Bajalica

12. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BAJALICA, dosta rašireno prezime, evidentirano u mjestima: Bačka Palanka, Bačvani, Beograd, Vladimirovac, Gornja i Donja Slabinja, Dvorište, Inđija, paroh. Kostajnica, Nikšić, Pančevo, Potkozarje, Stara Pazova (16,318). Prezime je moglo nastati jedino po zanimanju ženske osobe – bajalice – vračare, vračarice, gatare (24,13), i svakako je riječ o nadimku. Bajalice slave Jovanjdan.

  2. Bosko

    Poreklo Bajalica je iz Nikšića, tačnije stare Hercegovine, jedan deo Martinovića se prezivao Bajalica, jer je izvorna slava Martinovića Sv. Nikola, a Bajalica Sv.Jovan. Nakon ubistva bega dolazi do selidbe u Hercegovinu, Bosansku Krajina i Dalmacija, ali dan danas imate Bajalica u Strasevini kod Nikšića, pa vas molim da to ubacite kao zvaničan podatak, jer imamo i porodično stablo od 1721godine. Pre toga imaju razne teorije kako smo se pre prezivali od Orlovića…… Do plemena Banja a.

    Pozdrav i molim vas do dopunite.

    Hvala unapred!

  3. Nevena Bajalica

    Naša porodica je iz sela Slabinja, opština Kozarska Dubica, predanje ide da smo stigli iz Crne Gore a tamo se prezivali Batar. Standardna priča o ubijanju bega i begu porodice (tri brata), dva stigla u Bos. Krajinu, najmlađi otišao u Dalmaciju. Sreli jednom sedamdesetih prezimenjaka policajca u Zadru. Krsna slava Jovanjdan