Poreklo prezimena Bojbaša

13. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Mijo Bojbaša

    Bojbaše potiču iz sela Glušci kod Metkovića sada Rep. Hrvatska. Sve Bojbaše su Srbi. Svi slave Svetog Đorđa 6. maja (krsna slava). Ne postoji ni jedan Bojbaša da ne nosi porijeklo iz Glušaca. Pred 1. svjetski rat Raselili su se u Ameriku,neki u New york a neki u Kaliforniju. U drugom svj. ratu je ubijeno u Jasenovcu jako puno žena i djece Bojbaša. Tokom rata u Hrvatsko zbog ogromnog pritiska povampirenih Ustaša skoro sve Bojbaše su morali da napuste Metković i Glušca i odu u Srbiju i Crnu goru.

    • Aleksandra Pejic

      Istina, moja baka je Bojbaša po rođenju. Iz Glušaca je, s tim da su neki njeni rođeni još uvek tamo. Kada god čujem negde njeno devojačko prezime, odmah pomislim ” Ahh, moj neki rođak. “

  2. Jovo

    Prezime Bojbaša postoji samo u dolini Neretve. Svi su pravoslavni Srbi i slave Sv.Đorđa. Pretpostavlja se da su u Metković došli iz Hercegovine (ne postoji dokumentovan podatak) za vreme Morejskog rata kada je najveći broj pravoslavnih rodova u dolinu Neretve došao iz Hercegovine. Na popisu 1811 Copia del Status Animarum della Parrochia di Rito Greco di Nareneta dell’ anno u Metkoviću su popisane dve kuće Bojbaša. Prva kuća je kuća Petra pok. Save sa ćerkom Đurđom i sinom Petrom. U drugoj kući žive braća Jovan i Spiridon (Špiro) pok. Jeftimije. Jovan sa ženom Vidom, sinovima Stankom i Andrijom i ćerkama Nastasiom, Jovanom i Simonom. Špiro sa ženom Marijom, sinovima Mihajlom (Mijom) i Nikolom i ćerkom Anom. Petar nije imao potomaka i sve današnje Bojbaše su potomci sinova pok.Jeftimije Jovana i Špire. Kasnije se iz Metkovića sele u selo Glušci.
    Pred prvi svetski rat sa ekonomskim migracijama za Ameriku sa ostalim zemljacima nekoliko Bojbaša je otišlo u USA. U drugom svetskom ratu od ustaške ruke u logorima Jasenovac i Stara Gradiška stradalo je mučeničkom smrću 45 Bojbaša (moram da proverim spisak), i to žena i dece. Pred raspad SFRJ sa najezdom novoustaštva 1991 Bojbaše su se raselile od Hercegovine, Crne Gore, Srbije do USA i Australije.
    Prezime Bojbaša je složenica reči Boj što znači visina, položaj, iznad nekoga ili nečega i Baša što znači glava. Pretpostalja se da su Bojbaše bile neki vid ratnih vođa. I danas u žargonu Stare Hercegovine Bojbaša znači biti ratoboran, delija, junak. Shodno korenima ovih reči koji su došle na naše prostore okupacijom srpskih teritorija od strane Osmanlijskog carsta, logično je zaključiti da je staro prezime zaboravljeno.

    • Maki

      Bojbaša znači vojskovođa. Ugledna i bogatija pravoslavna porodica iz prostora Metkovića. Čemu zatvarati oči kad se svi ne mnogo daleki događaji znaju, jer ćemo ih prije ili poslije potvrditi. Pravoslavni narod iz prostora današnje Hrvatske i Dalmacije nije imao nacionalno određenje Srbi sve do misionarskog poduhvate braće Petranovića, Save i Bogoljuba. Od 1852. do 1862. godine. Baš onako kao što Bavarci nijesu htjeli da nacionalno budu dio Dojčlanda. Sve do 1917. godine pravoslavni narod u prostorima AUgarske imperije uglavnom nije prihvatao nametanje novo nacionalno ime. Baš kao şto su stvaranje nacija u Evropi u 19 vijeku mnogi narodi sa skepsom odbijali.
      U politici Crne Gore poznata je poslanica iz ove porodice Božena Bojbaša Jelušić.