Poreklo prezimena Binić

11. februar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. nikola

    Familija Binic postoji u selu Odzaci (opstina Trstenik). Krsna slava je sv.Arhangel Mihail (21.nov) i letnja slava sv.Arhangel Gavril (26.jul).
    Spadaju u grupu familija koje su se prve doselile u Odzake iz Zupe i vaze za poznatu i veliku familiju.
    Isti su rod sa familijom Smiljkovic iz Odzaka i slave istu slavu sv, Arandjela. Smiljkovici su deo roda Binica.
    Rodonacelnik familije se doselio iz sela Rzanica (Aleksandrovac zupski).
    Verovatno su starinom iz sela Binice (Binici) ispod Golije.
    Ranije su svoje prezime izgovarali Binjic, pa i danas ih tako nazivaju.

    • Sava Popadić

      Tačno je da Binići iz Odžaka i Ribnika potiču iz Ržanice. Autor sam knjige RŽANICA ŽUPSKA zbog čega sam istraživao poreklo ržaničkih porodica i u Polimlju (Crna Gora). Saznao sam da su Binići u selu Ržanica kod Andrijevice bili Ivanovići. Izuzev dve familije svi Ržaničani potiču iz Polimlja ali ne svi iz tamošnje Ržanice. Svi slave slavu Vasojevića, Sv Arhangela Mihajla. Sve te seobe su bile etapne. Najviše njih privremeno se zadržalo u Buđevu kod Sjenice a Ivanovići su se privremeno naselili u selu Biniće na padinama Golije. Odatle su se doselili u Ržanicu župsku kao Ćirkovići ali 1851. godine knez Aleksandar Karađorđević je doneo uredbu (Visoko mnenije) da se prezimena ustale. Pošto su pretke Binića komšije prepoznavale kao “one iz Binića” oni su to prihvatili kao prezime do današnjih dana. Godine 1885. tri brata Binića su dobila imanje u selu Golubovac (trstenička opština) i tu sada ima nekoliko domaćinstava, a da su se odatle neki odselili u Odžake a jedan miraždžija je naseljen u Ribniku kod Trstenika.
      Razrešio sam i vezu sa Smiljkovićima kojih ima u Ržanici. Sibin, sin Smiljka Binića je oženjen Sarom ćerkom jedinicom, pa je otišao na miraz. Poneo je deo svog nasledstva i uzeo prezime po ocu. Nisam saznao da Smiljkovića ima u Odžacima ni u kakvoj su vezi sa Smiljkovićima iz Ržanice..