Poreklo prezimena Bajat

13. februar 2012.

komentara: 13

Prezime Bajat potiče iz Hercegovine, iz sela Žrvnja kod Bileće, kao i sela Milavići.

KRSNA SLAVA: Aranđelovdan

POZNATI: Nataša Bajat, novinarka

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Dusan

    Svi Bajati slave Sv. arhandjela Mihajla kao krsnu slavu. Cuo sam pricu od rodjaka da su se Bajati ranije prezivali Samardzic i anegdotu da se neki daleki rodjak u vojsci zalio da mu je hleb bajat i tako ga prozvali Bajat. Porodica Bajat danas ima u Vojvodini ( Gajdobra, Zmajevo, Ravno selo, Backa Palanka, Ravni Topolovac, Zrenjanin, Novi Sad, Subotica) u Nisu (jedna porodica) u Crnoj Gori (Kotor) u Hrvatskoj ( Korcula/Vela Luka, Dubrovnik,) u Francuskoj i u SAD. Pored Zrvnja, i mesto Korlati u Hercegovini(iznad Velicana) na Bjelasnici bilo je naseljeno Bajatima.

  2. Mira Bajat Zivaljevic

    Poreklo im je iz malog seoceta Zrvanj, opstina Ljubinje. Moj otac je Bajat, ima 85 godina,, znaci i danas ih ima u selu Hajducica, Banat-bilo je 5 porodice, danas 3. Od poznatih je i Dusan Bajatovic koji je dodao nastavak ovic, dosli sa kosova.
    Moj otac najbolje od svih Bajata zna rodoslov svih Bajata.
    Pozdrav

  3. Najstariji meni poznati Bajati su na selu Žrvnju sadašnja opština Ljubinje, to je do 1945-te bila opština Bileća a parohija selo Zvijerina.

    BAJAT SAVA rođen u Žrvanj Gornji 1820 + 1900.- 80 godina
    Supruga Savina, Turnić STANA rođena u Žrvanj donji 10.11.1825 + 13.07.1904.- 79 g.

    Sinovi od Bajat Save i supruge Stane su:

    BAJAT Save PERO rođen 10.09.1852. u selu Žrvanj opština Ljubinje

    BAJAT Save JOVO rođen 16.12.1860. u selu Žrvanj

    BAJAT Save JEVTO rođen 17.02.1865. u selu Žrvanj

    Perov sin, unuk Savin, moj djed, otac od moje pokojne majke Radojke (1921 + 2009), RADOVAN Bajat (1895 + 1925), rodio se na Žrvnju, ranio se iz lovačke puške, umro u bolnici u Dubrovniku.
    Sava Bajat ima spomenik na seoskom groblju Čaklina, gdje se sahranjuju Bajati, Ilići i Sikimići. Sada na Žrvnju ima samo jedna kuća Bajata, u Ljubinju dvije, a ostale Bajati žive u u mjestima koje su pomenuli Mira Bajat – Živaljević i gos. Dušan.

    Nisam uspio kontaktirati nekog Bajata, koga bi ovo zanimalo da bi se trajno sačuvalo.
    Pozdrav!

  4. Radovan

    Bajati potiču od Samardžića sa Krivošija. Tu su se jedan brat od Orlovića naselio. Sa Krivošija su se tri brata naselila u Hercegovinu, Dabar i Skopsku Crnu Goru zbog krvne osvete. Bajatovići svi potiču od Bajata.
    Moji Bajati iz Žrvnja su se posle I svetskog rata naselili na Kosovo, a 1943 proterani u centralnu Srbiju, odatle naseljeni u Vojvodinu. Moj pradjed je Bajat Jovo, sinovi mu Radovan Bajat i Nedeljko Bajatović. Moram reći da smo prezime Bajatović stekli za vreme II svetskog rata kada su proterani sa Kosova. Neki su vratili prezime na staro, a neki ne. Naisao sam i na podatak da ima Bajatovića u Vasojevićima, ali slave Svetog Jovana Krstitelja, pa mi nije jasno odakle oni potiču.

  5. Branko Sikimić

    Gospodine Radovane
    Možete navesti dalje potomke od pomenutih Bajata i Bajatovića ili meni poslati. Ja imam sve podatke do 1940, a nešto i kasnije.
    Mislim da niste tačno naveli vaše predke (pradjed je Spasoje, sin od Jova), a to bi trebalo biti sledeće.

    PORODICA – generacija – 4.

    BAJAT Jova SPASOJE 25.03.1897.
    Vrtikapa Rista MILEVA 03.05.1903.
    BAJAT Spasoja NEDELJKO ?
    BAJAT Spasoja RADOVAN ?

    Od Nedeljka i Radovana, nisam dobio podatke od naslednika, ima puno istih imena, a od Bajatovića znam za Dušana *20.02.1899., na Žrvnju, njegovog sina Velemira *1934 na Kosovu i njegovog sina Dušana.

    Postoje izvori koji govore o porijeklu od Samardžića iz Dola a ne iz Krivošija. Ja imam namjeru nešto napisati na temu porijekla porodica, ali je prioritet upisati cijelu porodicu a zatim pisati istoriju.

    Pozdrav iz Hercegovine!

  6. Radovan

    Poštovani Branko,
    U pravu ste . Moj pradjed je je Spasoje sin Jova. moja greška.
    Bajat Spasoja Nedeljko 1930-1970
    Bajat Spasoja Radovan 1932 nema dece,
    oboje rođeni u Grbolama opština Uroševac na Kosovu

    Bajat Spasoja Nedeljko (Bajatović) ima dva sina: Veljko Nedeljka Bajatović 29.06.1953-29.09.2002 i Spasoje Nedeljka Bajatović 1958, oba rođena u Ravnom Selu.
    Veljko ima sina Radovana Veljka Bajatović rođ. 28.02.1978 u Novom Sadu tj. mene. ja imam ćerku Milu rođ 04.11.2010. i čekam još jedno dete, valjda će biti muško. hahaha
    Spasoje Nedeljka Bajatović ima ćerku Bogdanku rođ.1989 u Vrbasu.
    za tačne datume ću se raspitati pa ću Vam javiti.

    • Jovan Bokić

      Moja baba Cvijeta je iz porodice Bajat, sa Žrvnja. Doselili su u Grbole, na Kosovo. Imala je dva brata, Gavrilo i Rade, Gavrilo je imao sinove: Gojko (poginuo u II ratu, u borbi sa šiptarima) i Jovo. Rade je imao sina Tripo ili Trifko. Rada su šiptari bacili živog u vatru.

  7. Andro Knego

    Po čemu je ta Nataša Bajat poznata. bolje je ne staviti nikoga među poznate, nego gurat na silu anonimne sekretarice iz neke redakcije.

  8. Vojislav Ananić

    BAJAT (p, m). Bajati (p) su u Milavićima (Bileća), Korlatima (Popovo) i Žrvnju (Ljubinje). Starinom su Samardžići iz Žrvnja. O postanku ovog prezimana predanje kaže da se neki Samardžić, kada se nalazio u vojsci, “potužio“ da je meso bajato. Po tome su njega i njegove potomke prozvali Bajat. U Milaviće su došli iz sela Kljenci u Dabru 1920. godine. Iz Dabra su prešli na Žrvanj oko 1885. godine. Slave Aranđelovdan (84:174:248:31:155:559). Ima ih i u Mostaru. Bajati (m) su nastanjeni u Mostaru.

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

    • Aleksandar

      Sve napisano sam i ja čuo od mojih oca Vukote i đeda Milana … da mi Bajati potičemo od Samardžića iz sela Sitnice verovatno okolina Nikšića Stara Hercegovina gde je majka sklonila dete od krvne osvete i dala ga negde u selo Žrvanj nekom pekaru što je prodavao bajat hleb