Порекло презимена Глигорић

15. фебруар 2012.

коментара: 22

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Војислав Ананић

    ГЛИГОРИЋ (п), у Драчеву (Попово). У извору им није забиљежено њихово поријекло, али судећи по слави (Лучиндан) изгледа да су Глигићи које Дедијер помиње у Драчеву и Глигорићи које наводи Филиповић једна породица (84:173). Глигорићи се помињу у Еминову Селу (Дувно), гдје су “у давна времена” доселили из Црне Горе. Славе Илиндан (59:316)”

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Milan

    Moje poreklo je iz crne gore…zbog najezde turaka Odlaze u hercegovinu a dalji put oh vodi Prema banja Luci I Prema Ljuboviji…to mi je deda rekao…posle toga neki su odlazili Prema loznici u macvu pocerinu vojvodinu……..a I’ma Nas I u americi… GLIGORIC

    • Ivanka-Vidovdan

      Moj deda je iz Pakovca kod Loznice. Tu je bila samo jedna porodica, moj pradeda koji je imao dva sina, Živan-moj deda i Ilija, njegov brat. Moj deda je imao samo jednog siva, mog oca Vukosav, a deda Ilija je imao devet sinova. Mi smo sa preselili u Banju Koviljaču pedesetih godina prošlog veka kao i njegov brat od strica čika Pera Gligorić. U Koviljači je u to vreme bila još jedna porodica Gligorić, ali nismo pronašli da imamo rodninsku vezu. Slavimo Đurđic, 16.novembar. Javite se Gligorići, posebno koji slave Setog Georgia. Ima nas po celom svetu…

  3. Saša

    Gligorić selo Rumska kod Šapca slava sv Nikola… jel zna neko za poreklo?

    • Ljubomir

      Gligorici jedna od vecih familija iz sela Bradic kod Loznice, doseljavaju se za vreme velikih seoba, na prosturu male planine Iverak, da bi se kasnije spustali u polja, gde je sada centar sela. Svi slave Sv. Nikolu. Deo njih kasnije odlazi u Lesnicu Varos, Beograd itd svuda sirom zemlje i inostranstva.