Poreklo prezimena Marić Reviewed by Momizat on . [toggle title="TESTIRANI MARIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Marić Haplogrupa: I2a DS rod DŽ Poreklo: Mirosavci, Lopare, Republika Srpska Krsna slava: Nikoljdan Kont [toggle title="TESTIRANI MARIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Marić Haplogrupa: I2a DS rod DŽ Poreklo: Mirosavci, Lopare, Republika Srpska Krsna slava: Nikoljdan Kont Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena Marić

Poreklo prezimena Marić

TESTIRANI MARIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Marić

Haplogrupa: I2a DS rod DŽ

Poreklo: Mirosavci, Lopare, Republika Srpska

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Marić

Haplogrupa: J1 rod G

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marić

Haplogrupa: R1a L1280 rod V

Poreklo: Kosor, Mostar, Hercegovina

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

Prezime Marić široko je rasprostranjeno na tlu bišve Jugoslavije.

Zanimljiv prilog izučavanju ovog prezimena možete da pročitate OVDE.

*   *   *

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARIĆI

(žive u Tepcima i Podgori)

Vode porijeklo od Rajiča Tepčanina, po kome su se jedno vrijeme prezivali Rajičevići, a kasnije po svom pretku Tomi Tomići. Sadašnje prezime Marić su dobili po udovici Mari, koja je živjela u prvoj polovini 18. vijeka. Mara je imala sedam sinova, koji su bili vrlo imućni: imali su ogromna imanja u Jezerima. Najstariji od braće bio je tepački knez i on je držao radnike i najamnike. Kod njega se najmi jedno momče kome je bilo ime Stevo da čuva kneževe ovce zajedno sa kneževom sestrom. Oni se međusobno zavole i uzmu se. Priča se da je kod kneza došao jedan kalajdžija Ciganin, a po nekima kalajdžija Turčin, koga knez na konaku ubije, zbog čega njegova porodica i porodice njegove braće budu pobijene od strane Turaka iz Pljevalja.

U Marićima se priča da je knezu Mariću tada podvaljeno i da on nije ubio kalajdžiju, već da je to uradio neko drugi, a njemu podmetnuo dokaze koji su ga teretili. Turci tada poštede ženu kneževa brata Goluba i njenog sinčića Mika. Pokolj je izbjegao i knežev sinovac Veselin koji se tada nalazio sa majkom u ujčevini. Nakon dvadesetak godina vratio se na očevinu. On uspije da dokaže svoje porijeklo i vrati svoj dio imanja, koji je bio zaposjednut od strane Mika, Golubova sina, i Steva najamnika. Oni u Tepcima podijele zemlju i imanje na dva dijela i zaposjednu ih Veselin i Miko, a imanje koje su imali na „brdu“ na Jezerima, gdje su im bili katuni, podijele na tri dijela, uključivši u dio Steva, svoga tetka. Ima i druga verzija o ovom događaju, koja kazuje da se najamnik nije zvao Stevo, već da mu je bilo ime Mlađen, koji je navodno bio došao iz plemena Pipera i da su ga zbog toga zvali Mlađen Piper. Dalje kazuju da je Mlađen imao sina Steva po kome se njegovi potomci prozovu Stevovići. O ovome će biti više riječi kad se bude govorilo o porodici Stevović.

Zna se da je knez Tomić – Marić knezovao poslije kneza Petka Ninkovića, da je bio savremenik Milića Ninkovića, Boža Nikolina, Milovana Petkova, Vujice i Čuna Ćetkovića i Ivana i Sima Badnjara. Svi su oni živjeli u drugoj polovini 18. i početkom 19. vijeka. Pokolj Marića mogao se desiti u vremenu oko 1780 – 1790. godine.

Veselin Marić je imao tri sina: Živana, Pavla i Mikajila. Neki od njih se isele na svoje katune u selo Podgoru, gdje i danas žive njihovi potomci. Svi današnji Marići vode porijeklo od Veselinovih sinova. Marića ima iseljenih u Bosnu, na Glasincu, u Srbiji, na Kosmetu i u drugim mjestima širom naše zemlje.

Vaso Marić je bio u komitskom pokretu 1916-1918. godine. Vidoje Đurov iz Tepaca poginuo je u NOR-u kod Šumana 1944. godine, kao pripadnik jedinica NOV-a, a Jakov Vasov iz Tepaca nalazio se u 7. omladinskoj brigadi u kojoj je bio na dužnosti komesara čete. Bio je hrabar i pouzdan borac. U borbama je ranjavan. Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić


Komentari (72)

 • Siniša Marić

  Ja i moji Marići samo Iz Bos. Grahova,selo Luka, slava Djurdjevdan,baba kaže da smo doselili iz sela Kosovo pored Knina u Luku i toliko znam, volio bih znati više!?

  Odgovori
 • maric ljiljana

  Prezime Maric se pominje u Knjizi „Smederevsko podunavlje i Jasenica“ iz 1925. godine od autora Borivoja M. Drobnjakovica. Marici u Vrbovcu kod Smedereva slave sv. Alimpija. Vrbovac je jedno od starijih naselja, doseljenici su iz dinarskog, kosovskog cak negde kazu da se i Bugari naseljavaju u Vrbovac. Ovde se doseljavaju bezeci od Turaka. Sto se tice slave oni koji su ubijali Turke osim sto su menjali stanista menjali su i slavu, pa nije retkost da su razlicite slave, neki su menjali veru! Marica ima u Bosni, U Hrvatskoj, u Srbiji: Vojvodina,a znam da je iz moje familije Marica u N. Sadu (iz Vrbovca kod Smedereva), Kosovo, Kragujevac, Knjazevac (Krajina).Takodje, mesto Vrbovac mozemo naci u naznacenim oblastima kao i prezime. Kao dete sam slusala da kada su se nastanili davali su imena odakle su posli.Da li da verujemo da su svi Marici istog porekla????

  Odgovori
 • maric ljiljana

  Jos nesto o poreklu prezimena Maric:
  – U nekim spisima stoji da ovo prezime potice po udovici najstarijeg pretka kada se uoblicava od Mare. Arapska;turska rec mearic znaci dim – dim iz kuca. Marica ima i u Americina ostrvo Ellis Isleand 1892, u Rusiji spisateljica Marija Maric, Nemackoj.
  Sremski Marici Slave Djurdjic,Marici-muzikravici slave Arandjelovdan. Deli-Maric;Kara-Marici( deli-hrabrost; kara – crna po nekima prvi marici iz Starog Vlaha slave SV. Stefana.
  – poznati marici:
  Mileva Maric – Einstein
  P.S. Postoji usmeno predanje (sto se tesko moze dokazati) da je prezime Maric nastalo od Mare cerke Djurdja Brankovica najpriznatije zene u haremu Sulejmana velicanstvenog.Ovo mi zadne nema neke osnove jer ae Mara posle smrti Sulejmana navodno nije udavala

  Odgovori
 • Milodan

  Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
  Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
  MARIĆ

  -Crniljevo, stara izumrla porodica.
  -Radljevo, prva polovina 18. veka, Beomužević u Podgorini, Stevanjdan.
  -Ušće, prva polovina 18. veka, Dračić u Kolubari, Nikoljdan, uz Jevtiće.
  -Grabovac, druga polovina 18. veka, Osat, Nikoljdan, uz Petkoviće.
  -Dren, druga polovina 18. veka, Jevovac u B. Krajini, Nikoljdan i S. Roman.
  -Kalinovci, posle 1827. godine, Zaovine-Stari Vlah, Đurđevdan.
  -Skela, posle 1827. godine, Jablanica i Krajini, Đurđevdan.

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Marić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Marić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Beomužević
  -Bogatić
  -Vujinovača
  -Zlatarić
  -Klašnić
  -Klinci
  -Kunice
  -Miličinica
  -Mionica
  -Gornji Mušić
  -Rajković
  -Robaje
  -Sušica
  -Tubravić

  Odgovori
  • Maric Nebojsa

   Po mojim saznanjima moja porodica Maric vodi poreklo iz Lijeve Reke u C, Gori .Slavim sv.Arandjela Poreklood Vasojevica .Uglavno ta loza marica zivi u Srbiji i Crnoj gori coleo bih vise da saznam o svojim korenima.Zivim u Smed.Palanci

   Odgovori
  • Nele

   Imate li neke informacije o Marićima u selima iznad Ljubovije?Slave Svetog Nikolu.Moja baba sa majčine strane,sestra joj i brat su živeli u Loznici dok su druge dve sestre bile u Mačvi.U stvari,svi su se prvo iz brda i planina iznad Ljubovije odselili za Mačvu(uglavnom Prnjavor) pa su eto neki zboh posla ili udaje otišli za Loznicu.Moja baba koja me je odgajila (1928-2000) je uvek pričala o nekim selima iznad Ljubovije ali nikada konkretno nisam saznao koje je selo u pitanju.Pominjala je Leović,Vršić,Ljuboviđu,Azbukovicu,Bobiju.Težak i kršan kraj,da koza noge polomi,tako je pričala.Planiram da uskoro posetim sva ta sela i nešto malo više saznam jer i sam živim u Loznici.Mi potomci smo uglavnom u Loznici ili okolini ali niko od nas ne zna puno o Marićima iz okoline Ljubovije jer se nismo rodili kada su se oni doselili ovde.U Sokolskoj Nahiji ne mogu da nađem ništa pouzdano.Ako nešto znate,hvala unapred.

   Odgovori
 • Filip Maric

  Ja i moji Marici smo iz Republike Srpske i nazalost moji preci nisu sapamtili odakle smo tacno…jedino sto sam nasao na internetu je to da smo iz Nevesinja porijeklom ali sada mene muci pitanje jesam ja od te loze???!!! 😀

  Odgovori
 • Milodan

  Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Marić.
  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Marić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Vreoci
  -Boždarevac
  -Veliki Borak
  -Vranić
  -Kruševica
  -Leskovac
  -Mirosaljci
  -Tulež
  -Draževac
  -Jasenak – izumrli.

  Odgovori
 • aleksandar maric

  Ja sam Aleksandar Marić,
  moji su iz sela Deronje opština Odžaci severna Bačka, po crkvenim knjigama
  smo se u doba Marije Terezije doselili iz Hercegovine slava Nikoljdan.
  U Deronju ima samo 4 kuće Marića.
  Molim Vas ako možete da mi potvrdite da li je to tačno ili ne i odakle su pošli prvi Marići

  Hvala unapred

  Odgovori
  • Aleksandar I1

   Aleksandre,
   pod uslovom da niste promenili prezime dolaskom u Podunavlje, onda bi za vas bilo zanimljivo sledeće:
   Risto Milićević “Hercegovačka prezimena“ – Marići su u Strujićima “odavno“ i nepoznato je odakle su porijeklom. Prozvani su Marićima po nekoj Mari čija su djeca “bili i ostali siročad“. Jedan zaselak u Strujićima po njima je nazvan Marića Mahala. Slave Nikoljdan.
   Strujići su selo na rubu Popovog Polja, između Ravnog i Ljubinja.

   Odgovori
   • Petar

    Tesko da ce ovo neko videti jer je rasprava bila odavno,malo sam se zainteresovao za prezimena moje porodice (moje licno Prokic ,,mihajlovic,trajkovic,i ostala ali ima jedno koje do sada nisam bas poznavao a to je Maric ,znam da su iz Strujica i da se moj cukundeda kao mlad odselio u ameriku negde na istocnoj obali ,e doslo je do rata 1914 kada mihajlo pupin sredjuje da dodju da ratuju eh sad nije se vratio te ide u okolinu vranja kao glavni kako da nazovem zandarm i tu se zeni itd e posto je tu bilo siptara i imao velikih problem sa njima dolazi u beograd sa zenom itd nebitno sve u svemu ako moze da mi se javi na email ovaj sto mu je deda ili ko vec iz strujica ( peki9peki@gmail.com )

    Odgovori
  • Slavko

   Najstariji Marići su iz Nevesinjske župe i odatlen se raseljavaju u 15 vijeku u Vojvodinu, 16 vijeku u Krajinu i Trebinje …….. 80% Marića u bivšoj Jugoslaviji su porijeklom iz Nevesinjske župe.
   Koga interesuju podaci za njihovo porijeklo nek se obrate na moju E-poštu slavko944@yahoo.com

   Odgovori
 • Milan Maric

  Moji su isto iz Bosanskog Grahova iz sela Luka, pravoslavci isto kao i Sinisini samo nismo rodjaci. Ako imate nekih saznanja o Maricima sa ovih prostora bio bih vam zahvalan kada bi ste mi napisali nesto o tome. Unapred hvala,
  Milan Maric

  Odgovori
 • Momčilo

  Evo moji dragi prezimenjaci da se i ja ukljucim i dam doprinos o sto višem saznanju o nasem prezimenu.Pre svega pozdrav svima sirom sveta.Marića je mnogo medju Srbima /pa i Hrvatima/,svakako medju trideset najcescih prezimena,i sigurno nisu svi rodjaci jer je na raznim stranama,pogotovo u zapadnim krajevima,ostala pokoja Mrija-Mara udovica sa decom.Stoga cemo govoriti najvise o Maricima iz Bosanske Krajine jer je to,kako sam vec objasnio prostor brojnih raseljavanja i premestanja pruzrokovan cestim ratnim dejstvima.U „Plemenskom recniku licko-krbavske zupanije“Marici su zabelezeni u vreme Prvog svetskog rata kao familija sa ukupno sa 28 domacinstava i to u Gospicu 2,Otocac 6,Medak 2,Lescu 3,Sincu 2,Sirokoj Kuli 11,sumecimi i Lovicu 2.Marici su na ovim prostorima prisutni odavno sto nalazimo prema podacima iz putopiasa Glavinica 1696 god. i Brajkovica iz 1970 god.kao i iz Krajiski polisa iz 1712 god.Nazalost u oba izvora nisu navedene slave porodica.U“Kninskoj krajini“S.Nikacevica iz istoga vremena Marici se spominju u Kninu 1 kuca,doseljeni pocetkom 20 veka iz Olubica slava SV.Arandjelovdan i kao rimokatolici doseljeni iz Sibenika /jedno vreme su zadrzali slavu Stjepandan/U Olubicu ih ima 15 domacinstva dosli u 17 veku iz oblasti Kotara.Jedan se nastanio u Kninskom polju i od njih su jedini Marici katolici a drugi se nastanio u Olubicu i presao na pravoslavlje.Od njega su sve gornje kuce Marica .U Orlicu ima 9 kuca Marica slava im je Sv.Djordje dosli u 16 veku iz Nevesinja.U Strmici 1 kuca došli iz Golubica u 19 veku slave Sv.LukuU Vrbniku su Marici katolici doseljeni iz Kovacica 19 veka.UUncu su mnogobrojne porodice Marica tako ih ima u Drvaru doseljeni iz Tiskovca 2 kuce sa salavom Arandjelovdanb,u Osrecima 3 kuce i isto slave al se ovde navodi da su poreklom od Rodica i da su prezime dobili po Mariji,slava ArandjelovdanUprekaji 1 kuca doseljeni karajem 19 veka od Mrkonjic Grada slave Nikoljdan.UPreocu 1 kuca privedeni iz Grahova pre bune 1875 god. slave DJurdjevdan,kao i oni u Malim Strlicanakoji su se tamo doselili pre 200 godina iz Pasinog polja kod Grahova.Uknjizi“Srpska prezimena u Bosni“ takodje velik je broj Marica al sa razlicitim krsnim slavama tako Nikoljdan slave u Bistrici,Kozarcu,Sski i Jelicima kod Prijedora,Bozicima i Demirovcu kod Dubice,Vozuci kod Maglaja,Dobrunu iMokrogoranima KOD vISEGRADA,kOKOKORIMA I Strpcima kod Prnjavora.DJuedjevdan slave Marici u Bnja Luci,Prijedoru,Bihacu,Maglaju,Visokom,Mrkonjic gradu,Bugojnu,Glamocu.Rogatici,Krule,Tesnju,Petrovcu,Sanskom mostru i Travniku,Jovandan slave Marici u Vlasenici,Travniku,Mrkonjic gradu,adaerventi,Prijedoru,Glamocu,Srebrenici,Prnjavoru,Sanskom mostu i u oblasti oko Sarajeva.Na Marice nailazimo u Popovu polju Hercegovina selu Strujici postoji naselje koji nosi njihovo ime a U Drenjanima postoji toponim Maric-MesjaU Strujicima je zabelezeni Marici/Vulici/i ubrajaju se u jace familije.U Strujicima se Marici spominju i kao Vulicikoji su od Ridjana i nekada su se zvali Smoljani ima ih 10 kuca i slave svetoga Nikolu a kazu da su se odnekud doselili i prozvali kao sirocad po nekoj babi Mari-Marici.Prema podacima iz knjige „DROBNJANI,PLEME U HERCEGOVINI“MARICI pripadaju grupi srodnih porodica zvanih Prepecanjani to su porodice koje su naselili selo Tepci u Drobnjaku sadasnjim Nikskickim rudinama..Posle“razure“Prepecenjana u vreme Kandiskog rata,kada je jedao od njih,Bajo Pivljanin,bio uskok i borio se protiv Turaka,oni podele selo na tri dela.Stojan koga su zvaliSmoljan uze deo koji ze prozva Smoljanici,Rajicu pripade Bejovina a Stanisi Potok.Do naseljavanja u Tepcu slavili su Nikoljdan.Od Stojana-Smoljana su sledeci rodovi,Poturakovici,Badnjari,Djabsanovici i Jolovici.Od Rajica,MariciGolubovici,Lusevici,Jovavic,Drincic,Cetkovici i Vujicici a od Stanise,Obradovici,Bozovici,Milicevici,Petkovici.Marice su zbog nekog ubistva Turci prognali u Bosnu oko 1760 god,oko 1810 god.u Tepce se povratio Veselin Maric i uspeo da dokaze svoje poreklo i povrati zemlju nazad i tu se ponovo naseli.Svi danasnji Marici u Tepcima su od Veselina i njegovih sinova Zivana.,Pavla i Mihajila i slave Djurdjevdan.SVI OVI NAPRED NAVEDENI PODACI SU ZA BOSNU I ZA HRVATSKU VAZILI DO IZBIJANJA RATA DEVEDESETIH GODINA,POSLIJE ISTOGA MNOGO TOGA SE PROMENILI MNOGE PORODICE SU SE RASELILE.Uopštini Ilijas kod Sarajeva do izbijanja ratnih sukoba devedesetih godina zivelo je vise porodica Marica.Ito u selima Gornja Bioc,Donja Bioca koji su slavili Arandjelovdan.Selu Malesici i Donjoj Vogosci slavili su Nikoljdan.Po zavrsetku rata i Dejtonskom sporazumu svi su iselili iz Ilijasa,pošto je Ilijaš pripao federaciji/ Poslije stabilizacije stanja samo se jedna porodica vratili u Ilijaš ostale su se raselile u Srbiju.Republiku Srpsku,Ameriku itd.

  Odgovori
 • Milan

  Da li imate podatke kad su Marici dosli u selo Drenova, Gornji Milanovac?

  Odgovori
  • Klaudije

   Dragićevići (7 dom, Nikoljdan) su došli iz Hercegovine, iz nekog sela blizu brda Huma, pre Prvog ustanka. Od tog su roda još Todorovići (9 dom), Đukanovići (5 dom), (D)mitrovići (5 dom) i Marići (6 dom), svi u Livadicama.
   M.S. Filipović – „Takovo“

   Odgovori
 • Milan Marić

  Poštovani,
  već neko vrijeme se bavim istraživanjem svojih korijena pa me zanima
  možete li mi pomoći u novim saznanjima vezano za moju porodicu.

  Zovem se Milan Marić. Živim u Prnjavoru, Republika Srpska/Bosna i Hercegovina.
  Moji su rodom iz sela Crkvena (zaselak Gajevi), opština Prnjavor, Republika Srpska i tu smo, prema mojim saznanjima proteklih 150 godina. Slavimo sv. Nikolu i nije mi poznato da smo ikada mijenjali slavu.

  Moji direktni preci su :
  otac Radivoje, rođen 1952. (ima brata Veselka i sestre Neđeljku, Nadu i Jelenu),
  djed Petar, rođen 1923., umro 1976. (brat Slavko i sestre Ljeposava, Desanka, Slavka i Krstana),
  pradjed Milan, rođen 1892., umro 1969. (braća Tomo i Miko),
  čukundjed Aleksa,
  navridjed Stojko…

  Kumovi su nam Jugovići i Kalabići (po starini) , a prve komšije Šajinovići,Kuzmanovići, Kojići …
  Nosimo nadimak( prijekorak) Šibonje (navodno zbog strasti prema slanoj i jako začinjenoj hrani).

  Marići u Prnjavoru su uglavnom Pravoslavci i raštrkani su po svim krajevima opštine.
  Nama su najbliži (teritorijalno) Marići iz Lišnje i Mravice, a ima ih i u Lužanima, Štrpcima i Šibovskoj.
  Najviše ih ima upravo u Crkveni i naše se prezime tu izgovara sa dva i. Mariić (prema nekim istraživanjima
  tako ga izgovaraju muslimani) mada je u upotrebi i varijanta bez i, ali sa produženim a ( Maarć).

  Bio bih vam izuzetno zahvalan ukoliko mi možete dati više informacija o porijeklu moje porodice.
  Molim vas da mi odgovor pošaljete na e-mail adresu : milanrmaric@gmail.com

  Srdačno,

  Milan Marić

  Odgovori
  • Nele

   Moja majka je devojačko Marić,prvo su se doselili u Mačvu(vidi opet Prnjavor)ali Mačvanski.Skoro je sigurno da su svi došli iz nekog planinskog sela iznad Ljubovije ali ne znam tačno kojeg.Sećam se da su pominjali Leović,Ljuboviđu,Azbukovicu,Vlašić.Nikada jedno ime.Neki od njih su se zatim nastanili u Loznicu između ostalog i moja baba,sestra joj i brat.I danas smo mi potomci u Loznici a neki u Mačvi.Slave svi Svetog Nikolu.Po nekim saznanjima postoji mogućnost da su pre toga bili u okolini Srebrenice i Bratunca zbog rudnika Sase a pre toga su moguće doseljeni iz Dalmacije.Iznad Ljubovije se pričala ijekavica pa to ide u prilog ovome,mada to važi za skoro sva naselja iznad Ljubovije.Pozdrav.

   Odgovori
 • Vlasto

  Moji Marići su iz sela Jasenovi Potoci kod Mrkonjić Grada. Raselili su se u Mliništa ( kafana kod Neđe Marića) , Banja Luku ,i Banat ( Banatsko Novo Selo i Vladimirovac). Svi slavimo Đurđevdan.Ne znamo gotovo ništa o poreklu Marića u selu Jasenovi Potoci , osim priče o Nikoleši Mariću koji je navodno pobegao u taj deo zbog Turaka i osnovao lozu, mada ima Marića sa kojim nismo rod. Boravio sam slučajno u selu Stublo u Zlatiborskom kraju i video da postoje samo dva prezimena : Marić i Udovičić .Da li neko zna nešto više o Marićima u okolini Mrkonjić Grada ?

  Odgovori
  • slavko maric

   prijatelju moja porodica je iz jas.potoka ali nisam cuo za tvoje ime u nasoj porodici.javi se na facebook pa da pokusamo preko starih da saznamo nesto vise,inace nedjo mi je rodjak.mozes kontaktirati i radovana iz vladimirovaca .puno pozdrava slavko

   Odgovori
   • Vlasto

    Slavko , nisam mogao da te na]em na Fcb , pokušaj ti mene (Vlasto Marić).
    Inače Radovan je vrlo blizu mene , naša kuća je pored njegove u Potocima i Neđo mi rođak , moj deda je Mitar Marić ( koji ove godine puni ravno 100 godina ).
    Pozdrav !

    Odgovori
 • Dimitrije

  Moji Marici su 6 kolena (da ja znam) na Kosmaju. Slavimo Sv.Arandjela. Koje je poreklo ove loze?

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Marić, po mestima življenja. Prema knjizi Radomira Ilića „O ljubićskim selima“.

  -Bečanj-1
  -Lađevci
  -Bresnica, uz Deli-Mariće i dr.
  -Gornja Trepča, uz Jovančeviće
  -Bečanj-2, uz Muzikraviće i dr.
  -Tamnik, uz Šuše i dr.

  Odgovori
 • Dragan

  Poticem nekoliko kolena unazad od Marica iz Kaca,selo kod Novog Sada (pradeda,deda,otac,ja) ali nisam u najboljim odnosima sa tom stranom gena,a opet me zanima odakle i od koga bih mogao da vucem korene. Slava je Sv. Stefan (09.01). To je sve sto znam. Ako neko ima neki podatak bio bih mu veoma zahvalan. Veliki pozdrav! 🙂

  Odgovori
  • Vladimir Maric

   DRAGANE Moj deda se naselio u Aleksa santic 1923 god. kao solunski dobrovoljac,ovde je dosao iz malog Polja kod Mostara.gde ima marica koji slave svetog Stefana.U malo polje dosli su od Trebinja. pored slave sv Stefana u nasoj porodici se neguju imena iz starina koja prelaze sa oca na sina,Petar [Pero],Jovo,Risto.Lazo.U okolinu Trebinja dosli su iz Crne Gore iz mesta Savina koje se nalazi kod Herceg Novog.Ja sam agronom a upoznao sam iz Kaca jednog Marica dali je agronom ili polj. tehnicar?takodje sam radio sa veterinarom batom Maricem koji je nastanjen u Irigu.Inace ove podatke mozes naci na sajtu Danila Marica iz knjige Marici u hercegovini

   Odgovori
 • Slavko

  Proucavam porijekla Marica i moze te mi se obratiti na moj imejl slavko944@yahoo.com.
  Preporucujem Draganu da se obavezno javi jer postoji velika vijerovatnoca da mu znam porijeklo

  Odgovori
 • Ranko

  Moja porodica je nastanjena kod Omarske,Opština Prijedor,i tu smo od,koliko ja znam,negde od druge polovine 19.veka.Slavimo Sv.Nikolu,imamo zavetnu večeru uoči Aranđelovdana.Imamo u komšiluku prezimenjake koji slave Đurđevdan.Voleo bih znati odakle nam je poreklo.

  Odgovori
  • Milorad Bogdanović

   Koje mjesto kod Omarske?
   Prezime Marić koji slave Nikoljdan, spominju se u crkvenim knjigama iz 1882 godine u parohiji Bistrica, Jelićka, Kozarac, Omarska i Prijedor.

   Teško da se sa sigurnošću može utvrditi porjeklo vašeg prezimena, jer, ono je nastalo iz ličnog imena Marić koje je izvedeno od Mar(e)+ić – Milica Grković, Rečnik ličnih imena kod Srba, Beograd, 1973; str. 127

   Prezime Marić dosta je rasprostranjeno kod Srba. Npr. te 1882 godine u mitropoliji dabro-bosanskoj (2/3 BiH), Marići se spominju kao slavljenici 18 različitih slava, što govori da različiti po srodstvu.
   U samom Potkozarju – gomjeničkoj dolini, Marići se još spominju da slave: Mijoljdan, Đurđevdan, Jovanjan, Lazarevu Subotu i Srđevdan.
   Da su Marići ovdje dosta davno naseljeni, govori i nastanak imena sela timarske oblasti, gdje od Marića – Marićka dobija svoje novo ime, od Krivaja – selo Krivaja, od Niševića – selo Niševići, od Jelića – selo Jelići (Jelićka), itd., gdje su vjekovima Srbi nastanjeni.

   Pošto je danas vrlo aktuelna teza „da smo svi od Grne Gore“, da spomenem da se prezime Marić prvi put spominje u dubrovačkim arhivima 1376. godine, i to Radovan Marić iz Humske zemlje – knj. Novaka Mandića Studo, Srpske porodice vojvodstva svetog Save, Gacko, 2000; str 289.

   Odgovori
 • Pavle

  Ja sam (PAVLE) iz Novog Sada moj otac VASILIJE i deda PAVLE su rodom iz Kovilja slava nam je sv JOVAN nisu mi nista puno rekli osim sto znam da je deda sluzio u srpskoj vojsci to znam po slici a odakle su dosli pradeda ili neko pre njega ne znam .Po logici imena su nam stara i verovatno poticemo iz hercegovine koliko sam ja uspeo da istrazim ali nisam 100 posto siguran. Ako iko ista zna nek napise nesto!

  Odgovori
 • Sofija Maric

  Moj Muz je Borivoj Maric. Zivimo u N. Beogradu a rodjeni smo u selu Lezimiru SR. Mitrovica u sremu i billa je velika porodica Maric. Svekar je Svetislav, i iao je jos 2 brata, Vasilija i Ljubomira. Oni su mrli a ostale su njihove porodice. Bio ih je 6 dece neznamo odakle su dosli ali nam je jedno stiglo pismo iz Hrvatske da pripadaju nekoj Vlastelinskoj familiji i da treba da uplatimo novac bile su Marke u pitanju da bi dobili Grb i da bi dobili rodoslov. Moj svekar nije to uplatio mislio je da je neka prevara a mozda i nije. Samo 1990 godine ko bi mogao da veruje u tave stvari.
  Neznam dali neko ima jos ovakvo iskustvo zelela bi da znam. I naravno odakle su dosli Marici dali sa Kosova, iz Bosne ili iz Hrvatske . slavili su Alimpiju. Unapred svima hvala za svedocenje i ako nesto neko zna neka mi napise. Hvala unapred.Marici su bili u Drugom svetskom ratu dobri borci i bili su vrlo lepi i poznati.

  Odgovori
  • Milana Marić

   Pozdrav Sofija. Porodica mog oca je iz Ležimira. Deda Sava je imao brata Nešu i dve sestre. Slava nam je 20. oktobra – Srdjevdan. Nažalost i otac mi je preminuo, pa mi je žao što malo znam o svom poreklu. Možda su porodica tvog muža i moja porodica u srodstvu.

   Odgovori
 • Radovan Maric

  Ja se zovem Radovan Marić iz sela Jasenovi Potoci,opština Mrkonjić Grad,Republika Srpska.Slava Đurđevdan.Živim U Vladimirovcu U Banatu.moji stari pričali su mi da smo se doselili sa izvora Sane(Rust Maića)pre oko 150 godina.I sada ima kod izvora Sane Marića.Izvor sane je nedaleko od moga sela,jedan sat pješaka.Sada nas ima u Vladimirovcu,Banatskom Novom selu,Beogradu,Novom Sadu,Banjaluci,Srpcu(oni su sa Izvora Sane).I mene interesuje odakle se vuče to prezime,neki kažu da smo Hercegoci,neki da smo Crnogorci, neki da smo Dalmatinci,mislim da se može saznati samo preko DNK.Pozdrav svima Marićima pa javite ako neko nešto sazna više.

  Odgovori
 • Nikola

  Postovanje. Ja sam Nikola Maric. Zivim u Prijedoru, Republika Srpska. Izbjegao iz Gornjih Biljana opstina Kljuc. Otac mi je Božo. Djed David. Prandjed Obrad. Cukundjed Eremija. Dalje ne znam. Volio bih da znam malo vise o porijeklu prezimena. Hvala.

  Odgovori
  • Slobodan

   Pozdrav, moji su iz Tomine kod Sanskog Mosta, deda mi je pričao da je njegov deda ili pradjed doselio iz Biljana kod Ključa u Tominu… Mada znam da u Sani pocevsi od Sanice ima jako dosta Marica… poslije rata smo izbjegli sad smo po Novom Sadu, Banja Luci, Bijeljini i svugdje po svijetu slavimo Sv. Trifuna. Pozdrav svim Maricima!

   Odgovori
  • Vlatko

   Nikola javi se ja sam od Marića iz Tepaca kod Žabljaka

   Odgovori
   • Nenad

    Vlatko, moji stari su mi govorili da su moji Marici poreklom sa Zabljaka, ali bez konkretnih podataka. Moj djed Milenko (1930. god), pradjed Vladimir, cukundjed Aleksa koji je umro (ili poginuo) kada je moj pradjed bio dete pa je tu ta nit prekinuta. Slava Nikoljdan. Okolina Priboja i Rudog, selo Mokronozi. Mozes li mi nesto vise reci o Maricima sa Zabljaka?

    Odgovori
 • Marić

  Ima li Marića iz Kutine ili okoline Zapadne Slavonije?
  Odatle vučemo korenove, ali nažalost spletom okolnosti gotovo ništa ne znamo o poreklu.

  Odgovori
 • Vaso

  VASO
  Ja sam rodjen u Imljanima ,Skender Vakuf.danasnje Knezevo.Slavumo Sv.Stefana.Moja se porodica odselila u Srbac pa kasnije u N.Travnik.Mnogi Marici iz mog roda I dan danas zive u Imljanima I B.Luci.Brat mi je u I.Sarajevu a ja u Pertu Australija.Inace kolika je smo dugo nastanjivali Imljane da smo se izrodili tako da ima Marica u istom selu a da nismo vise rod.Po pricanju starih ,mi smo dosli iz Crne Gore,poslije ubistva nekog age Turcina.

  Odgovori
  • Nikola

   Moji su mi pricali da smo mi sa Zabljaka i da smo posle ubistva nekov age turskog pobegli zbog krvne osvete . Slavimo Djurdjevdan . Moji su pobegli u Rilic to je na Kupresu ali trenutno zivimo u Srbiji.

   Odgovori
  • Zoran

   Zdravo,
   Ja se zovem Zoran Maric, rodjen sam i zivim u Sloveniji. Moj otac je rodjen u Imljanima. Djed Lazar i jos neke njegove komsije su u II. Svjetskom ratu sklonili porodice od napada ustasa u planinu pa tako je nsatao zaseok Petrovo Polje. Tacno je da nas ima mnogo ali opet postoji mogucnost, da nam je isti predak, barem nama Maricim sa imljanskog podrucja. Dali znas ti dalje u istoriju odakle smo doselili i kad?

   Odgovori
 • Joksim

  Da li neko zna koliko onih porijeklom „pobiše“ aga Turaka po Crnoj Gori, a i šire?

  Odgovori
 • Andrea

  Moje ime je Andrea Maric. Moj deda je Dragoljub Maric, potice iz Skender vakufa, opstina Imljani. Imao je dva brata, Savo Maric i Nikola Maric. Majka Milica, otac Stjepan. Deda se preselio u zap. Backu, tacnije u Kulu. Nasa slava je Sv.Jovan. U Kuli nas zivi dosta Marica, brojimo veliku familiju.Svaki od dedinih braca ima i musku i zensku decu.
  Ni deda ni njegova braca nisu zivi, a ja bih volela na neki nacin da saznam malo vise o nasim daljim rodjacima i precima

  Odgovori
 • Vlada

  Moje ime je Vlada Maric,slavim sv. Stefana i iz Srbije sam,tacnije iz mesta Ub,Kolubarski okrug…moj deda je se zvao Bogosav Maric i imao je dva brata Miodraga i Srecka…njihov otac a moj pradeda je se zvao Stanojlo Maric,koliko znam on je bio u zarobljenistvu u Nemackoj…nisam siguran ali mislim da vodimo poreklo iz Crne Gore pa ako nego moze jos nesto da mi kaze u sam

  Odgovori
 • aleksandar

  Hristos voskrese! pozdrav svim prezimenjacima, moj deda je iz Sekovica, Zupci. zanima me moze li mi neko reci koju slave slavu Marici tamo? Deda Ljubo Maric, otac Nedeljko.

  Odgovori
  • Velimir Marić

   Aleksandre,

   Moj otac Jovan je takođe bio poreklom iz Šekovića. Tamo sam jednom bio i ima čitav jedan zaseok koji se zove Marići i tamo su svi moji preci sahranjeni. Moja tj njihova slava je Sveti Jovan

   Svako dobro i pozdrav svim Marićima
   Velimir Marić

   Odgovori
 • Bogdan

  Marica opština Foca ima slave slavu Sveti Trifun bilo nas je oko50 domaćinstava

  Odgovori
 • Nikola

  Moji Marici su iz Kupresa – Rilića (BiH) , poreklom su iz Zabljaka (CG) , trenutno zivimo u Srbiji. Slavimo Djurdjevdan.
  Nas predak bezao je sa sinovima kada su turci napali i pobegao u Kupres , ako je neko istog porekla neka se javi 🙂 Kazu da ima jos Marica u Zabljaku i Podgori (Pljevlja) .

  Odgovori
  • Milorad Bogdanović

   Testiraj se Nikola pa vidi jesu li predanja tačna. Koliko znam Turci su i na Kupresu bili, skoro u isto doba kad i u Crnoj Gori.
   Tvoje prezime 1882. godine slavilo je 18 različitih slava, a Đurđevdan najviše. Tada je u tvojim Rilićima bilo 32 kuće i 320 duša.

   Odgovori
   • Nikola

    Moracu se testirati . Moji kazu da su ubili nekog turskog agu i da su se zbog krvne osvete morali seliti pa su pobegli u Rilic . A i cuo sam da su Marici menjali slave pa moram saznati da li su moji menjali.

    Odgovori
 • Filip Marić

  Pozdrav ! Moji Marići su iz Mirosavaca, opština Lopare ( sjeveroistocna BiH ) i pripadamo I2a haplogrupi. Slavimo Nikoljdan. Stariji govore da smo dosli iz Hercegovine. Zanima me od kog plemena potičemo i da li su to možda Drobnjaci ?

  Odgovori
 • Dusan

  Moji Marići su poreklom iz sela Martinovića opština Glina ,a slavimo svetog Stefana Dečanskog (Mratindan) odakle smo došli tacno ne znamo .

  Odgovori
 • dobro marić

  dosta sam pročitao o marićima i dosta slušao. čini mi se da znam podosta o nama. bilo bi mi drago da se čujem sa svakim od naših i da popričamo. vrlo smo brojni i dalje reproduktivni. vrlo vredni i posvećeni svojoj porodici. sudbina nam je slična narodu od kojeg potičemo. česta selenja što zbog stočarskog zanimanja i traganja za boljom ispašom ali i zbog raznih zulumćara.
  moj telefon uvek dostupan 0038163257567. puno pozdrava.

  Odgovori
 • Goran Marić

  Pozdrav prezimenjaci. Moj pradeda Toma Marić je poreklom iz mesta Bračevci, pored Đakova. Toma se kao jako mlad oženio i preselio u Đakovo, gde je ubijen od strane pripadnika NDH. Nakon toga Tomina žena, moja prababa Katica dolazi u Staru Pazovu sa dvoje dece. Koliko sam uspeo da vidim u komentarima, ovde niko osim mene ne vuče poreklo iz tog mesta. Ako neko zna nešto više o Marićima iz mesta Bračevci voleo bih da čujem…

  Odgovori
 • Sreten Marić

  Postovani,
  hteo bih da saznam nesto vise o precima. Otac mi je pricao da je pradeda Rado dosao iz Hercegovine krajem XIX veka u selo Jovanja pored Valjeva. Slavimo Jovanjdan. To selo ima zaseok Marici i nisu svi rod koliko razumem iako slave istu slavu??? Hvala unapred

  Ako neko zna nešto vise neka pise na sirmaric@yahoo.co.uk

  Odgovori
 • Georgije Marić

  Zovem se Georgije Marić,zivim u Irigu, gde postoje cetiri familije Marića. Svi slavimo Svetog Alimpija Stolpnika.Videh u objavi iz 2013 da nas ima u Vrbovcu kod Smedereva sa istom slavom. Pozdrav svim Marićima a narocito Ljiljani iz Vrbovca, od koje saznadoh nesto novo o putevima nasih zajednickih predaka

  Odgovori
 • bojan

  Zanima me poreklo Marića iz Ličkog Tiškovca slava Đurđevdan

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  MARIĆ (p.k.m). Marići (p), u Rilju i Brataču (Nevesinje), Kosoru (Mostar). Klepcima (Čapljina), Strujićima (Popovo), Gomiljanima kod Trebinja… U Rilju su porijeklom od Kovačevića iz Nudola u Crnoj Gori. Dugo su se „seljakali po Hercegovini“ dok su došli u Rilje. Slave Aranđelovdan. U Bratać su doselili iz Dubočaka u Banjanima. Slave Jovanjdan. U Strujićima su „odavno“ i nepoznato je odakle su porijeklom. Prozvani su Marićima po nekoj Mari čija su djeca „bili i ostali siročad“. Jedan zaselak u Strujićima po njima je nazvan Marića mahala. Slave Nikoljdan. U Kosoru su „najstarija porodica“. Slave Đurđevdan. Marić u Klepcima potiče od „nekog desetara iz francuske vojske“ koji je služio u Marića iz Stoca „pa je primio i njegovo ime“. Slavi Jovanjdan (59:212.213. 341,342,262; 84:180,181). Marića ima u Poljicu i Biogradu (Površ, Trebinje). U Poljice su došli iz obližnjeg selišta Duži oko 1700. godine, a u Biograd iz Poljica. Slave Nikoljdan (75:1225, 1230). Ima ih u Zgonjevu kod Trebinja, Ošanićima kod Stoca i u Stocu. Jedno selo kod Trebinja zove se Marić Međine. Porodično predanje kaže da su Marići iz Trebinja i okoline (Gomiljani, Zgonjevo i Poljice u Površi) porijeklom iz Herceg-Novog. Odatle su doselila trojica braće. Jedan se nastanio u Gomiljanima, drugi u Zgonjevu, treći u Poljicu. Od njih potiču brojne porodice u Hercegovini. Ima ih nastanjenih u Sarajevu i Beogradu, a i iseljenih u SAD. Porodice u Gomiljanima slave Šćepandan. (Podaci: Mirjana Marić iz Gomiljana). Marići (k) su razgranat rod u zapadnoj Hercegovini, Podveležju i prozorskom kraju. Nastanjeni su u Dobriču, Grabovoj Dragi, Buhovu. Bliznom Kuku, Gornjim Mamićima (Široki Brijeg), Svinjarini, Dobrču, Kokorini, Banjdolu i Gornjim Gnojnicama (Podveležje), Jaklićima, Borovnici, Blacama, Dugama, Lugu i Risovcu (Prozor), Mostaru, Ljubinju, Ljubuškom… U Dobriču su. prema predanju, starosjedioci. Međutim, u popisima se spominju „tek 1768. godine“. U Grabovu Dragu su davno doselili iz Varde kod Raške Gore. U Buhovo su došli iz Grabove Drage, a u Blizni Kuk iz Dobrića. U Gornje Mamiće Marić je došao iz Gruda „na ženinstvo“ (189:41,46.47,51,88). Marići u Podgrađu (Mostar) su iz Podveležja, a u Bjelojeviće kod Stoca su došli iz Burmaza. U Podveležju su, prema Dedijeru, starinci, a „Podvelešci vele“ da su doseljenici iz Bijelog Polja ili iz Raške Gore (115:156). U Veljoj Međi (Popovo) prezime Marić se spominje 1708, a u Trnčini 1711. godine (59:281,283.293,296,343:214/5.,104). U Jaklićima su „davnašnji doseljenici iz Hercegovine“. U Borovnicu su došli 1910. iz Grabove Drage. U Blace su doselili iz Gruda „za turskog vremena“. U Duge su se naselili 1913, a porijeklom su iz okoline Mostara (79:98.111,114,118.120,165). Ima ih u Ravnom (Popovo), Golom Brdu i Šćepan Krstu kod Stoca. Marići (m), u Vranjevićima, Ravčićima, Humilišanima (Mostar). U Vranjevićima su starosjedioci, a u Ravčiće su došli iz Podveležja (59:245, 247,248). U selima Podveležja ima više porodica Marića, a ima ih i u Međinama (Polog, Široki Brijeg), gdje su doselili iz Podveležja (115:156,158,160,234: 189:54). Ima ih i u Kleku (Prozor). Tvrdi se da su porijeklom od „nekog poislamljenog katolika“ i da su zajedničkog porijekla sa katolicima Marićima u Donjoj Vasi.

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori
 • Marija Maric

  Pozdrav svima
  Marica ima i u Arandjelovcu,slava Sveti Nikola.
  Po nekim pricama,cula sam da su Marici dosli iz Bosne i Hercegovine za vreme Turaka,prebegli su u selo Mackat kod Zlatibora…jedan od mojih predaka Momcilo,sa sluzbom(bio je ucitelj) je dosao u selo Ratar u opstini Topola,gde se ozenio i preselio u Arandjelovac.U Arandjelovcu su nastavili da zive..Ja bih volela da znam jos nekoga ko ima veze sa ovom pricom…
  Hvala unapred,veliki pozdrav!!!!

  Odgovori
 • Gordan Marić

  Pročitah sve komentare i podosta toga o Marićima na ovom sajtu, ali ne nađoh ništa o Marićima koji slave Svetog Simeona Bogoprimca (16. februar). Ja sam iz centralne Bosne, Novi Travnik, a otac mi je iz sela Mudrike, planina Vlašić. Velika većina Marića iz Mudrika, Vitovlja i okoline slavi Simeona Bogoprimca. Volio bih znati gdje još ima Marića koji slave istu krsnu slavu i ako neko zna nešto više o „mojim“ Marićima…
  Pozdrav za sve!

  Odgovori
 • Luka Maric

  Ja sam iz Sirce kod Kraljeva.Mozes da mi napises o mom poreklu?

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top