Порекло презимена Глушац

15. фебруара 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. DJORDJE ROSUL

  MOJA SUPRUGA JE GLUSAC POREKLO MEDNA KOD MRKONJIC GRADA DOSLI U SRPSKU CRNJU PO OSLOBODJENJU1945 DJURDJEVDAN KRSNA SLAVA SADA IH IMA U ZRENJANINU N.SADU ZEMUNU

 2. Војислав Ананић

  ГЛУШАЦ (п), у Браћевићима (Гацко) и Седларима (Попово). У Браћевићима су старином „Мрковљани или Озринићи с Чева“. Избјегли су “због крви” у Корита (Билећа), одалде су, око 1855. године, прешли у Браћевиће. Славе Аранђеловдан (59:333). Глушци у Седларима су старосједиоци “али су, ипак однекле дошли“. Славе Св, Стјепана као и остале породице у селу. Сваки досељеник “морао је узети ту славу” (84:142).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 3. Goran

  И Глушци у Седларима су са Чева,из Марковине.Они су прво живели у племену Кучи,на Косору у селу Глушци.Одатле су отишли у 15.веку на Чево,Марковину,одакле због крвне освете одлазе у Опутну Рудину,где једни остају,док њих неколико браће одлазе у село Седлари у Поповом пољу.Они су преузели у том селу славу Стевањдан.Од њих су Вукојевићи у Седларима и Вулешевићи у Тврдошу,Морачанин у Мојковцу Шапоњићи у Старом Влаху.Само село Седлари прозвано је по Глушцима који су у Марковини живели на месту Седло.

 4. Goran

  Милишићи из села Главска код Требиња су такође од Глушаца из Захумља.Глушци се у Захумљу помињу још у 14веку.

 5. Goran

  Исправка трећег коментара о Глушцима.Глушци су род са Медарима из Седлара и са Радовићима из Чева.Са набројаним фамилијама нису род ове фамилије су хаплогрупа И1,а Глушци су И2а.