Порекло презимена Крајновић

5. фебруара 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Nikola

  Презиме Крајновић (Краиновић) сусрећемо у Аустроугарском попису из 1712. године на подручју данашњег Госпића – Билај. Крајновићи су живели у Личком Читлуку, чак и на картама (Државни архив Хрватске) из 19. века уписане су Краиновића куће.
  По неким изворима потичу од племена Богуновић.

 2. Igor

  Да ли ми можете рећи да ли презиме Крајновић може бити и из Црне Горе?Хвала

 3. Marija

  Potvrdjeno je da smo ziveli na teritoriji Like, ali znam za porodice Krajnovic koji slave Sv. Jovana i Sv. Nikolu…

  • igor

   Да ли ми можете рећи да ли презиме Крајновић може бити и из Црне Горе?Хвала

   • Крајиновић Благоје

    Крајновићи су пореклом из Лике . Део поридице Богуновића У лици преузимају презиме по области и тако смо постали КРАЈНОВИЋИ . Постоје варијанте Краиновића , Крајиновића , али сви смо исти . Славимо Св. Јована . Део породице из Обровца се насељава у Београд , а део у Бачки Градачац. Мој деда Јован долази у Београд 1934 . године са сином Младеном ( мојим оцем ) и са две черке Јованком и Даворком . Веома брзо умире , после годину дана .Баба ( Даница ) се преудаје и ми полако изгубисмо ( сестра и ја ) све трагове о својим најрођенијима . Пре око годину дана пронашао сам једну слику на којој је мој деда Јован и , претпостављам , његов брат и сестра. На полеђини слике , која је сликана у Госпићу , пише Бачки Градачац. Имам намеру да одем до Сомбора и да посетим то место . Ако треба ићи ћу од куће до куће док не пронађем своју родбину.

    • Žarko Obradović

     Blagoje, Krajnovići su iz Divosela, 1696. godine preseljeni u Bruvno. Upisani su u austrijskom popisu za 1712. godinu pod prezimenom Kraina a starješina porodice se zvao Marko. On je bio seoski sveštenik – paroh. Mislim da su oni zajedno sa Obradovićima, Radakovićima i Plećašima osnovali novo naselje u Bruvnu. Selo kod Odžaka (Sombora) u kojem i danas žive Krajnovići zove se Bački Gračac, po ličkom Gračacu.
     Pozdrav