Bomeštar

13. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Bomeštar V.

    Bomeštri su poreklom iz stare Hercegovine,a nakon urađenog DNK označen je Drobnjak.Moja haplogrupa je I1P109. Preci su u 16 veku,verovatno oko 1576-1577 god.od strane Turaka naseljeni u Liku,tačnije u sela Brezik i Mogorić koji danas pripadaju Gospiću. Službovali su kao bohmeštri u tadašnjoj Vojnoj Krajini u tvrđavi Perušić.Naše prezime vodi poreklo iz zvanja bohmeštar.
    Bohmeštar je niže zvanje i bohmeštri su bili zaduženi za nadzor nad prometom potrošnih dobara,kao što su žito,seme,so,ispaša konja i sl. O dužnosti bohmeštara se može prošitati u knjizi Radoslava Lopačića SPOMENICI HRVATSKE KRAJINE na str.382. Radoslav Grujić u svom radu PLEMENSKI RJEČNIK LIČKO-KRBAVSKE ŽUPANIJE navodi oko 200 izumrlih plemena među kojima i pleme Bomeštroviće na str.345.Knjiga je pisana 1915 god. i tada ni jedan Bomeštar nije postojao u Lici. Naše staro prezime je verovatno bilo Đurišić,ali to se ne može tvrditi stopostotno. To se vidi iz popisa imovine i lca Like i Krbave iz 1712 god. gde se pominje više Đurišića odnosno,kako Austrijanci pišu,Jurisich. Kretanje tih Đurišića,mesto življenja i dužnosti koje su obavljali poklapa se sa Bomeštrima.U konsultacijama sa gos.Miroslavom Niškanovićem urađena je navedena definicija zvanja koju sam naveo. Zajednička pretpostavka je da plemenska zajednica dobila ime po pretku koji je bio bohmeštar,a nakon njega, još neki pripadnici plemena. Moje mišljenje je da je neko,pošto smo Srbi,dodao na zvanje nastavak IĆ,pa smo postali pleme Bomeštrović. !791 god. sedam kuća Bomeštara prelazi u Bosansku Krajinu u selo Banjani i tu se prvi put upisuju pod prezimenom Bomeštar. O tom doseljavanju piše Milan Karanović.Zanimljivo je da zvanje bohmeštra nisam našao u Slavoniji i Srpskom Vojvodstvu.
    DOSELJAVANJE PORODICA
    Ovde ću navesti sve porodice koje su 1791 godine doselile u otočki kraj na Srednjem Pounju,kao i mesta odakle su došli i u koja mesta useljavaju. Pounje se naseljavalo u 5 perioda i uvek nakon nekog većeg događaja.1.Nakon Beogradskog Mira 1739 god. 2.Nakon Svištovskog Mira 1791 god. 3.do Omer-paše Latasa 1850 god.4.od Omer-paše Latasa do ustanka 1875 god, i posle okupacije 1878 god. Najviše je naseljeno od 1875 god. do okupacije 1878 god. Tada je, kako govore pisani izvori,doseljeno 48,06% svih porodica sa 40,18% svih Kuća.
    U SREDNJI BUŠEVIĆ su došli:Vejinovići iz srednje Dalmacije,Drljače iz Like,Bjelajci iz Bjelajskog Polja,Škorići iz Vranjske i Ljepoje iz Dubovika
    U OTOKU su došli: Radakovići iz Like
    U IVANJSKU su došli: Gajići iz Like,Drljače iz Podgrmeča,Oljače iz Rujiške,Jovičići iz Rašića,Škorići iz Vranjske,Vranjkovići iz Pištalina,Kovačevići iz Velikog Radića,Beronje iz Velikog Radića,Potkozarci iz Buševića,Bajići iz Buševića,Ćulibrci iz Buševića i Stankovići iz Buševića.
    U LJUSINU su došli: Nedimovići iz Vranjske i Mijići iz Hrgara.
    U BAŠTRU su došli: Tatići iz Dalmacije i Stupari iz Benkovca.
    U GLAVICU su došli: Ćulibrci iz Buševića i Gerdijani iz Like.
    U BANJANE su došli: Kljajići iz Like,Vajagići iz Like,Stojisavljevići iz Like,Nikolići iz Like,Adamovići iz Podgrmeča,Dejanovići iz Podgrmeča,Božići iz Like,Rađenovići iz Like,Ćerani iz Like,Rodići iz Like,Popovići iz Like,Kerkezi iz Bjelajskog Polja,Milješići iz Matavaza,Gakovići iz Rujiške,Ličine iz Dubovika i Bomeštri iz Mogorića i Brezika.

    Ovde moram napomenuti da su tri porodice Bomeštara ubrzo prešle u Potkozarje.Jedna od te tri porodice se preselila u okolinu Dvora na Uni,a druge dve su se spustile u Banja Luku.Iz Banja Luke su otišli dalje i o njima sam našao nepotpun bankarski indeks iz 1865 god. u kojem su upisani: Bomeštar Patricija,Bomoštar Petar,Bomoštar Vesna,Bomoštar Vladimir. Kao što vidimo,ovde su pokazane dve varijante istog prezimena. Pored varijante BomOštar postoji i varijanta BomAštar kao kod mog brata,a ja sam BomEštar. Razlika u slovima O,A i E. To se dešava kod pogrešnog upisa u knjige od strane činovnika,a posebno ako je taj činovnik stranac,kao u našem slučaju Austrijanci ili Italijani. Te greške su se provukle i traju ali važno je da znamo o čemu se radi.
    U Ameriku su odselile neke porodice u periodu od 1850 – 1860 god. i 1880 – 1890 god. Mnogi od iseljenika su tamo ostali zauvek. Deda rođake Stoje,Miloš, je otišao u Ameriku u drugom talasu između 1880 i 1890 god. Po priči koju mi je ispričala Stoja,Miloš se vratio pred prvi svetski rat i njen otac je rođen ovde 1914 god.Milošev otac se verovatno zvao Kojo i on bi trebalo da je taj koji je porodicu iz Potkozarja doveo u okolinu Dvora.Drugi Milošev sin Dmitar ( stojin stric ) 1928 god.odlazi u Ameriku i tamo ostaje.Od njegovih potomaka u Ohaju je Mihaelena Bomeštar.

    STANOVNIŠTVO NAKON DOSELJENJA U OTOČKI KRAJ
    Ovde imam obavezu da pored prezimena,pobrojim kuće doseljenika. Stanovništvo ću navesti kako je bilo nakon svih 5 perioda doseljavanja u ova sela koja nas zanimaju.Navešću samo selo Banjane koje se deli na tri dela:Banjane,Bulećane i Novakoviće,a odakle mi,kao Bomeštri potičemo.
    Banjane ću pobrojati po krajevima
    U Banjanima su: Stupari 4 kuće,Gakovići 4 kuće,Novakovići 1 kuća,Dejanovići 5 kuća,Bašići 1 kuća,Krnetići 3 kuće,Santrači 1 kuća,Bomeštri 2 kuće,Kerkezi 4 kuće,Radići 1 kuća,Drobac 3 kuće,Ostojići 1 kuća,Nikolići 5 kuća,Popovići 4 kuće,Adamovići 7 kuća,Stojisavljevići 7 kuća,Kovačevići 3 kuće,Landupi 1 kuća,Mrkići 1 kuća,Kecmani 1 kuća,Ćerani 1 kuća,Milinovići 1 kuća,Lavrići 1 kuća.
    U Bulećanima su: Gak 3 kuće,Zec 3 kuće,Dakić 20 kuća,Vajagići 6 kuća,Erceg 2 kuće,Ćulibrk 1 kuća,Božić 1 kuća,Kljajić 6 kuća,Ličine 2 kuće,Radići 2 kuće,Milješići 6 kuća,Bomeštri 1 kuća,Skulari 3 kuće,Milićevići 4 kuće,Rađenović 1 kuća,Mareši 2 kuće.
    U Novakovićima su: Vajagići 1 kuća,Nikolići 4 kuće,Pustinjak 2 kuće,Novakovići 3 kuće,Umićevići 2 kuće,Banjac 1 kuća,Ličina 2 kuće,Topić 4 kuće,Gak 1 kuća,Ilišević 2 kuće,Lujinović 1 kuća,Orozović 1 kuća,Bomeštri 4 kuće,Kerkezi 1 kuća.
    Stanovništvo se bavilo poljoprivredom i stočarstvom.Pomalo se trgovalo,a Bomeštri su imali dva mlina na rečici Baštri. Bili su dobrostojeći domaćini,naročito posle prvog svetskog rata.Poslovi su se izvodili u skladu sa prirodnim okruženjem,a to je značilo uzgajanje:kukuruza,heljde,pšenice,prosa, krompira,repe,luka i sl. Zatim sledi voćarstvo:šljive,jabuke,kruške,lešnik,orasi itd. Stočarstvo je kao i ranije bilo najvažnije zanimanje koje je donosilo najveće prihode zahvaljujući prostranim pašnjacima i obilju vode.Mi smo posedovali više stotina ovaca,dosta goveda i nešto svinja.
    Moj pradeda Jovica je bio učesnik velikog seljačkog ustanka 1875 god.i bio je saborac Petra Mrkonjića,kojeg je i spasao od potera tako što ga je proveo do Žirovca kod popa Samojla Ostojića,a odatle Petar odlazi dalje.
    USTANICI IZ BANJANA:Adamović Bojan,Adamović Stole,Bomeštar Jovica ( vođa komitske grupe ),Ćeran Mile,Dakić Jovo,Dakić Lazo,Krnetić Božo,Nikolić Sava,Landup Ostoja,Milješević Marko,Milješević Đurađ,Mrkić Jovo,Stojisavljević Ilija,Stojisavljević Mitar,pop Nikola Ćulibrk ( bio u Carigradu u zatvoru),Topić Dušan,Nikola Gak (komandir čete kod Mrkonjića) itd…..
    Jovica je takođe bio dobrovoljac u prvom svetskom ratu,nosilac je karađorđeve zvezde,a dobio je od Petra Karađorđevića ogromna imanja u Banjanima i dalje. Ja nikada nisam uspeo sve da obiđem.
    DOBROVOLJCI SU BILI:
    IZ BANJANA: Jovica Bomeštar ( Todorov ),Jovo Dakić,Stojan Dakić,Đurađ Nikolić,Vid Bašić,Joviša Dakić,Risto Dakić,Stevan Drobac,Mile Gaković,Mile Kerkez,Ostoja Kljajić,Perkan Nikolić,Mile Popović,Lazo Stojisavljević,Rade Stojisavljević ( Mićin ),Stevan Stojisavljević,Rade Stojisavljević ( Lazin ),Ilija Stojisavljević,Luka Štikovac,Marko Vajagić,Stevan Bomeštar je iz zelenog kadera,verovatno završio u Odesi u dobrovoljačkim jedinicama.
    KARAĐORĐEVU ZVEZDU dobili su:
    1. Blažo Bijelić iz Gline
    2. Jovica Bomeštar iz Banjana
    3. Jovo Dakić iz Banjana
    4. Stojan Dakić iz Banjana
    5. Simo Jovčić iz Ivanjske
    6. Trivo Karan iz Baštre
    7. Trivo Lovrić iz Dobrog Sela
    8. Đurađ Nikolić iz Banjana
    9. Božo Popović iz Baštre
    10. Pero Popović iz Dobrog Sela
    11. Lazo Rašeta iz Baštre
    12. Lazo Šijak iz Baštre
    13. Risto Vajagić iz Dobrog Sela
    14. Glišo Mijić iz Ljusine
    15. Stojan Ćirić iz Ljusine
    16. Darko Ćirić iz Ljusine
    17. Savo Starčević iz Jezerskog

    Početkom drugog svetskog rata ustaše su zarobile mog oca Jovu i njegovu braću Đurana,Mirka,Đuku i Božikana,a sreća u nesreći je bila što su predati Nemcima te nisu pobijeni.Oterani su u radni logor u Esenu,odakle su uspeli nekako da se vrate.
    To je period kada se formiraju ustaničke grupe.
    U ustaničkoj grupi Banjani i Dobro Selo bili su:
    Skendžić Božo komandir grupe iz Perne
    Zec Miloš komesar iz Baštre
    Bomeštar I Dragan iz Banjana
    Bomeštar I Petar iz Banjana
    Bomeštar M Ljuban iz Banjana
    Bomeštar P Milan iz Banjana
    Bomeštar P Branko iz Banjana
    Bomeštar P Vajkan iz Banjana
    Bomeštar P Lazo iz Banjana
    Bomeštar P Rade iz Banjana
    Bomeštar P Gojko iz Banjana
    Bomeštar P Stanko iz Banjana
    Bomeštar S Branko iz Banjana
    Bomeštar O Branko iz Banjana
    Bomeštar O Čedo iz Banjana
    Bomeštar J Branko iz Ivanjske
    Karapandža Đuro iz Perne
    Kubet Vlado iz Ljusine
    Krnetić Branko iz Banjana
    Popović Ilija iz Banjana
    Rađenović Ilija iz Banjana
    Dakić Lazo iz Banjana
    Dakić Vladan iz Banjana
    Dakić Pero-Ljuban iz Banjana
    Dakić Nikola iz Banjana
    Drobac Milan iz Banjana
    Dejanović Rade iz Banjana
    Gaković Pero iz Banjana
    Milićević Mirko iz Banjana
    Milićević Ilija iz Banjana
    Milićević Gojko iz Banjana
    Rodić Milan iz Banjana
    Stupar Rade iz Banjana
    Dakić Dragan iz Banjana
    Gaković Vaso iz Banjana
    Gaković Spaso iz Banjana
    Dejanović Bogdan iz Banjana
    Rašeta Mirko iz Glavice
    Stojisavljević Rajko iz Banjana
    Grandić Rade iz Glavice
    Drobac Gojko iz Banjana
    Dejanović Mihajilo iz Banjana
    Rodić Petar iz Višnjaka
    Dakić Rade-Ićin iz Višnjaka
    Dakić Milanko iz Višnjaka
    Lujinović Ranko iz Višnjaka
    Cimeša Dušan iz Dobrog Sela
    Drobac Bogdan iz Dobrog Sela
    Drobac Lazo iz Dobrog Sela
    Dražić Milorad iz Dobrog Sela
    Japundža Rajko iz Ljusine
    Ćulibrk Branko iz Ljusine
    Nikolić Branko iz Glavice
    Ćulibrk Dušan iz Glavice
    Zec Ceto iz Baštre
    Medić Jovo iz Baštre
    Ćulibrk Gojko iz Glavice
    Gaković Rade iz Baštre
    Vajagić Mirko iz Baštre
    Đurić Pavle iz Dobrog Sela
    Od boraca iz sela Banjana,mnogi se nisu vratili svojim kućama.Ginuli su širom zemlje i ovo je malo sećanje na njih.To su:
    1. Bomeštar I Dragan
    2. Bomeštar M Ljuban
    3. Bomeštar P Milan
    4. Bomeštar P Gojko
    5. Bomeštar P Stanko
    6. Bomeštar S Branko
    7. Adamović Spase
    8. Adamović S Mile
    9. Ćulibrk J Predrag
    10. Dakić Đ Uroš
    11. Dakić I Gojko
    12. Dakić I Rade
    13. Dakić M Rade
    14. Dakić N Mihailo
    15. Dakić P Dragan
    16. Dakić P Ljuban
    17. Dakić R Dragan
    18. Dakić R Dušan
    19. Dakić R Mirko
    20. Dakić R Nikola
    21. Dakić R Stan
    22. Dejanović A Mihailo
    23. Dejanović B Mihailo
    24. Drobac D Gojko
    25. Gaković B Vaso
    26. Gaković D Bogdan
    27. Gaković I Stanko
    28. Gaković L Milorad
    29. Gaković Ž Mirko
    30. Gaković S Todor
    31. Kerkez R Bogdan
    32. Lovrić I Čedo
    33. Lijunović M Petar
    34. Lijunović M Đuran
    35. Milješić J Milan
    36. Mrkić O Branko
    37. Nikolić S Milan
    38. Novaković N Ilija
    39. Orozović L Ljuban
    40. Ostojić M Mladen
    41. Popović D Pero
    42. Popović L Stevan
    43. Pustinjak V Petar
    44. Rađenović J Gojko
    45. Rodić I Petar
    46. Dakić I Rade-Rukavina
    47. Rodić M Milan
    48. Rodić O Stojan
    49. Santrač O Rajko
    50. Stojisavljević B Gojko
    51. Stojisavljević D Gojko
    52. Stojisavljević N Savo
    53. Stojisavljević O Stevo
    54. Stojisavljević S Ljubo
    55. Stojisavljević S Milan
    56. Stojisavljević S Žarko
    57. Stojisavljević V Gojko
    58. Vajagić I Vlado
    59. Vajagić T Kojo
    60. Zec L Dušan
    61. Dakić S Dragan

    Pored pobrojanih palih boraca za koje znam,kući se nije vratilo još najmanje 50 ljudi.Pored palih boraca, osećam potrebu da navedem imena žrtava ustaškog terora. Ovde ću takođe navesti,kao i kod palih boraca, samo žrtve iz Banjana. Neka mi drugi oproste jer ako bih nabrajao sve žrtve,to bi bila jedna posebna knjiga. Dakle , žrtve iz Banjana su:
    1. Adamović Stana – žena Radina,odvedena od kuće i zaklana u Dobrom Selu 1942 god.
    2. Bašić Dane – ubijen kod škole u Banjanima 1942 god.posle bačen u školsku cisternu za vodu.
    3. Bašić Ilija – ubijen u Javnici 1941 god.
    4. Bašić Vid – ubijen u Banjanima,Krnetića vrelo 1942 god.
    5. Bašić D Mara – ubijena u Javnici 1941 god.
    6. Bašić D Gojko – ubijen u Javnici 1941 god.
    7. Bašić D Đuro – ubijen u Bos.Krupi 1941 god.
    8. Bašić M Milanko – ubijen u Javnici 1941 god.
    9. Bašić D Jelica – ubijena u Javnici 1941 god.
    10. Bašić D Radojka – ubijena u Javnici 1941 god.
    11. Bašić D Mileva – ubijena u Javnici 1941 god.
    12. Bašić V Stana – ubijena u Javnici 1941 god.
    13. Bašić D Dragan – ubijen u Javnici 1941 god.
    14. Gaković Anđa – žena Đukina,ubijena kod svoje kuće u Banjanima 1941 god.
    15. Gaković I Vaso – ubijen u Jezerskom 1941 god.
    16. Gaković V Ilija – ubijen u Jezerskom 1941 god.
    17. Gaković V Mirko – ubijen u Jezerskom 1941 god.
    18. Gaković V Dragan – ubijen u Jezerskom 1941 god.
    19. Gaković V Stevo – ubijen u Jezerskom 1941 god.
    20. Gaković B Mile – ubijen u Jezerskom 1941 god.
    21. Vajagić Lazo – ubijen u Banjanima 1941 god.
    22. Vajagić L Stoja – ubijena u Banjanima 1941 god.
    23. Vajagić L Zorka – ubijena u Banjanima 1941 god.
    24. Vajagić L Božo – oteran i stradao u logoru u Nemačkoj 1943 god.
    25. Vujinović Trivun – ubijen u Banjanima 1941 god.
    26. Vujinović Pero – ubijen u Banjanima 1941 god.
    27. Vujinović P Mara – ubijena u Banjanima 1943 god.
    28. Vujinović P Stoja – ubijena u Banjanima 1943 god.
    29. Vujinović T Lazo – ubijen u Banjanima 1941 god.
    30. Ilišević Đuko – ubijen u Bos.Krupi 1941 god.
    31. Ilišević Mile – ubijen u Grmeču 1943 god.
    32. Ilišević M Rade – ubijen u Bos.Krupi 1941 god.
    33. Ilišević Branko – ubijen u Sočanici 1942 god.
    34. Dakić G Gojko – ubijen u Sočanici 1942 god.
    35. Dakić G Zorka – ubijena u Sočanici 1942 god.
    36. Dakić G Pero – ubijen u Sočanici 1942 god.
    37. Dakić I Rade – poginuo u Banjanima 1942 god.
    38. Dakić Nikica – ubijen u Banjanima 1942 god.
    39. Dakić Rade – ubijen u Podgrmeču 1942 god.
    40. Dakić Dragan – ubijen u Banjanima 1942 god.
    41. Drobac Rade – ubijen u Banjanima 1943 god.
    42. Drobac R Žarko – ubijen u Banjanima 1943 god.
    43. Drobac R Milica – ubijena u Banjanima 1943 god.
    44. Dejanović A Simo – ubijen u Banjanima 1942 god.
    45. Novaković N Milica – ubijena u Sočanici 1941 god.
    46. Novaković N Dušanka – ubijena u Sočanici 1941 god.
    47. Novaković N Marko – ubijen u Sočanici 1942 god.
    48. Nikolić Trivo – ubijen u Bos.Krupi 1941 god.
    49. Nikolić Pavao – ubijen i Bos.Krupi 1941 god.
    50. Nikolić P Gligo – ubijen u Banjanima 1944god.
    51. Nikolić Draginja – žena Gligina,ubijena u Banjanima 1944 god.
    52. Santrač Ostoja – ubijen u Bos.Krupi 1941 god.
    53. Santrač O Ruža – ubijena u Banjanima 1941 god.
    54. Santrač O Stana – ubijena u Javnici 1942 god.
    55. Santrač M Miloš – ubijen u Banjanima 1941 god.
    56. Santrač M Savo – ubijen u Banjanima 1941 god.
    57. Santrač Mihailovo dete,tek rođeno,ubijeno u Banjanima 1941 g.
    58. Rodić Ruža – ubijena u Banjanima 1941 god.
    59. Rodić Gojko – ubijen u Kragujevcu od Nemaca 1941 god.
    60. Rodić Simo – ubijen u Banjanima 1941 god.
    61. Rodić Jovo – ubijen u Banjanima 1942 god.
    62. Rodić Rade – ubijen u Banjanima 1941 god.
    63. Rodić Marija – ubijena u Banjanima 1941 god.
    64. Kerkez M Ostoja – ubijen u Banjanima 1942 god.
    65. Samac Stevan – ubijen kod škole u Banjanima 1942 god.
    66. Stojisavljević J Dragan – zaklan u Dobrom Selu,Teterovac 1941 g
    67. Stojisavljević J Mile – zaklan kod svoje kuće avgusta 1941 god.
    68. Stojisavljević S Marko – ubijen na putu prema Ćorkovači avgusta 1941 god.Ustaše su mu prvo odsekle ruku i nogu,pa ga posle zaklali.
    69. Stojisavljević Anica – žena Mladenova,ubijena u Dobrom Selu 1941 god.
    70. Stojisavljević Jelka – ubijena u Dobrom Selu 1941 god.
    71. Stojisavljević M Draginja – ubijena u Dobrom Selu 1941 god.
    72. Stojisavljević M Nevenka – ubijena u Dobrom Selu 1941 god.
    73. Stojisavljević M Uroš – ubijen u Dobrom Selu 1941 god.
    74. Stojisavljević M Joka – ubijena u Dobrom Selu 1941 god.
    75. Stojisavljević M Dušan – ubijen u Dobrom Selu 1941 god.
    76. Stojisavljević Sava – žena Nikolina,ubijena u Dobrom selu 1941 god.
    77. Stojisavljević O Jovo – uhvaćen na Uni,odveden i ubijen u Gradiški 1942 god.
    78. Stojisavljević O Stevan – ubijen blizu kuće u Banjanima 1942 g.
    79. Stojisavljević Danica – stradala u zbegu u Žirovcu 1942 god.
    80. Stojisavljević Đuja – ubijena u Dobrom Selu 1941 god.
    81. Stojisavljević Sava – ubijena u logoru Gradiška
    82. Stojisavljević O Pavle – ubijen u logoru Gradiška
    83. Stojisavljević Milka – žena Pavlova,ubijena u logoru Gradiška
    84. Stojisavljević Mira – kći Pavlova,ubijena u logoru Gradiška
    85. Stojisavljević Savino,tek rođeno dete ubijeno u Dobrom Selu 1941 god.
    86. Šibar-Ličina Đurađ – ubijen u kući u Banjanima 1942 god.
    87. Šibar-Ličina Jovo – ubijen u Banjanima 1942 god.
    88. Šibar-Ličina D Zora – ubijena u Banjanima 1942 god.
    89. Šibar-Ličina D Mirko – ubijen u Banjanima 1942 god.
    90. Umićević Stanko – ubijen u Banjanima 1942 god.
    91. Umićević S Milan – ubijen u Banjanima 1942 god.
    92. Orozović Pero – ubijen u Banjanima 1942 god.
    93. Kljajić Anica – ubijena u Banjanima 1942 god.
    94. Kljajić Milanko – ubijen u Banjanima 1942 god.
    95. Kljajić Stana – ubijena u Baštri 1942 god.
    96. Kljajić Rajko – ubijen u Sočanici 1941 god.
    97. Kljajić Stevan – ubijen Sočanici 1941 god.
    98. Kljajić – dete – ubijeno u Sočanici 1941 god.
    99. Kljajić – dete – ubijeno u Sočanici 1941 god.
    100.Milićević Marko- ubijen u Dobretinu pri prelasku Une 1942g.
    101.Milićević Mara- ubijena pri prelasku Une 1942 g. 102.Milićević S Mihailo – ubijen pri prelasku reke Une 1942 god.
    103.Ostojić M Rade – ubijen u banjanima 1941 god.
    104.Ostojić Smiljana – žena Radina,ubijena u banjanima 1941
    105.Ostojić Mara – dete,ubijena sa roditeljima
    106.Ostojić Jela – dete,ubijena sa roditeljima
    107.Milješić J Mara – ubijena u Banjanima 1941 god.
    108.Milješić J Petra – ubijena sa majkom u Banjanima 1941 g.
    109.Topić Ilija – ubijen u Banjanima 1942 god.
    110.Banjac Mile – ubijen u Banjanima 1941 god.
    111.Banjac Tomo – ubijen u Banjanima 1942 god.
    112.Stupar V Žarko – ubijen u Banjanima 1942 god.
    113.Stupar Vaso – ubijen u Banjanima 1942 god.
    114.Landup Lazo – ubijen u Banjanima 1941 god.
    115.Landup L Ilija – ubijen u školi u Banjanima 1942 god.
    116.Popović M Pero – ubijen u školi u Banjanima 1942 god.
    117.Bomeštar V Stevo – oteran u Jasenovac i tamo ubijen 1943
    118.Bomeštar P Lazo – ubijen u Jezerskom 1945 god.
    119.Bomeštar Đuja – žena Lazina,ubijena u Jezerskom 1945 g.
    120.Bomeštar I Mile – ubijen u Grmeču 1943 god.
    121.Bomeštar M Ilija – ubijen u Banjanima 1943 god.
    122.Bomeštar Petra Jovan – ubijen u Jasenovcu od 1943-1945g.
    123.Bomeštar Stojana Miloš – ubijen u Jasenovcu 1943-45 g.
    124.Bomeštar Jovana Petar – ubijen u Jasenovcu -1943-45 god.
    125.Bomeštar Petra Ružica –ubijena u Jasenovcu-1943-1945 g
    126.Bomeštar Laze Ana – ubijena u Jasenovcu -1943 – 45 god.
    127.Bomeštar Nikole Đuja –ubijena u Jasenovcu-1943-45 god.
    128.Bomeštar Mihaila Ilija –ubijen u Jasenovcu-1943-45 god
    129.Bomeštar Petra Lazo –ubijen u Jasenovcu -1943 -45 god.
    130.Bomeštar Mile Ljubomir – ubijen u Jasenovcu-1943-45g.
    131.Bomeštar Petra Milan – ubijen u Jasenovcu-1943-45 god.
    132.Bomeštar Ilije Mile – ubijen u Jasenovcu -1943-45 god.
    133.Bomeštar Stojana Mile – ubijen u Jasenovcu -1943-45 god.
    134.Bomeštar Petra Stanko – ubijen u Jasenovcu -1943-45 god.
    135.Bomeštar Vase Stevo – ubijen u Jasenovcu -1943-45 god.
    136.Bomeštar Ilije Dragan –ubijen u Jasenovcu -1943-45 god.
    137.Bomeštar Ilije Gojko – ubijen u Jasenovcu -1943-45 god.
    138.Bomeštar Stojana Ilija – ubijen u Jasenovcu -1943-45 god.

    Nakon drugog svetskog rata dolazi do novog raseljavanja stanovnišva pa ću navesti imena iz tog posleratnog preseljenja kao i mesta gde su preseljeni.
    Iz Ivanjske u Novu Topolu je otišao Đukin Bomeštar
    Iz Banjana u Rumu su otišli Dragan i Čedo Bomeštar
    Iz Banjana u Kucuru su otišli: Mihajilo Bomeštar,Todor Bomeštar,Petar Bomeštar,Marko Bomeštar i Đuran Bomeštar,s tim što je Đuran nakon povratka iz logora kraće vreme bio u Apatinu sa ostalom familijom,a potom došao u Kucuru na kolonizaciju.
    Iz Banjana u Odžake su došli Ostoja i Antonije Bomeštar.Antonije se prvo iz Apatina vratio u Banjane gde je prodao imanje koje nije konfiskovano,a potom došao u Odžake kod ostatka familije koja je u Odžake prešla iz Apatina.
    Iz Banjana u Apatin su došli:Nikola Bomeštar,Stevo Bomeštar,Slavko Bomeštar,Rade Bomeštar i Mihailo Bomeštar. Mihailo se sa Antonijem vratio u Banjane kako bi prodao nekofiskovani deo imanja,a potom se vraća u Apatin kod porodice.
    Iz Banjana u Futog je došla Marija Bomeštar. Upisana je sama i pretpostavljam da je bila udovica. Imam samo nagoveštaj da je ona iz Futoga otišla u Putince.
    Iz Banjana u Golubince je došao Vaso Bomeštar
    Iz Banjana u Putince su došli Branko i Dragan Bomeštar
    Za moj deo familije mogu reći da su iz Lužnica došli u Apatin,a odatle prešli u Odžake. U Odžacima su bili: deda Antonije sa sinovima Mirkom i Jovom,a u Odžacima su mu bile i ćerke:Draginja,Jeka,Ljubica,Sava. Dalja raseljavanja Bomeštara su vršena po sopstvenoj želji i iz ekonomskih razloga.Danas, nama najbliža grana Bomeštara, živi u Futogu,Kucuri i Golubincima.
    U Futogu od najrođenijih žive: Dejan Bomeštar ( bratanac – Tomin sin,a Tomo je Đuranov sin,Đuran je moj rođeni stric ),Milan Bomeštar ( je unuk pok.brata Milana i sin pok.mi bratanca Milorada-bekrije ),u Futogu je najbliža grana Bomeštara koja vodi poreklo od Todorovog drugog sina Ostoje i njegovog sina Pere od koga deo živi u Golubincima.
    U Kucuri živi brat od strica Tomo – Đuranov sin
    U Srbobranu živi brat od strica Slavko – Mirkov sin
    U Beogradu živim ja Vojislav – Jovo je otac
    Pokušaću da nabrojim još neka mesta gde žive Bomeštri: Ljubljana ( Sanja Bomeštar-otac Dušan i potomci su Jove-čukundede,Ilije-pradede i Petra-dede.Ima rodbinu u Rumi i Mladenovu.Dušanov stric Mladen je u Rumi,a stric Milan u Mladenovu), Zagreb ( Rajko Bomeštar ), Zagreb ( Stoja Bomeštar-otac Rade,deda Miloš,pradeda Mihailo i čukundeda Kojo ),
    Beograd ( živi Živko Bomaštar- Nikolin sin i Mihailov unuk,a sa svojim sinom Milošem ),Novi Sad ( Aleksandar Bomeštar ),Putinci ( Dragan Bomeštar ),Golubinci ( Zdravko Bomeštar,Željko Bomeštar),Ruma ( Miodrag Bomeštar,Mladen Bomeštar,Maja,Danijela),Mladenovo (Milan Bomeštar,Dejan Bomeštar),Salcburg ( Mile Bomeštar – otac Rajko,deda Mile i pradeda Petar-solunac,imaju vezu sa Golubincima,naime Rajkov brat Trivo je u Golubincima), Varaždin ( Stjepan Bomeštar –otac Slavko ),Celje ( Dragan Bomeštar),Odžaci ( Nikola Bomeštar –otac Mirko .Deda Ceto doselio u Odžake 1961 god.a 1975 god.došli Cetin otac Branko i brat Mile),Beč( Goran Bomeštar iz Ivanjske ),Vršac (Branko Bomeštar iz Ivanjske),Banja Luka( Nebojša Bomeštar- otac Ostoja),Apatin Slavko i Saša Bomeštar)Kucura ( Darko Bomeštar i moj brat od strica Tomislav ) Novi Grad – bivši Bosanski Novi ( Branko Bomeštar),Obrenovac ( Miloš Bomeštar),Dablin ( Dragoljub Bomeštar)

    Moram reći da sam se tokom istraživanja u velikoj meri oslanjao na radove Jovana Erdeljanovića,Andrije Luburića,Jevte Dedijera,Jovana Cvijića,Vuka Šibalića,Stojana Karadžića,Milana Karanovića,Petra Šobajića,Svetozara Tomića,Radoslava Grujića,Radoslava Lopašića,Alekse Ivića,Rudolfa Horvata,Karla Kasera,Adama Pribićevića itd. Posebna je priča arhivska građa do koje sam dolazio na razne načine i nimalo jednostavno. Konsultacije sam imao sa gos.Miroslavom Niškanovićem.

    • Milorad Bogdanović

      Svaka tebi čast prijatelju na ovome bogatstvu što imaš.
      Poznavao sam porodicu Bomoštar u Prijedoru čija je kuća na samom ulazu u centar grada, ali nažalost sada se rijetko kada viđamo, a tako smo blizu.

    • Jelisaveta Bomeštar

      Milorad Bomeštar Bekrija (sin Milan Bomeštar Bekrija i unuk Strahinja Bomeštar)

    • Zoran Kecman

      Rodjače, Marija Bomeštar iz Futoga ima dva sina. Rajko i Drago. To su moji rodjaci iz Dobrog Sela. Prvo, u Dobrom Selu je bilo osam kuća Kecmana od kojih je 1914. došlo do prisilne mobilizacije, pa su tada ubili moga čukundedu Iliju Kecmana u Bogićevičima ili Bogićima u Dobrom Selu. Moj je čukundeda bio nepokretan, a čuvala ga je Joka Radić iz Dobrog Sela koja je bila naša rodica. Radići su svi bili Kecmani Sinovi su mu bili u šumi za drva kada su došli Austrijanci i muslimanska milicija da regrutuju za njihovu vojsku. Tada su zaklali moga čukundedu Iliju Kecmana i silovali Joku Radić, pa ih sa kućom zapalili. Moj pradeda i njegovih šestoro braće su vidjeli požar i spustili se do sela. Austrijance su stigli pre Drenove Glavice i ubili osam austrijskih vojnika i jednoga oficira. Pobili Turaka što se našlo na putu, popalili im kuće i pobegli. 1916. su se iz Konstance u Rumuniji prebacili u Solun. Četvorica su poginuli isti dan 1917. na planini Veternik kod Dobrog Polja, a trojica su pretekla. Tako je meni pričao tvoj i moj rodjak Drago Bomeštar kada smo davno bili u Dobrom Selu. Ja sam bio dete. Dobro Selo su osnovali Bogićevići iz Bjelopavlića opština Danilovgrad u Crnoj Gori koji su promenili prezime i slavu, pa su uzeli Svetog Vartolomeja kao slavu, a njihova slava je bila Sveta Petka. Pošto su starinom bili sa Cetinja iz Dobrog Sela ili ti Dobrskog Sela (poslednje do brda) koje je danas deo grada Cetinja. To sve zna moj rodjak Predrag Kecman iz Kragujevca koji je rodjen 1967. u Dobrom Selu. Njih tamo zovu Bogići ili Bogićevići što je naše staro prezime jer smo iz Crne Gore otišli zbog krvarine. Kecmani iz Bosanskog Petrovca su Drobnjaci i mi sa njima nemamo nikakve veze. Njihova su prezimena bila Drobnjak, Djurišić i Bakrač. Svi vi ostali ste kasnije došli u Dobro Selo. Adamovići, Bomeštri, Stojisavljevići, Drljače i ostali su došli za vreme aneksije BiH. Tako rodjeni, to je ono što ja znam od Drage Bomeštra koji je u Futog doselio 1968 a rodjen je u Dobrom Selu i Predraga Kecmana koji je isto rodjen u Dobrom Selu. Puno pozdrava iz Novog Sada.

  2. Bomeštar Vojislav

    U žurbi sam zaboravio da napomenem da Bomeštri slave Đurđevdan,a nekadašnju prislugu Aranđelovdan,koliko znam,niko ne slavi. Jedini izuzetak,što se tiče slave,jeste rođakov sin Miloš koji umesto Đurđevdana slavi Jovanjdan. Tu je slavu preuzeo od svoje babe sa majčine strane.