Порекло презимена Крајновић

5. фебруар 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Nikola

    Презиме Крајновић (Краиновић) сусрећемо у Аустроугарском попису из 1712. године на подручју данашњег Госпића – Билај. Крајновићи су живели у Личком Читлуку, чак и на картама (Државни архив Хрватске) из 19. века уписане су Краиновића куће.
    По неким изворима потичу од племена Богуновић.

  2. Igor

    Да ли ми можете рећи да ли презиме Крајновић може бити и из Црне Горе?Хвала

  3. Marija

    Potvrdjeno je da smo ziveli na teritoriji Like, ali znam za porodice Krajnovic koji slave Sv. Jovana i Sv. Nikolu…

    • igor

      Да ли ми можете рећи да ли презиме Крајновић може бити и из Црне Горе?Хвала

      • Крајиновић Благоје

        Крајновићи су пореклом из Лике . Део поридице Богуновића У лици преузимају презиме по области и тако смо постали КРАЈНОВИЋИ . Постоје варијанте Краиновића , Крајиновића , али сви смо исти . Славимо Св. Јована . Део породице из Обровца се насељава у Београд , а део у Бачки Градачац. Мој деда Јован долази у Београд 1934 . године са сином Младеном ( мојим оцем ) и са две черке Јованком и Даворком . Веома брзо умире , после годину дана .Баба ( Даница ) се преудаје и ми полако изгубисмо ( сестра и ја ) све трагове о својим најрођенијима . Пре око годину дана пронашао сам једну слику на којој је мој деда Јован и , претпостављам , његов брат и сестра. На полеђини слике , која је сликана у Госпићу , пише Бачки Градачац. Имам намеру да одем до Сомбора и да посетим то место . Ако треба ићи ћу од куће до куће док не пронађем своју родбину.

        • Žarko Obradović

          Blagoje, Krajnovići su iz Divosela, 1696. godine preseljeni u Bruvno. Upisani su u austrijskom popisu za 1712. godinu pod prezimenom Kraina a starješina porodice se zvao Marko. On je bio seoski sveštenik – paroh. Mislim da su oni zajedno sa Obradovićima, Radakovićima i Plećašima osnovali novo naselje u Bruvnu. Selo kod Odžaka (Sombora) u kojem i danas žive Krajnovići zove se Bački Gračac, po ličkom Gračacu.
          Pozdrav

        • Dragana Krajnovic

          Gospodine Blagoje,

          mala ispravka u vasem tekstu, mesto u Backoj gde su se doselili zove se Backi Gracac, a ne Backi Gradacac

  4. Kristina

    Zahvaljujem se svima sto su nesto napisali o svom poreklu! Moj pradeda se zvao Janko Krajnović. Ne znamo puno o njemu, jer je umro kad je moja baba bila dete, ali znamo jedino da je bio iz Like i da je ucio gimnaziju u Karlovcu. Posle je postao trgovac i otisao u Prijedor i tu upoznao moju prabaku, i tu i ostao. Zato se valjda i tako malo zna o njemu… Ali tata mi je potvrdio da im je slava bila Sv. Jovan. Bila bih tako zahvalna ako neko zna da im je neki predak imao brata ili sina Janka, koji je napustio Liku i otisao u Bosnu krajem 19og veka!

    • Marina

      Poštovana Kristina,moj cukundeda se zvao Janko Krainovic(Krajinovic) ne znam tačno…kao dete se iz Citluka_like doselio u Srem,selo (Adasevci).mozda je pre toga živeo i u Bosni.ozenio se sa Marom Milosevic sa kojom je dobio 3 dece(jedno od njih je Kata Krainovic moja prababa).Kata je rodjenq 1908 godine.

  5. Koviljka Krajnovic Micic

    Naknadno vidjoh da ima posebno za Krajnovice, bez I pa cu i ovdje prekucati poruku ponovo.

    Moji su Krajnovici iz Citluka kod Gospica. Tj. nekadasnjeg djela Divosela. Inace kuca nam je bila prva kad se ulazilo u Citluk iz Divosela. Otac Dane Krajnovic, djed Jovan Krajnovic, djedov otac Iso Krajnovic. Koliko znam djed nije imao brace. Nista vise ne znam, a sve me zanima. Pa ako neko ima neku informaciju o mojim Krajnovicima zamolila bi da mi se javi.

    Krsna slava nam je Sv. Jovan krstitelj, koju sam ja preuzela i dalje da slavim.

    Veliki pozdrav svim mojim Krajnovicima gdje god da su.