Порекло презимена Миловановић

5. фебруар 2012.

коментара: 120

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МИЛОВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Миловановић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Миловановић

Хаплогрупа: J2b M205 род Годијеља

Порекло: Борач, Гружа, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (120)

Одговорите

120 коментара

  1. Maja

    Prezivam se Milovanović moj deda je rođen u Knjaževcu Ljubomir Milovanović slavio je krsnu slavu Đurđic rođen 1926 godine druge podatke ne znam imao je sesru Bina smo je zvali koja je do svoje smrti pre par godina živela u Nišu .Deda je kao beba ostao bez majke i odhranila ga je baba ime joj ne znam.Njegov otac kolonizacijom dolazi u Banat gde se kao mlad udovac ženi i dobija blizance negde u Gaju.Volela bi da znam više o njegovoj familiji ako ima nekoga iz Zaječarskog okruga

  2. Marija

    Milovanovici, selo Banicina, kod Smederevske Palanke, poreklo iz Hercegovine (valjda) slave Sv. Nikolu. Sta znate o tome?

  3. Nikola

    Ja sam potomak tih milovanovica iz banicine, oni su rodom iz Bosne, mesto Osat. Ne znam kad su se doselili ali po dedinim pricama on je 5-koleno koje je ovde. Inace deda koji se doselio ovde zvao se Milovan pa eto odatle Milovanovici.

  4. Vladan

    Ja se prezivam Milovanović
    Selo Lipe , Smederevo
    Krsna slava sv. Evstatije 3. Oktobar
    Po dedinoj priči poreklo iz grčke ali ni on nije znao detalje
    Deda Svetomir , pradeda Vlada , čukun deda Milan
    Molim ako iko zna nešto
    Unapred zahvalan

  5. Ono sto znam iz price koju sam cuo od svog pokojnog dede jednom prilikom za Milovanovice koji su nastanjeni Krusevac, Nis, Svrljig, Zajecar, Knjazevac Bor… Dakle jug-jugoistok Srbije pa cak i delovi na KiM dolazimo iz Crne Gore i razlicite slave slavimo Djurdjic-Sveti Vraci itd…
    Zasto smo inace pobegli (neki Bosna neki Srbija) svi koji vuku korene iz CG je krvna osveta a sada kome i zbog cega ne znam.
    Familija nam je ogromna i svi smo u rodu osim nekih koji su od imena Milovan dobili prezime Milivanovic.
    Tacno je da su nam M.Milovanovic slikar i jos mnogi poznati rodjaci ali jedna velika mana prati ovo pleme svi su svima okrenuli ledja dal zbog straha od te krvne osvete to ne bih mogao da kazem.
    Tako da kad cujete da se neko preziva Milovanovic znajte da vam je 95% rod.
    Pozdrav

  6. Ana

    Šta znate o Milovanovićima, živeli su u Kragujevcu, deda mi se zvao Aleksandar, za pradedu nisam sigurna (išao je u nemački logor za vreme rata); slavili su Svetog Ignjatija?

  7. Vladan

    Prezime Milovanović. Knezevo kod Banja Luke. Slava Djurdjevdan. Tu smo nastanjeni od 1800 i neke mozda i ranije. Najstariji moj predak koga znam je oko 1860 a siguran sam i od ranije da smo na ovim prostorima. Zna li ko odakle dolazimo. Pozdrav

    • Dušan Milovanović

      gde si brate knezevicu, kako mi je imenjak?
      Evo ja vec duze vreme vrsljam oko ovoga i podatke do kojih sam dosao su da, pripadamo raseljenim drobnjacima podno Durmitora i ne samo mi nego i vecina bastaja, kako kazu podaci odletela nekom Turcinu glava pa smo morali da bezimo.
      Imas ovde Cini mi se o plemenima pa potrazi pod raseljeni drobnjaci i videces koliko prezimena iz bastaja se poklapa, pa i nase a znas da nas je dosta u bastajima koji slavimo djurdjevdan a različitog smo prezimena to svedoci da smo sigurno iz istog plemena.
      neki podaci kazu da smo kumovi s Karadjordjevicima ali to ne mogu da tvrdim.

  8. Ana

    Nešto više o Milovanovićima iz doline Moraće.

  9. vesna

    Moje babe familija je doseljena iz Crne Gore, zive u Goloboku prezivaju se Milovanovic, slave sv,Nikolu 19, decembra,po babinoj prici doselili su se krajem 19 veka, na zalost nisam upamtila iz kog plemena iz Crne Gore i da li su ovde uzeli prezime Milovanovic ili su ga doneli

    • Dragan Milovanovic

      Milovanovici koji slave sv.Nikolu vode poreklo sa Kosova a neka istrazivanja kazu da su se na Kosovo doselili iz Crne Gore.
      A sa Kosova su se selili svuda po Srbiji tako da svi koji slave Sv.Nikolu poticu iz istih korena

      • Branislav

        Ti Milovanovići sa KiM su bili članovi bratstva Milovanovića koji su kroz vekove od dolaska Osmanlija zavetno bili čuvari manastira Visoki Dečani. Krajem IXX veka su se gadno pobili sa Turcima i Šiptarima i odbranili manastir od paljenja. Zbog krvne osvete su napustili KiM i svojoj deci su davali prezimena po dedama, pradedovima i čukundedovima. Mnogi Arsići, Ristići, Gavrilovići,… su zapravo Milovanovići koji su posekli mnoge Turke i Šiptare na srpskom Kosovu i Metohiji braneći srpsku pravoslavnu veru i Srbe od zuluma nečastivih.

  10. Ivan

    Pozdrav. Ja poticem od Milovanovica iz okoline Manastira Morace.1792 dosli smo u Srbiju i ovde uzeli prezime Vukosavljevic, po Vukosavu Milovanovicu, tada predvodniku porodice. Po predanju Vukosav je bio knez nahijski koji je pobio neke Turke i zapalio im kulu, jer su hteli da se okoriste pravom prve bracne noci. E sad, ako neko zna nesto vise o tim Milovanovicima,neka mi javi , tesko je doci do informacija.