Блешић

11. фебруар 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Jovan Blešić

    Kao Galići i Balaći, Blešići potiču iz sela Donje Peulje, ali ih tamo danas više nema. Iselili su se u toku poslednjeg rata. Za Blešiće kaže da slave Sv. Jovana Krstitelja, 20. januara.
    Đorđe Janjatović beleži Blešiće među srpskim prezimenima u Bosni, ali samo u parohiji Peulje, kod Livna, sa istom slavom – Sv. Jovan Krstitelj.
    M. Petrić smatra da su do Grahova stigli preko Kupresa i to iz Hercegovine, negde od Gackog. Prezime je nastalo od Blečića, koji su se u Gacko doselili iz Pive, tako što je č zamenjeno sa š. Istina, još do formiranja prezimena, moglo je da nastane i po mestu Blešić, u Pivi, gde su neko vreme boravili.
    Inače, Blečići u Pivi su i danas nastanjeni u Seljanima, a davnije u Plužinama. Tamo ih ima oko 30 domaćinstava i svi slave “zimski” Jovanjdan, 20. januara. Pripadaju grani Branilovića, osnivača pivljanskog plemena, koji su se doselili odnekud iz Kolašina. Dalje poreklo im je nepoznato, ukoliko nisu, kao nomadski stočari, tzv. vlasi, stigli iz nekadašnje Stare Srbije, današnje Makedonije.
    Znatan deo Blečića se, sa drugim pivskim porodicama, još u 18. veku iselio u Gacko, u Hercegovinu.