Порекло презимена Гачић

15. фебруара 2012.

коментара: 55

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (55)

Одговорите

55 коментара

 1. Stefan

  Kad već pominješ Mitra, tako se moj pradeda zvao. On je imao dva sina i dve ili tri kćeri. Sinovi beše Vladan i Milan. Vladan je imao samo jednog sina, Branka a Branko mene i moju sestru.

  • Милан Гачић

   Стара постојбина Гачића, Синђића и Перишића, који живе у Стапарима код Ужица, је српско племе Кучи у Црној Гори.У Стапаре су се доселили око 1740. године. Славе Светог Николу.

  • Sasa Gačić

   Dobar dan,
   Ja sam Sasa Gačić iz sela Azanja opstina Smederevska Palanka.u Azanji nas ima oko 20-tak familija Gačić i po prici moga pokojnog dede i pradede nasa familija Gačić je negde od Cetinja,doselili se za vreme velike seobe,navodno su to bila tri brata koji su dosla za Azanju:Gača,Djuradj ,i jos jedan,zaboravio sam,od Gače su postali Gačići ,od Djuradja su postali Djurdjevici i od treceg isto neki samo sam zaboravio.Slavimo SV.Vasilija dakle 14 januara i Gačići i Djurdjevici posto smo jedna familija tako reci,ali sto se slave tice to nema nikakve veze ko i koju slavu slavi,meni je svestenik rekao da covek moze vuse slava da slavi,za koju se covek opredeli nju i slavi,tako da nista nije novo da na primer familije se isto prezivaju a da slave razlicite slave.

 2. Sanja

  Zna li neko o poreklu Gacica koji zive u selu Piroman kod Obrenovca?Slave slavu Malu Gospoinu.

 3. Sanja

  Sve sto znam to su predpostabke da poticu iz hercegovine. Mada u Obrenovcu postoji jos porodica sa prezimenom Gacic i oni slave sv. Jovandan. Oni nemaju nikakve veze sa nama. Pouzdano znam po popisu stanovnistva iz 1863 da su postojale dve porodice Gacic u Piromanu, i to porodica Marka Gacica i Urosa Gacica.

  • Вукашин Гачић

   Ја сам пореклом из пиромана и славим Малу Госпојину,али не знам ништа о даљем пореклу.Деда ми се звао Чедомир и био је најмлађи од петоро браће

 4. Владимир Гачић из Лознице.Родитељи су ми из Осечине село Осечина и Плужац.Деда ,прадеда чукунђед село Осечина засеок Гачићиа иначе нас зову и зверови Поздрав свим Гачићиа

  • Бојан Пантић

   Велики поздрав Владимире, мајка моје мајке је из Гачића из села Осечина. Ту фамилију зову Зверови. Славе Св. Алимпија.

   Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“ пише да су Гачићи (Св Алимпије) дошли у село Осечину из Горњег Кошаља у Азбуковици.

   Имаш ли ти неких сазнања о томе одакле смо дошли и зашто нас зову Зверови?

 5. Вукашин Гачић

  Да ли неко зна порекло Гачића из пиромана,деда ми се звао Чедомир и по његовој причи пореклом смо из Херцеговине.Славимо Малу Госпојину.