Poreklo prezimena Bajčeta

13. februar 2012.

komentara: 4

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BAJČETE 

(u Zminici i. Njegovuđi)

Vode porijeklo iz Zatarskog sela Kruševa kod Pljevalja, odakle se Radojica sa porodicom kao uskok 1875. godine doselio u Zminicu kod Bojovića. Njihovo daljnje porijeklo je od bratstva Miljanića iz Banjana, odakle su u Zatarje prešli u drugoj polovini 17. vijeka. Njihovo iseljenje iz Banjana bilo je zbog pritiska i napada Turaka, koji su ih razorili i veliki dio naroda poubijali.

Aktivno su učestvovali u Hercegovačkom ustanku 1875-1877. godine, u kome se istakao Jovan Bajčeta; poginuo je kod Kolašina 1875. godine.

Od ovog bratstva bio je poznat i Diko, koji je živio u Motičkom Gaju, na mirazu, i doživio je duboku starost. Bio je omiljen i cijenjen čovjek u svojoj sredini.

Slave zimski Jovanjdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Milosav

    Bajčeta, Banjani (područje Jelovice9, Nikšić 1597. god. i 1600. god.; vidi: Lalović; Kruševo (Kruševice), Zatarje (1660. god.), pa jedni oko 1875. god. presele se u Zminice (Žabljak); Kovren, Kičevo, Grab i Lekovine (Pljevlja) i kao: Bajčetić u Ljucama, Brvenici, Kosanici, Bobovu i Kakmužima; od ovih su u Lekovini (Pavino Polje), Pljevlja, porijeklom su iz Banjana (Nikšić). Jedno vrijeme su živjeli na Tjentištu (Foča); od njih su: Džogava, Tomić i Ilić u pljevaljskom području; polovinom 19. v. iz Nove Varoši preselili se u Grab i Gobu (Pljevlja). Odatle su se jedni preselili u Bukovik (Nova Varoš), Grab i Rogaču, Donje Dragačevo, kao: Bajčeta i Bajčetić; Pavino Polje (Bijelo Polje); kod Pljevalja označeni kao Orlovići, jesu iz Miljevine (Foča)

    Bajčetić, vidi: Bajčeta, ogranak Martinovića iz Bajica (Bajov ugao), Cetinje, preseljeni u Miriloviće, Belače, Baljke i Ljubovo (Hercegovina); jedni u Suvadol (Suvi do) i Širokom polju (Lipljan); Ljuće, Brvenica, Kakmuži, Kosenice i Ljuće (Mataruge), Pljevlja. Porijeklom iz Banjana (Nikšić), slave Jovanjdan; vidi: Lončar i Mirković, ogranak Martinovića

    gornje kopirano sa sajta o prezimenima u Crnoj Gori

    Bajčete, Bajčetići u pljevaljskom kraju su doselili iz sela Miljanići u Banjanima između 1661. i 1686. godine. Oko 1660. godine Bajo Pivljanin i Luka Miljanić u Banjanima posjeku nekog turskog buljubašu Beća i njegovu pratnju. Zbog toga Turci iz osvete upadnu u selo i naprave pokolj stanovništva. Tri brata sa porodicama pobjegnu na sjever, preko rijeke Tare i nastane se u Zatarju. Od tri brata su Bajčete, Tošići i Lalovići.
    Po jednom predanju potiču iz Bajica, od Martinovića (ovo predanje su Bajčete saopštili Jeftu Dedijeru). Iz Bajica su se u Banjane doselila tri brata: Bajo, Pero i Mirko i od njih potiču Bajčetići, Perovići i Mirkovići. Iz Banjana su se Bajčete raselili po Hercegovini. U Pljevaljski kraj dolaze iz sela Mirilovića u Hercegovini. Perovići i Mirkovići u Banjanima imaju drugačije predanje o svom porijeklu – kažu da su iz Pješivaca ili Bjelopavlića. A od tri brata su gore pomenuti Bajčete, Tošići i Lalovići.
    Sadašnji Miljanići (bratstvo) su porijeklom Velestovci. Po svemu sudeći stanovništvo sela Miljanići je prije turskog napada bilo različitog porijekla.

  2. Milosav

    E,da,Sv.Jovan Krstitelj 20.01. je Krsna slava Bajčeta.Pozdrav svima,Hristos se rodi!

    • Vaistinu se rodi! Milosave, hvala vam na ovom prilogu.

    • Milan

      Pozdrav,
      moja porodica su Lončari iz Poblaća. Najstariji predak za koga znam je Pero Lončar sa ocem Pantom i majkom Stanojkom rođen 1881. godine. Zanima me da li je moja porodica od Bajčeta, i ako jeste, voleo bih da znam više o njima. Ako imate neke informacije javite se na ovom portalu da Vam ostavim mejl za kontakt.

      Hvala unapred