Порекло презимена Крнић

4. фебруара 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. Nikola

  Pozdrav ja sam Nikola Krnić iz Kikinde moja porodica slavi krsnu slavu sv. Jovana Krstitelja, zanimljivo je da u Kikindi ima još jedna porodica koja se preziva Krnić i nismo u srodstvu ali koja slavi sv. Arhandjela. Imam i stablo videću sa stricom da mi pošalje preko meila pa da vam prosledim! Želeo bih da znam odakle moja porodica vodi poreklo znam da ih dosta ima u Crnoj Gori i u Lici!

  • Маријана Крнић

   Никола, мени је Крнић удато презиме, али знам да је отац мога свекра пореклом из Далмације. Такође славимо Јовањдан. Но, многи Крнићи који су остали у Далмацији су покатоличени, асимилирани су међу Хрвате, тако да нисам сигурна ни да знају да су пореклом Срби.

   • Luka

    Poštovani,
    Najviše Krnica ima u okolici Šibenika (mjesto Konjevrate, Katolicka župa sv. Ivana)i prvi se put kao prezime u tom mjestu spominju 1438 godine prilikom popisa stanovništva Mletačke republike (Venecija). Prvi Krnic koji se spominje je Vlatko Krnić. Zapisani su kao katolički živalj. Trenutno smo 3 po brojnosti prezime u gradu Šibeniku (preko 300 obitelji, skoro 900 osoba) prema popisu stanovništva iz 2011. Svi se izjašnjavaju kao Hrvati, katolici i općenito se smatramo jednim od najstarijih lokalnih prezimena

 2. Фамилије-презимена Крнић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Мали Зворник
  -Јагоштица
  -Осат
  -Вишесава

 3. Sonja

  Moj otac je rođen u Primišlju opština Slunj u Hrvatskoj ali familija uglavnom živi u Srbiji.Jedan deo je posle 1.svetskog rata otišao na Kosovo pa potom u Vojvodinu.Slavimo sv.Stefana.

 4. Branko

  Poreklom iz Like, mada je deda pricao da su preci iz davnina dosli u liku iz hercegovine. Kako to biva u nas pradeda je pobegao iz like na kosovo, deda sa kosova u Vukovar, a mi u Kanadu. Postoje Krnici u veterniku koji su rod. Slava nam je Sv.Stevan.

 5. Damir

  Otac mi je pričao da su naši preci došli u Primišlje na Kordunu iz Crne gore. Slavimo Svetog Stevana !

 6. pederiskasti pomorac

  mi kernići oduvek smo osećali zov srpstva, pa cak i na dalekim okeanima

 7. Azra

  Krnica ima u CG. Medju najbrojnijim su prezimenima u Podgorici i Tuzima. Posljednji osmanski upravitelj podgorice bio je Jusuf beg Krnic i njegov cuveni dvorac i zatvor i dan danas se nalaze u Podgorici