Корићанац, пише да су се Грачанци у околину Краљева (све горе наведене локације) доселили из места Грачани код Рашке, односно код Новог Пазара у близини манастира Сопоћани.
    Мој стриц је дошао до сазнања да је првобитно презиме Грачанаца било Радовић, не знам одакле је та информација. Али пошто сам на Фејсбуку нашао профил Грачани, који је направио проф. Радовић, а односи се баш на то место, Грачане код Новог Пазара, установио сам да у Грачанима углавном преовладава презиме Радовић, што ме наводим да помислим да је мој стриц у праву.
    Поред овога дошао сам до још неких површних непроверених информација да су се моји преци доселили на овај простор из Црне Горе са Комова, а ту су опет дошли из Херцеговине.
    Од скоро сам почео да истражујем своје порекло и у плану ми је да направим родослов.
    Ово су моја досадашња сазнања, а Вас молим, или посетиоце Вашег сајта, уколико имате каквих информација о пореклу Грачанаца, за помоћ.

    Срдачан поздрав!

  2. Ivan Gracanac

    Ja sam iz Kraljeva,tacnije iz Mataruske Banje.Veoma me zanima poreklo prezimena Gracanac.U svom rodoslovu poznajem pretke od cukundede Nikole Gracanca koji je iz zaseoka Ponore,selo Savovo, Studenicki kraj,dosao u Matarusku Banju oko 1904 – 1906 god.i kupio imanje u Banji.Kasnije otisao,kao i mnogi drugi, u prvi Svetski rat i tamo stradao 1916.Postoji nadgrobni spomenik na groblju u Matarugama gde pise o godini smrti,i da je poziveo 62 god.rodjen je 1854.god.Toliko znam o njemu,a pre njega neznam nista.Takodje me jako zanima sve u vezi prezimena Gracanac,odakle su dosli u Ponore,da li u Ponorama ima jos nekih Gracanaca,posto niko moj nikada nije isao tamo,ni pradeda,ni deda,ni otac…Pozdravljam gospodina Stanisu iz Konareva,mada neznam ko je…i neka se javi ako ima nekih podataka jos…takodje molim sve koji znaju nesto o ovom prezimenu,njegovom nastanku,poreklu,neka pisu….Zelja mi je da napravim rodoslov svoje porodice..pozdrav…

  3. Stefan

    Pozdrav rodjaci,ja sam deo najmladjeg dela nase familije,imam 17 godina.Gledao sam po fejsbuku,ima dosta Gracanaca u Bjelovaru u Hrvatskoj,inace moji su iz Bogutovca.
    Cuo sam da ima knjiga o nasoj familiji,o svakom od nas,ali mislim samo o nama koji smo iz Bogutovca da je napisao neki nas rodjak,kad dodjem do nje,znacu vise sta pise u njoj. Pozrav rodjaci!

  4. Stefan

    Moj deda je imao brata Bozo,nije mu rodjeni brat,on je tamo(u Hrvatsku) otisao da radi na zeleznici i tamo je ostao,ima mnogo dece,a sa unucicima sam mu stupio u kontakt i doci ce uskoro u Bogutovac,dodju mi ja mislim drugo koleno.