Poreklo prezimena Zarić Reviewed by Momizat on . Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Zarić

Poreklo prezimena Zarić

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam


Komentari (66)

 • Zaric Dejan

  selo Slapasnica, opstina Bratunac, republika Srpska, Bosna i Hercegovina.
  slavimo Arandjelovdan.

  Odgovori
 • Dragan Zaric

  Dakle.. selo Kaona, opstina Kucevo, Republika Srbija. Slavimo Svetu Petku.

  Odgovori
 • Milodan

  Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
  Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
  ZARIĆ

  -Stublenica 1, druga polovina 18. veka, Balinović u Podgorini, Jovanjdan.
  -Zabrežje, posle 1827. godine, Boljevci u Sremu, Sv. Stefan Dečanski.
  -Kamenica, posle 1827. godine, Bosna, Jovanjdan, došao kao zanatlija.
  -Radljevo, posle 1827. godine, B. Krajina, Đurđic.
  -Stublenica 2, posle 1827. godine, Srem, Jovanjdan i Alimpijevdan, uljezi u Zariće 1.

  Odgovori
 • Danijel

  Selo Mijajlovac,opstina Trstenik.slavimo Arandjelovdan

  Odgovori
 • Šarko

  Danijele, nemam monografije o tvom selu, ali imam podatke odakle je stanovnisštvo sela Mijajlovca. U Mijajlovcu osim starosedelaca, ima i doseljenika koji su se doseljavali početkom 19. veka sa Kosova, Kopaonika, iz Toplice, aleksandrovačke Župe i Crne Gore.

  Odgovori
 • sasa

  poreklo ,selo Badovinci slavimo Miholjdan,ima u selu oko trideset kuca Zarica,prica se da poreklo vode iz Hercegovine

  Odgovori
 • Danijel

  nikako ne mogu da udjem u trag poreklu..posluzice me sreca valjda..

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Zarić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Zarić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Beloševac
  -Gornja Bukovica
  -Lelić
  -Popučke
  -Rovni

  Odgovori
 • Nikola

  Porodica Zaric iz sela Stubline,opstina Obrenovac,slavimo Arandjelovdan

  Odgovori
 • administrator

  Jovan:

  Familija Zarić -selo Nakučani kod Gornjeg Milanovca,celo selo su Zarići slavimo Sv.Nikolu, najviše ih je u G.Milanovcu, Beogradu, ima nešto u Valjevu i Užicu

  Odgovori
  • Zaric

   Moguce je da smo rodjaci. Selo Radmilovic kod Knica slavimo Sv Nikolu. Poreklom smo iz Hercegovine.

   Odgovori
   • Jovan

    Pozdrav uzvinjava se što tek sada odgovaram ali je lako moguće da smo rodjaci, i u mojoj familiji ide predanje da su došli iz Crne Gore, ali moguće da je u pitanju Hercegovina jer se nekada jedan deo sadašnje Crne Gore i zvao stara Hercegovina.ja sam uspeo da pronađem da je prvi doselio u Nakučane kod G.Milanovca stari Zarija po keme su i uzeli prezime a moguće je da se već on prezivao Zarić u prvoj polovini18 veka, a imao je 4 sina i umro 1800 u sto i nekoj.A ja sad tražim dalje

    Odgovori
 • Dragan Zaric

  Ako moze da pomogne.. Moji Zarici iz istocne Srbije, opstina Kucevo, selo KAONA. Mi smo dugi niz godina jedini Zarici u ovom selu, ali ima u ostalim selima Zarica.. Interesantno da sa nijednim drugim Zaricima nismo u familijarnom srodstvu iz tih,okolnih sela. Ja sam sedma generacija moje loze, tj moj KURDJEL Ilija je rodjen izmedju 1850 i 1860, dakle preko 150 godina. Dalje od mog Kurdjela nisam mogao da nadjem. ( A voleo bih svakako) Uostalom od svih tih predaka imam kako koja dokumenta. Sa Krsnom Slavom Sv.Petkom. Svi su se izjasnjavali (naravno) kao Srbi.

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Zarić, po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Zarić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Leskovac
  -Arnajevo
  -Vreoci
  -Medoševac
  -Čibutkovica

  Odgovori
 • Milodan

  Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Zaić.
  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Zarić odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Leskovac
  -Arnajevo
  -Vreoci
  -Medoševac
  -Čibutkovica

  P.S. Pretdhodni moj komentar (i ovo P.S.) izbrisati, greška u naslovu.

  Odgovori
  • Voja

   Mi smo Zarići iz Kikinde, a znam da vodimo poreklo od Ražnja tako da nam je i nadimak u Kikindi Ražnjevi, a da su se naši preci doselili u Banat s Arsenijem Čarnojevićem u vreme seoba. Slavimo Lazarevu subotu. Pre toga je velika nepoznanica…

   Odgovori
   • Đorđe

    Ja sam od Zarića iz sela Šetke (kod Ražnja), slavimo Svetog Jovana. Ima mnogo Zarića u okolnim selima, ali ne znam da li su svi u srodstvu.

    Odgovori
   • Biserka Zaric-Kennas

    Postovanje,
    Ja sam Biserka Zaric iz Novih Karlovaca a selo je poznato I kao Sase. I ja slavim Lazarevu Subotu…Nisam sigurna odakle smo dosli, ili iz Like ili iz Bosne..Volela bih da vise saznam o poreklu moga devojackog prezimena…Najdalje znam za mog dedu Zdravka Zarica koji je oteran u logor za vreme II svetskog rata I nikad se nije vratio. Postojao Pavle-Paja Zaric-King koji je ubijen 1942 godine Bio je student. KUD iz Novih Karlovaca-Sasa nosi njegovo ime. On je jedini na Wikipediji..Ja sam uvek mislila da smo iz Like dok mi moja sestra od tetke nije nedavno rekla da vodimo poreklo iz sela Sase kod Srebrenice u BiH…mozda…Mozda imamo nesto zajednicko, jedino mi slavimo istu slavu…Srdacan Pozdrav

    Odgovori
 • biljana

  Ja zivim u Valjevu,a image Sam is sela Rovni.Nekada je bilo vise kuca Zarica u selu,a sada oko sedan I sci slavimo sv.Jovana.

  Odgovori
 • Zoja

  Moja porodica Zarić je iz Bačkog Brestovca. Slavimo Sv. Stevana (Stefana, 9. januar). Tata mi je rekao da u Brestovcu postoji tri familije Zarića, koje nisu u srodstvu. Nemam predstavu odakle su se doselili, a volela bih da znam.

  Odgovori
  • Bizmark

   Ja i moja porodica zivimo u Cortanovcima, a inace smo tu dosli iz B. Brestovca… Slava nam je takodje Sveti Stefan… Inace, prvi Zaric u Cortanovcima je nosio ime Mojsije, tako da nas zovu Mosini… Po nekim crkvenim knjigama Mojsije je dosao u Cortanovce pocetkom 19. veka… Inace, upoznao sam Slobodana Zarica, takodje iz Brestovca, isto slavi Stefana… Usmeno predanje kaze da smo iz Like… Pozdrav….

   Odgovori
  • Momčilo

   Mi smo familija Zarić iz Metohije opština Istok,naši preci doseljeni iz Mojkovca kod Kolašina.Slavimo slavu Sv.STEFAN 9
   Januara.Naš predak Zarija po kom smo dobili prezime rođen 1761.god.

   Odgovori
 • Mladen

  Moja porodica Zaric je poreklom iz okoline Ivanjice, sa Javora. Postoji selo/zaseok Zarica (5 km od Kusica).Na tom podrucju su od oko 1700 god. i postoji dve familije(koliko ja znam).Dalje poreklom iz Hercegovine. Sad u Bg i okolini. Slavimo Sv.Nikolu.

  Odgovori
  • Saša

   Prilikom ispitivanja naselja Gruže 1909.g,Mihailo Dragić je u svojim zapisima između ostalih spomenuo i Zariće u Radmilovićima kod Knića:
   „Zarići 1 k.Doseljeni iz užičkog okr. Pre 25 g. Slava:sv.Nikola (pr. 9. Maja).“
   Danas vek i više od Dragićevog boravka u Gružanskim selima,u Radmilovićima i sada žive Zarići u jednoj kući .Kao i u davna vremena i danas slave svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu.Davne 1884.godine,nadajući se boljem i ugodnijem životu,Radovan Zarić iz sela Deretina u okolini Kušića odlučio je da krene u neke pitomije predele i da se tamo skući i zasnuje novo ognjište.O tome svedoči uverenje izdato od Suda Opštine Kušićke 6.februara 1884
   Uverenje
   “Sud Opštine Kušićske svaku nadležnu vlas
   istinito uverava,daje Radovan Zarić zemljodelac
   iz daretina porezplaćajuća glava rođen uovoj opštini,
   I daje dobrog I poštenog vladanja,nikad ničim kažnjavat,
   Sadase iz ove Opštine Odseljava da
   Sa svojom familijom,da Stalno živi sasvim u
   drugoj opštini.”
   Tako je 1884.godine Radovan Zarić prodao svoje imanje u Deretinu kod Kušića,došao u Radmiloviće I naselio se u Zaseoku Poljci I u blizini Skenderovića kuća.Kasnije,posle prvog svetskog rata,Radovanov sin Mirko se sa “Skenderuše”preselio u drugi kraj Radmilovića pored Kojovića kuća.Za tadašnje vreme nepremostiva daljina između Radmilovića I Deretina raskinula je sve Radovanove veze sa rodbinom koja je ostala da živi u Kušićkom kraju.Ostalo je samo na sećanje na Deretin,familiju Zarića I kumove Jovana I Peruniku Glintić .
   Radovan je sa sobom doveo sina Mirka i četiri ćerke.Ćerke su se zvale Stana,Jelka,Draginja i Krstinja.Stana je poživela 72 godine,Jelka 60 godina,Draginja 60 i Krstinja 65 godina.
   Jelka je bila udata u Radmiloviće u kuću Vukosavljevića a jedna od ćerki je bila udata u Pretoke u familiju Ajdarević.
   Radovanov sin Mirko je rođen oko 1873.godine u Deretinu.Mirko Zarić se ženio dva puta,prvi put sa Đurđijom Đokić sa kojom je imao dva sina i dve ćerke.Sinovi su se Zvali Jezdimir i Ljubomir a ćerke su bile Leposava i Stamenija.Nakon smrti prve žene Đurđije,Mirko Zarić se Oženio po drugi put sa Radojkom,udovicom Radenka Nikolića iz Borča.Radojka je rodom iz Pretoka iz familije Milovanović.U kući Nikolića u Borču je rodila sina Živadina.Nakon što joj je muž Radenko poginuo u bitci na Ceru,Radojka se preudala za Mirka Zarića.Iz braka sa Radojkom Mirko je imao sina Radonju rođenog 8.februara 1917.godine.
   Mirkove ćerke Stamenija i Leposava i sinovi Jezdimir i Radonja imaju potomke.
   Ljubomir Zarić,bunardžija nije imao potomke.Mlad I još uvek neoženjen krenuo je kao I mnogi drugi Gružani put Ravne Gore u četnike.Bio je pratilac Nikole Kalabića.Poginuo je u ratu 1943. Godine.

   Odgovori
 • MilaZ

  ZARIC
  Poreklo iz Ivanjice ,trenutno u Somboru . Krsna slava Sveti Nilola 🙂

  Odgovori
 • MilaZ

  Da nismo u srodstvu hahHah mladene ?

  Odgovori
 • Zoran Zarić

  Tražio sam dokumenta o poreklu i našao sldeće informacije koje su bile validne na popisu 1863. godine :
  Zarići su iz Kačera, trgovačka kuća, slave Stevanjdan . U selu Kačeru počela je kolonizacija u nemirnom vremenu 18. veka. Tragom brojnih onostranaca , stigla je iz Crne Gore mnogoljudna familija Danilovića, koji slave Nikoljdan. Iza njih se kolonizuju Zarići, čiji su srodnici Ljubičići, Čelikovići i Kneževići ( tako pise u dokumentu ).
  NIsam načisto da li se i za Zariće odnosi da su došli iz Crne Gore , pošto sam dobijao informacije da su Zarići porerklom iz Hercgovine

  Odgovori
 • Marko

  Dusan Zaric , Kucevo a rodjen u Podvisu , Knjazevac .

  Odgovori
 • milica

  Selo Vica opstina Lucani. Postoji prica da su Zarici u ovaj kraj dosli iz Hercegovine. Slavimo Svetog Nikolu.

  Odgovori
 • Dusan

  Moj deda Bozidar je poreklom iz sela Vrsani koje je u Semberiji blizu Bijeljine. Tamo ima nekoliko kuca Zarica. Ako neko ima vise informacija povodom hercegovackog porekla molio bih da napise na ovom portalu. Hvala.

  Odgovori
  • Branka Zaric

   Dusane,
   I moj djed po ocu Miljen je iz Magnojevica kod Vrsana u Bosni, mislim da je to ista familija, Moj djed je imao brata Bozu, Dusana i jos nekoliko brace i svi su zivjeli u tom selu. Moj otac (sin Miljena) Veljko i sva njegova braca i sestre su otisli iz sela davno, vecina je zivjela u Bgd, mi u Bijeljini. Od tih mojih striceva i tetki samo je trenutno ziva tetka Cvijeta koja je u bGD. mISLIM DA SMO FAMILIJA, JAVI MI SE, JA SAM 1951. G. IMAM SESTRU oLGICU I KCERKU mIRNU KOJA ZIVI U bGD.
   pOZDRAV OD zARICA IZ bIJELJINE
   Sad se sjetih, dvojica brace od djeda Miljena su otisla u G.Milanovac, tako da i tamo imamo familije, mislim da su neki potomci od njih sada u Bgd. Pozdrav i javi se na [email protected]

   Odgovori
  • Tina

   Koju slavu slavite?

   Odgovori
 • Nemanja

  Mi smo naseljeni u selu Kolubarski Leskovac, dosta nas je odatle otislo u Beograd. Pamtim price predaka koje se poklapaju sa knjigom Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“. S tim sto sam saznao, sto ne pise u knjizi, da je izvesni predak dosao od Kosjerica mesto Seča Reka, U toj okolini skoro sam saznao, ima i selo Zarići. Slavimo Djurdjevdan.

  Odgovori
 • Bizmark

  Cortanovci, slava Sveti Stefan… Poreklom iz Backog Brestovca… Pocetkom 19. veka Mojsije Zaric je dosao u Cortanovce, spic namet nam je Mosini…

  Odgovori
 • Saša Zarić

  Prilikom ispitivanja naselja Gruže 1909.g,Mihailo Dragić je u svojim zapisima između ostalih spomenuo i Zariće u Radmilovićima kod Knića:
  „Zarići 1 k.Doseljeni iz užičkog okr. Pre 25 g. Slava:sv.Nikola (pr. 9. Maja).“
  Danas vek i više od Dragićevog boravka u Gružanskim selima,u Radmilovićima i sada žive Zarići u jednoj kući .Kao i u davna vremena i danas slave svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu.Davne 1884.godine,nadajući se boljem i ugodnijem životu,Radovan Zarić iz sela Deretina u okolini Kušića odlučio je da krene u neke pitomije predele i da se tamo skući i zasnuje novo ognjište.O tome svedoči uverenje izdato od Suda Opštine Kušićke 6.februara 1884
  Uverenje
  “Sud Opštine Kušićske svaku nadležnu vlas
  istinito uverava,daje Radovan Zarić zemljodelac
  iz daretina porezplaćajuća glava rođen uovoj opštini,
  I daje dobrog I poštenog vladanja,nikad ničim kažnjavat,
  Sadase iz ove Opštine Odseljava da
  Sa svojom familijom,da Stalno živi sasvim u
  drugoj opštini.”
  Tako je 1884.godine Radovan Zarić prodao svoje imanje u Deretinu kod Kušića,došao u Radmiloviće I naselio se u Zaseoku Poljci I u blizini Skenderovića kuća.Kasnije,posle prvog svetskog rata,Radovanov sin Mirko se sa “Skenderuše”preselio u drugi kraj Radmilovića pored Kojovića kuća.Za tadašnje vreme nepremostiva daljina između Radmilovića I Deretina raskinula je sve Radovanove veze sa rodbinom koja je ostala da živi u Kušićkom kraju.Ostalo je samo na sećanje na Deretin,familiju Zarića I kumove Jovana I Peruniku Glintić .
  Radovan je sa sobom doveo sina Mirka i četiri ćerke.Ćerke su se zvale Stana,Jelka,Draginja i Krstinja.Stana je poživela 72 godine,Jelka 60 godina,Draginja 60 i Krstinja 65 godina.
  Jelka je bila udata u Radmiloviće u kuću Vukosavljevića a jedna od ćerki je bila udata u Pretoke u familiju Ajdarević.
  Radovanov sin Mirko je rođen oko 1873.godine u Deretinu.Mirko Zarić se ženio dva puta,prvi put sa Đurđijom Đokić sa kojom je imao dva sina i dve ćerke.Sinovi su se Zvali Jezdimir i Ljubomir a ćerke su bile Leposava i Stamenija.Nakon smrti prve žene Đurđije,Mirko Zarić se Oženio po drugi put sa Radojkom,udovicom Radenka Nikolića iz Borča.Radojka je rodom iz Pretoka iz familije Milovanović.U kući Nikolića u Borču je rodila sina Živadina.Nakon što joj je muž Radenko poginuo u bitci na Ceru,Radojka se preudala za Mirka Zarića.Iz braka sa Radojkom Mirko je imao sina Radonju rođenog 8.februara 1917.godine.
  Mirkove ćerke Stamenija i Leposava i sinovi Jezdimir i Radonja imaju potomke.
  Ljubomir Zarić,bunardžija nije imao potomke.Mlad I još uvek neoženjen krenuo je kao I mnogi drugi Gružani put Ravne Gore u četnike.Bio je pratilac Nikole Kalabića.Poginuo je u ratu 1943. Godine.

  Odgovori
 • Branka Zaric

  Moji Zarici su iz sela Magnojevic, kod Vrsana, izmedju Bijeljine i Brckog u BiH. Tu je zivio moj djed po ocu Veljku, Miljan i nekoliko njegove brace sa porodicama , svi u tom selu, dok su dvojica djedove brace otisla poslije rata u G.Milanovac, te i tamo postoji dio nasih Zarica, a mislim da su neki njihovi potomci i u Bgd. Moji stricevi i tetke su svi u Bgd osnovali porodice(svi su pomrli osim tetke po ocu Cvijete) , pa puno mojih rodjaka je u Bgd. Moj otac je zivio u Bijeljini , i tu smo danas moja sestra Olgica i ja Branka.
  Ako neko nesto zna o nasoj familiji ili nam je rodjak neka mi se javi. [email protected]

  Odgovori
 • Milos Zaric

  Milos Zaric
  Selo Umcari, opstina Grocka(bgd)
  2 kuce, nas 11
  Slava SV Stefan Decanski(mratindan)

  Odgovori
 • Dragan Zarić

  Postoji selo Likodra (kod Krupnja) u Rađevini gde ima dosta Zarića moj otac vodi poreklo odatle a koliko sam shvatio on je peta ili šesta generacija. Verovatno kada bi se dublje istraživalo i dalje bi se otišlo što znači da su veoma dug vremenski period na tim prostorima. Krsna slava nam je Srđevdan-sveti mučenici Sergej i Vakho (20, Oktobar) nekada su Svetu Petku slavili kao preslavu. Pronašao sam da je u Albaniji u pogranočnom delu sa CG postojala crkva svetog Sergeja i Vakha a u blizini Kotora groblje takođe i podatak da su poreklom iz Hercegovine. Upznao sam svojevremeno Zariće koji poreklom iz Makedonije. E sada odakle stvarno potičemo pravo je pitanje.

  Odgovori
 • Branislava Zaric

  Selo Starcevo,opstina Pancevo,krsna slava Sv.Petka

  Odgovori
  • Dragan Zaric

   Zdravo. Ja slavim isto Svetu Petku. Odakle ste ranibe rodom da li znate? Moji su iz Branicevskg okruga. Znam da smo tu 150 godina vec..

   Odgovori
 • Stojan Zarić

  Po mojim saznanjima porodica Zarić iz Donje LJuboviđe, opština LJubovija vodi poreklo iz sela Slapašnica kod Bratunca.U tom selu ima Zarića, ali ne znam da li su nam isti koreni.Prvi Zarić doseljen u LJuboviđu zvao se Mirko, a to je moglo biti u 19. veku.Mirka su zvali Udovičićjer se nastanio kod neke udovice.Nosio je i prezime Milivojević pored prezimena Zarić.Niko ne zna zašto.To prezime nosili su i njegovi potomci do sredine prošlog veka.Zarići slave Mitrovdan.Danas Zarića iz te familije ima u LJuboviđi, LJuboviji, Smederevu i čak u Holandiji.

  Odgovori
  • Zoran Zarić

   Zarići su nosili dva prezimena iz zahvalnosti prema čoveku koji je usvojio i dao imanje familiji Zarić.
   Komunisti nisu dozvoljavali dva prezimena pa je drugo prezime obrisano iz dokumenata posle rata.
   Zarići su promenili slavu u Mitrovdan negde u periodu pre dva rata

   Odgovori
 • Aco zaric

  Mi smo iz zablaca kod Cacka i slavimo Djurdjevdan

  Odgovori
 • trifun zaric

  Trifun Zaric s. Cokotin Opstina Medveda . Doseljeni is Crne Gore BERANE nadimak Baranci Najveca porodica u Opstini Medveda Po celom svetu smo pravilno rasporedeni POZDRAV zasve ZARICE 061 3224 958 zivim u Beogradu

  Odgovori
 • Milos

  Devojacko prezime moje majke, selo Mokranje. opstina Negotin. Slava Sveta Petka.

  Odgovori
 • Ranka

  Zaric iz Lipca, Doboj Republika Srpska

  Odgovori
 • Darko

  Zaric iz Zvornika, Republika Srpska. Otac i cijela njegova familija su izbjegli iz Nezuka, mjesto kod Zvornika. Slavimo Jovanjdan. Majka mi je pricala da imamo rodjaka u Novom Sadu sa nasim prezimenom.

  Odgovori
 • Stevanović

  U. mom selu kod Maglaja na Ozrenu postoji predanje i čuvena uzrječica.Kaže ovako:Bio jedan Marijan Zarić i krenuo je u šumu da nasiječe drva,na putu do tamo jedan čovjek mu je rekao kada dođe u šumu da viče „Daće Bog“!!!.On je to i učinio počeo je da viče „Daće Bog,daće Bog“!!!U podnožju je stanovala neka muslimanka i kada je čula to počela je da viče „Šta će dati“!!!U tom trenutku onaj čovjek koji je nagovorio Marijana je povikao“Daće m*do Marijanovo“!!!Od tada se u narodu kaže „mu*o Marijanovo!!!

  Odgovori
 • Dragče

  Zarici iz Dobrunske Rijeke . Visegrad slavimo Svetog Jovana

  Odgovori
 • Zaric Dragan

  Mi smo poreklom iz Deretina.Otac Slavoljub,deda Bogoljub I baba Ruza.Slavimo Svetog Nikolu.

  Odgovori
 • Radmilo

  Zarići iz Dobruna i Grabovika opština Foča imaju isto poreklo i slave Svetog Jovana.
  Poreklo im je isto… predak im je Zarije Bojović , selo Mramor kod Plužina.

  Odgovori
 • Sava

  Moja porodica Zarić slavi Sv.Jovana,
  po crkvenim knjigama u Almaškoj crkvi u Novom Sadu
  sam saznao da se moj predak SIMA rodio 1837 do daljih predaka ću jako teško doći jer su austro-ugari bombardovanjem grada 1848 uspeli da unište sav tadašnj crkveni arhiv.

  Odgovori
 • Dragoslav

  Živim u Ljubljani a moji Zarići su iz Ugljevika, Republika Srpska. Na ovim prostorima smo minimalno sedam generacija, po nekim pričama dolazimo iz Hercegovine.
  Slavimo svetog Stefana

  Odgovori
 • petrovgrad

  Moja porodica Zarić slavi Svetog Stevana Arhiiđakona 9 jan. Živeli su u Metohiji selo Ljubožda opština Istok okrig Peć. Na osnovu raspoloživih podataka u Metohiji su se doselili iz Crne Gore oko 1750 i živeli su sve do 1999 godine. Prezime i slavu nisu menjali. U Metohijskim selima Pećkog okruga to je bila jedina porodica po prezimenu Zarić. Nakon NATO agresije raseljeni su iz zavičaja. Danas žive u Kraljevu, Kragujevcu, Aranđelovcu, Beogradu i Zrenjaninu.Jedna porodica se vratila u svoje selo 2017, odakle su proterani nakon bombardovanja. .

  Odgovori
 • Đorđe

  Po pričama starih,saznao sam da je prezime Zarić nastalo 1761.godine u mestu Mojkovac,Crna Gora.Prvi Zarić askurđel koji je nosio to prezime zvao se Zarija Zarić,rođen 1761.godine,bio je vojnik,odnosno rod konjica,umro je 1878.godine prirodnom smrću(živeo je 117 godina).Imao je 2 brata isto vojnici,koji su morali da se razdvoje tako sto ih Turci ne bi našli svu trojicu zajedno,za ta dva brata nisam našao ništa,a za ovog askurđela Zariju Zarića,odakle potiče moje potomstvo sam pokušao da se raspitam i tako saznao.Kasnije su njegovi potomci prešli u Peć,Metohijski okrug,tačnije Istok,selo Ljubožda.Moj deda je došao u Kragujevac 1968.godine radi raposlenja i tu živimo i dan danas.Slavimo slavu sv. Stefan Arhiđakon 9. Januara

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top