Poreklo prezimena Vujić Reviewed by Momizat on . Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Vujić

Poreklo prezimena Vujić

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam


Komentari (48)

 • Milodan

  Familije-prezimena Vujić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Vujić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih sela.

  -Beloševac
  -Vujinovača
  -Jasenica
  -Majinović
  -Osečenica
  -Robaje

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Vujić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

  -Donja Triješnjica
  -Donja Bukovica
  -Strmovo
  -Gvozdac
  -Dobrotin

  Odgovori
 • drago vujic

  postovanje interesuje me poreklo prezimena vujic sa prostora srednje bosne opstina donji vakuf krsna slava petrovdan navodno po pricama starijih doselila se 3 brata bezeci od turaka sa podrucja imotske kraine

  Odgovori
 • vujic_vujic

  I mene mnogo interesuje porijeko prezimena Vujić jer sam i ja Vujić, takođe me interesuje koliko ima različitih loza i slično.
  Ja mogu napisati nešto o Vujićima na planini Ozren kod Doboja, sve što znam i meni su rekli moji djedovi kao što je i njima rečeno.
  Odakle su tačno ozrenski Vujići nije 100% sigurno ali se sa velikom vjerovatnoćom predpostavlja da smo sa sjevera Crne Gore ili Istočne Hercegovine, druge opcije sam rijetko čuo. Sada skoro svi Vujići žive u ozrenskom selu Kakmuž ili dijaspori (oko 20-25 domaćinstava), nisam siguran ali možda ima po nekoliko porodica i u drugim ozrenskim selima. Sada je svim tim Vujićima krsna slava Sveti Stefan (9. januar).
  Nešto što se pouzdano zna je da kada su Vujići došli na ove prostore nisu bili u Kakmužu nego u nekoliko kilometara udaljenom planinskom selu Brezicima, tada su slavili Lazaricu(8 dana prije Vaskrsa). Ne znam tačno kad se desila selidba iz Brezika u Kakmuž ali to je odprilike u 19. vijeku.
  Jedan brat je ostao u Brezicima a drugi je otišao u Kakmuž i uzeo Svetog Stefana za slavu jer je prethodni vlasnik tog imanja slavio tu slavu. Brat koji se odselio se zvao Petar ili je to bio Petrov otac, ja sam njihov direktni muški potomak po prvoj liniji. Znam još da su se potomci oba brata posjećivali sve do 70-80-ih godina prošlog vijeka, šta je dalje bilo ne znam.. Raspitivao sam se ali ništa našao nisam. Planiram zamoliti monahe u manastiru Ozren da mi daju uvid u evidenciju krštenica mojih predaka ako je to moguće i ako arhiva nije stradala u ratovima, tu bi trebalo sve da piše. Ako neko ima bilo kakvih informacija neka napiše, bilo bi mi vrlo drago saznati istoriju svog prezimena, mogu vam reći da vrlo zavidim nekim bratstvima koji se svake godine okupljaju, imaju grb, svoje priče i duža porodična stabla.

  Odgovori
 • Sinisa Vujic

  Mi smo vujici takodje .iz bosanske krajine.kazu neki djed nam je ubio turskog agu kad mu je dosao da naplati harac.valjda i ono da mu spava sa zenom..slavimo svetog marka 8 maj.kazu poreklom sa ceti

  nja.mozda..

  Odgovori
 • Marko Vujić

  Postoje neke 4 teorije o poreklu Vujića i verovatno su sve četiri tačne jer nisu svi Vujići istog korena. Vujića ima najviše među srbima i hrvatima, a ima ih i u Bosni i Crnoj Gori. Pra poreklo mojih Vujića vodi iz Dalmacije (nije deda ubio turčina) od porodice Orelj, mesto Kanjane (ne postoji više, samo temelji starih kuća) kraj Sinja. U 17tom veku, Vujo Orelj, imućan Sinjski trgovac i uskočki glavešina imao je pet sinova. U starosti posle smrti žene, oženio se ponovo mladom ženom i dobio dvoje dece, Petra i Mariju. Vujo Orelj je umro pre rođenja Marije, a pet odraslih sinova nisu priznavali poslednji brak oca te nisu dozvolili da Petar i Marija ponesu prezime Orelj (po nekima bili su vanbračna deca) Tako da su poneli prezime po pokojnom ocu Vuji i postali su Vujići. Nije poznato da li su bili srbi ili hrvati, ali se zna da su bili katolici, jer Petrov sin Ilija prešao u pravoslavlje nekoliko godina posle propasti Prvog srpskog ustanka, preveo ga je sveštenik koji je prebegao bežeći od osvete turaka. Ilija je posle nekih lokalnih sukoba u Dalmaciji, pošto se našao na poraženoj strani sa porodicom prešao u Liku, pa u okolinu Karlovca koja je bila pod Austrijom. Pošto crkva nije priznavala srbe katolike kako bi bili zbrinuti i postali pravi srbi, morali su preći u pravoslavlje (tako su valjda ostali srbi katolici vremenom postali hrvati). Elem tu se priča dalje širi, Ilija je imao 3 sina i 1 ćerku, koji su se dalje rasejavali, dalje priča ide kroz Bosnu, Kordun, Baniju itd.

  Odgovori
  • Vujić

   Marko, vidim da vodis poreklo od Vujica iz Kanjana. Ja sam Vujic ciji je otac rodjen u tom selu, a inace su tu Vujici ziveli do Oluje 95′. Pre svega me interesuje odakle ti toliko informacija jer i sam zelim da istrazim svoje poreklo sto je moguce vise. Kad kazes da u Kanjanima postoje samo temelji starih kuca, mislis li na rusenje u ovom poslednjem ratu? Ako je taj Ilija presao u Liku, od koga poticu Vujici koji su ostali u Kanjanima? Hvala unapred na odgovoru.

   Odgovori
   • Vladimir

    Postovanje,
    I ja sam Vujić poreklom iz Kanjani.I moj otac je rodjen tamo.Interesuje me vise o korenima pa bih Vas molio da napisete opsirnije…

    Odgovori
 • Marko Vujić

  Vujići iz Crne Gore poreklom su verovatno iz Boke Kororske, selo Dide koje takođe više ne postoji sem ruševina starih kuća, a nalazi se u planinama iznad samog zaliva. Što znači da su zapravo poreklom bokelji a ne crnogorci. Odatle su se iseljavali mahom u Hercegovinu i Podrinje, pa veći deo Vujića u Srbiji vuče poreklo od njih (to je moj zaklučak).

  Odgovori
 • Milos Vujic-Backa Palanka

  Kao sto rece Marko,Vujici vode poreklo iz Boke Kotorske,ali su se vremenom raseljavali po citavoj bivsoj Jugi.Srba ima i u Hrvatskoj,manje na Kosovu,ima ih u Valjevu ali ima ih i u Vojvodini (Senta).Moj otac je rodjen na planini Gorici (Opstina Sipovo,Republika Srpska).Rodjen je u selu Vujici,gde je selo pre 2 sv. rata brojalo oko 70,Vujica,slagacu vas.Za vreme 2 sv. rata,dolaze ustase na Goricu i vrse masakre nad Vujicima,gde je vecina odvedena i pobijena.Moj deda je preziveo masakr,ostala braca i sestra su pobijeni.Vujici se 1971 sele u Vojvodinu,u sela Obrovac (Backa Palanka), Perlez, itd. Slava Vujica sa Gorice je Petrovdan.Ako vas ima jos sa Gorice,javljajte se,pozdrav.

  Odgovori
  • Stefan Vujić

   Kako se zove tvoj otac? Moj deda je Pero Vujić otac mu se zvao Dušan, a deda mu se zvao Peraga. Moj otac se zove petar mi smo iz sela Vujići, Gornja Slatina kod Ribnika. Koju slavu slaviš? Ja dam od svoga dede čuo da smo došli iz Crne Gore.

   Odgovori
 • Miroslav

  Marko,
  da li mozes nesto malo vise da mi napises o Iliji Vujicu koji je otisao na Kordun ako sam dobro razumeo.
  Ja sam Vujic sa Korduna i na Kordunu je bas bilo puno Vujica i to u nekoliko sela.
  koliko znam svi slave Sv. NIkolu i ono sto znam da u mom selu se prvi put pominjemo u 18. veku.
  Ja sam dosta istrazivao i dosao sam do sasvim drugih podaka, a to je da poticemo iz Crne Gore iz plemena Bjelopavlic.Naravno ovo nije 100 posto sigurno, ali je poznato da je Kordun od prilike tad naseljavan i da su ga naseljavali upravo iz Crne Gore bezeci od Turaka. Primer su Petrovici, Zivkovici, Gojkovici, Knezevici. Ova tvoja teorija mi je nepoznata ali ne i neverovatna.
  Po mojim podacima Vujici generalno poticu iz Crne Gore ali usled silnih migracija koje su bile u razlicitim periodima tesko je doci do relevantnih podataka. Npr. poznato je da Crnogorci znatno pre Korduna naseljavaju i Dalmciju, dakle mozda Vujici iz Dalmacije opet vode poreklo iz Crne Gore (to je samo hipoteza)
  Voleo bih da znam kako si uspeo da dodjes do tih podataka.
  Srdacan pozdrav…

  Odgovori
  • Vujić

   Dragi Gospodine, interesuje me kako ste došli do podatka da ste od plemena Bjelopavlića??

   Da li ikako možete da me kontaktirate, da bi vam pokazao pisani trag o Vujićima iz tog plemena, što upravo i ja pokušavam da potvrdim kroz drugih naših prezimenjaka a možda i Rođaka..?

   Moj broj je +41766837730
   Mejl: [email protected]

   Odgovori
 • Vujić

  I ja sam Vujić iz Mačve. Po predanju doselili smo se iz Hercegovine, selo Vido kod Metkovića. Doseljenici su doneli uspomenu na svoje poreklo i dali ulici ime Vidovački šor a selo u koje su doseljeni zvalo se ili su ga oni nazvali Metković takođe. Slave Miholjdan.

  Odgovori
  • Nemanja Vujic

   Mi smo Vujici iz Martinaca kod Sremske Mitrovice,moj deda mi kaze da mu je njegov otac rekao d asmo mi iz Metkovica ali jedni vujici su tamo ostali a nasi preci su dosli,i doneli krsnu slavu mihiljdan ovamo,dosli smo sa kumovima grozdicima sa kojima smo kumovi i dan danas

   telefon fiksni 022/668/001
   posta 22222
   broj kuce i ulica/Sremska 25

   Odgovori
 • Vujić

  Pomaže Bog Prezimenjaci 🙂

  Trenutno pripremam građu i skupljam informacije o Vujićima koji su poreklom iz Plemena Bjelopavlića.

  Ja sam inače iz Župskog Aleksandrovca, Slava nam je Stevanjdan, naš predak koji je došao između 1760-1780g. u Župu se zvao Marko. (Prepostavljam da ih bilo više ali nije sačuvano predanje o drugima)

  Po dokumentima i predanjima je odseljavanje počelo od sela Tvorilo kod Danilovgrada pa od Velji Brijeg preko Jošaničke Banje su se naselili u mesto Koznica (Aleksandrovac) gde i pojedini ostali da žive do danas a danas pretežno žive u dolinama Župe.

  Ako bilo ko misli da bi ima povezanosti sa Plemenom Bjelopavlići ili zna da su mu koreni poreklom iz Crne Gore nek mi se javi na:

  Moj broj je +41766837730
  Mejl: [email protected]

  Srdačan Pozdrav

  Odgovori
  • Stefan Vujić

   Pomoz Bog prezimenjače moj. Medi je deda pričao da su vujići došli iz Crne Gore i da su se putem podjelili na 2 grupe i otišli na 2 različite strane. Jedni su otisli prema Banjaluci, Aleksandovcu i Župi a drugi prema Ribniku, Mrkonjiću i Ključu. Ovi Vujići što su otišli prema ribniku slave Svetog Arhiđakona Stefana tj. Stevanjdan, a ovi što su otišli prema Župi slace Petrovdan. Svi vijići koji slave Stevanjdan su rođaci. Ako uspijes napraviti stablo našeg

   Odgovori
 • Željana

  Todor Vujić krenuo 1752g iz Bukovine(Ukraina,Rumunija) i nalazimo ga u popisu1757/8 u Komlušu -naselju u današnjoj Rumuniji blizu naše granice,blizu Kikinde.Tu proveli preko dvesta godina .Prezime im prešlo u Vujin tu u Komlušu i u severnom Banatu i Vujinov u Južnom Banatu – .slava.sv.Jovan

  Odgovori
 • Momčilo

  Ja sam isto poreklom iz Dalmacije, selo Kanjane, slavimo Đurđevdan, čuo sam neke priče da vučemo poreklo iz Crno gore, iz riječi Vuk->Vuja->Vujić (ali to generalno skoro svi Srbi imamo neku vezu sa Crnom Gorom ili Hercegovinom), pa tako…Inače ima i Vujića katolika-Hrvata u selu Kijevo kraj Knina, sad priča je da su Vujići, bežeći pred Turcima išli u dvoje pravca, jedno prema Drnišu, a drugo prema Kninu, barem po narodnom predanju…Oni kod Knina, primili su katoličanstvo te su danas svi Hrvati…Ima i jedno selo Vujići-Vujakovački u Slavoniji, gdje su doduše opet svi Hrvati…bio je čak i jedan hrvatski ministar Antun Vujić, iz Dubrovnika, tako da je ovo sve vrlo neizvesno…

  Odgovori
 • Momčilo

  kao rekoh, sa obzirom na činjenicu da je u ono vrijeme vuk vrlo česta životanja, te da ima malo more prezimena tog korijena (Vuk-ović, ić-čković, ojević, Vuj-ović, jčić,-ić,…) moguće je da su sve grane Vujića nastale neovisno druga od druge, pa to možda tumači da nas ima od Rumunje do Dalmacije, te svih konfesija, (ima čak i Muslimana sa tim prezimenom, ukucajte Mustafa Vujić) doduše možda najpoznatiji nosioc ovog prezimena, Joakim Vujić, bio je rodjen u jednom srpskom selu u današnjoj Rumuniji….

  Odgovori
  • vujić

   Poštovani Momčilo,

   Jer imaš možda rodoslov izrađen ot tvojih vujića? Meni za sad najstarije poznato je da su Vujići najstarije dokumentovano iz bratstva Bjelopavlića..

   Odgovori
 • Radovan

  Moji Vujici poticu iz hercegovine, najverovatnije selo Vid pord.Metkovica na moru. Nekog smisla ima jer se selo u kojem zivim takodje zove Metkovic ali sad macvansku a ulica u kojoj su se naselili Vujici nosi jos uvek naziv „Vidovacki sor“ ali samo medju mestanima. Da li su dosli direktno u Macvu ili su prvo bili negde na severu pa dosli nije poznato. Registrovano je da su doslu u 18 veku.

  Odgovori
 • goran vujic

  dragi Vujici ja sam poreklom iz Skopja selo Banjane koje se spominj 1307 od kralja milutina ,a moj rod najstariji. Slavim slavu sv Petku 27 oktombar i 6 maj sv Georgija to je seoska slava.

  Odgovori
 • Draga

  Dragi Vujici.
  Igrom slucaja otac mi se preziva Vujic i potice iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca odakle sam i ja kao i moj deda, pradeda i cukundeda, majka se takodje devojackim prezimenom preziva Vujic i poreklom je iz Mionice kod Valjeva. Po prici koju ja znam Vujci iz Brusnice su dosli iz Crne Gore samo ne znam iz kog tacno dela.

  Odgovori
 • Vujic Dragoljub

  Dragoljub zivimo u opstini Srbac slavimo sv.Georgije neznamo tacno porijeklo u 19 vijeku su na ovo podrucje dosla 4 brata od koji mi sada vodimo porijeklo,od te cetvorice je i moj pradjed Spiro……….

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  VUJIĆ (p), u Volujcu kod Trebinja, Raptima (Bobani) i Gabeli (Čapljina). U Volujac je Vujić došao iz „Crnča“ (Dživar), kupio je u „Dumušćića zemlju i na nju se naselio“. Slavi Đurđevdan (75:1228). U Raptima i Gabeli su starinom iz Dračeva u Popovu. Predak im je doselio u Rapti oko 1750. a u Gabelu oko 1840. godine. Slave Jovanjdan (59:270).

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori
 • miroljub terzic vujic

  Moje poreklo je iz rudenica, opstina Aleksandrovac zupski. deda desimir vujic dosao na miraz 1934 iz Velje glave.

  Odgovori
 • Nemanja Vujic

  Mi smo Vujici iz Martinaca kod Sremske Mitrovice,moj deda mi kaze da mu je njegov otac rekao d asmo mi iz Metkovica ali jedni vujici su tamo ostali a nasi preci su dosli,i doneli krsnu slavu mihiljdan ovamo,dosli smo sa kumovima grozdicima sa kojima smo kumovi i dan danas

  telefon fiksni 022/668/001
  posta 22222
  broj kuce i ulica/Sremska 25

  Odgovori
 • Vujić

  Zanima me poreklo Vujića iz Tuzica (Brinje) 1920 naselili Lipar (Vojvodina),slava sv.Georgije

  Odgovori
 • Vujic Zorana

  Pozdrav svima! Ja sam iz Banatskog Karlovca, ne znam puno o nasem prezimenu, ni moj pokojni otac nije znao puno. Znao je da smo se doselili iz Crne Gore i da njegov otac ziveo u mestu Draksin kod Bajne Baste i da se deda kad se ozenio doselio u Banatski Karlovac. Ako neko zna nesto molim Vas pisite. Hvala unapred!

  Odgovori
 • Zoran Vujić

  Ja sam Zoran Vujić zivim u Uzicu,tu sam rodjen,moj otac Novak Vujić rodjen je u selu Grčić opstina Bajina bašta,njegov otac je Miloje Vujić,ako neko ima neku informaciju o njima neka Kaze,a inače kazu u crkvi da su knjige izgorele pa ne znam nista o basen poreklu

  Odgovori
 • Aleksandra

  Dali iko ista zna o Vujicima iz Rijecana, opstina Modrica?

  Odgovori
 • Milorad

  Otac mi je iz Bajine Bašte(Pilica), krsna slava nam je Sv. Georgije(Đurđic). Otac mi ne zna baš puno, ali koliko sam skontao da je nase poreklo iz CG. Odselio se u Subotici, zbog siromastva i stekao je ovde porodicu. Deda Miloš od oca Dragiše.

  Odgovori
 • Vladan Vujic

  Vec duze vremena skupljam podatke o poreklu prezimena Vujic.Verovatno postoje nekoliko grana ali i neke cinjenice vezane za hronologiju pominjanja ovog prezimena.Prvi pisani izvor jeste iz 1690 godine,Boka Kotorska,ali postoji jedan stariji i vezan je za pricu o Sinan pasi i nekom Vujicu.Ova prica je iz sredine 16.veka a radnja se desava u okolini Prizrena,selo Lokvica.Sama prica,tacnije ishod iste daje puno objasnjenja,zasto se ovo prezime vek kasnije pojavljuje u Crnoj Gori,Bosni,Vojvodini…

  Odgovori
 • Mirjana

  Prezivam se Vujić! Slavim Sv. Trifuna. Od 1763 smo u Sremu. Interesuje me poreklo

  Odgovori
 • Bilja

  Preziva se Vujić, rodjena sam u Šibovcu kod Daruvara, zapadna Slavonija, znam samo da mi je i cukun deda tu živeo, slavimo Sv. Jovana. Deda mi se zvao Petar, pradeda Stevan, ako neko nešto zna pišite, hvala

  Odgovori
 • Vujic vujic

  Pričao mi pradjed da smo iz crne gore rodom iz boke kotorske da je njegov predjed to njemu rekao.slavim krsnu slavu sveti arandjel.selo Dobrotin.Bajina Basta

  Odgovori
 • Milenko

  Po pricama od starih ljudi koje sam slusao i po porodicnom stablu prezime Vujic potice od plemena vasojevica. Postojao je vujadin Vasojevic iz crne gore i zbog izjasnjavanja da su srbi i krvne osvete Vujadin Vasojevic je uzeo prezime Vujic posto su bili u uskocima. I svoj zivot posvetili srbstvu od njegove porodice se dalje siri po bosni , srbiji i hrvatskoj. I krsna slava je Sveti Nikola zastitnik ribara i putnika

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top