Порекло презимена Бојбаша

13. фебруара 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Mijo Bojbaša

    Bojbaše potiču iz sela Glušci kod Metkovića sada Rep. Hrvatska. Sve Bojbaše su Srbi. Svi slave Svetog Đorđa 6. maja (krsna slava). Ne postoji ni jedan Bojbaša da ne nosi porijeklo iz Glušaca. Pred 1. svjetski rat Raselili su se u Ameriku,neki u New york a neki u Kaliforniju. U drugom svj. ratu je ubijeno u Jasenovcu jako puno žena i djece Bojbaša. Tokom rata u Hrvatsko zbog ogromnog pritiska povampirenih Ustaša skoro sve Bojbaše su morali da napuste Metković i Glušca i odu u Srbiju i Crnu goru.

  2. Јово

    Презиме Бојбаша постоји само у долини Неретве. Сви су православни Срби и славе Св.Ђорђа. Претпоставља се да су у Метковић дошли из Херцеговине (не постоји документован податак) за време Морејског рата када је највећи број православних родова у долину Неретве дошао из Херцеговине. На попису 1811 Copia del Status Animarum della Parrochia di Rito Greco di Nareneta dell’ anno у Метковићу су пописане две куће Бојбаша. Прва кућа је кућа Петра пок. Саве са ћерком Ђурђом и сином Петром. У другој кући живе браћа Јован и Спиридон (Шпиро) пок. Јефтимије. Јован са женом Видом, синовима Станком и Андријом и ћеркама Настасиом, Јованом и Симоном. Шпиро са женом Маријом, синовима Михајлом (Мијом) и Николом и ћерком Аном. Петар није имао потомака и све данашње Бојбаше су потомци синова пок.Јефтимије Јована и Шпире. Касније се из Метковића селе у село Глушци.
    Пред први светски рат са економским миграцијама за Америку са осталим земљацима неколико Бојбаша је отишло у УСА. У другом светском рату од усташке руке у логорима Јасеновац и Стара Градишка страдало је мученичком смрћу 45 Бојбаша (морам да проверим списак), и то жена и деце. Пред распад СФРЈ са најездом новоусташтва 1991 Бојбаше су се раселиле од Херцеговине, Црне Горе, Србије до УСА и Аустралије.
    Презиме Бојбаша је сложеница речи Бој што значи висина, положај, изнад некога или нечега и Баша што значи глава. Претпостаља се да су Бојбаше биле неки вид ратних вођа. И данас у жаргону Старе Херцеговине Бојбаша значи бити ратоборан, делија, јунак. Сходно коренима ових речи који су дошле на наше просторе окупацијом српских територија од стране Османлијског царста, логично је закључити да је старо презиме заборављено.