Порекло презимена Брстина

14. фебруар 2012.

коментара: 2

БРСТИНА (п), необично презиме породица настањених у Кљенку (Доње Храсно, Неум) и Драчеву (Чапљина). У Кљенку су старосједиоци. Старо им је презиме Стојановић. Славе Шћепандан. Брстине у Драчеву су из Четољуба у Храсну, одакле им је доселио дјед око 1830. године. Поред Четољуба „држале су Церовицу, пола Брштанице. Козарицу и Бајевце“ – засеоке у Доњем Храсну. У роду су са Беканима из Тасовчића код Чапљине (59:264,279).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    Брстине

    Брстине (Срби) су настањени у Локвама (Чапљина). Брстина има у Драчеву (Габела) и спомен на њих, почетком двадесетог вијека оставља Дедијер кратким записом. “Брстине су из Ћетољуба у Храсну. Дошао им дјед прије 70 година. Има их три куће.” Исти извор потврђује како је старина породице Брстина у Храсну. “Брстина (1. к.) је старосједилац, и звао се је Стојановић, старина му је у Ћетољубу. Овдје је 40 година. Слави Шћепандан. Брстине су негда држале Ћетољуб, Церовицу, пола Брштанице, Козарицу и Бајовце. С њима су род Ђекани у Тасовчићима.” Хусага Ћишић спомиње Димитрија Брстину, трговца из Мостара. Он је добио извозницу од власти на име “Димитрије Брстина: 10 вагона кукуруза за Мостар. Број дозволе Министарства за прехрану 5864, од 27. априла 1919.
    Презиме Брстина је аугментатив од старославенске ријечи “брст“ пупољење дрвећа, младица, пупољак”. Брстина је аугментатив од брст.

    Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  2. Petar

    Brstina (Srba) ima i u Metkoviću.

    Izvor actacroatica.com/en/surname/Brstina/