Порекло презимена Крнић

4. фебруар 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Nikola

    Pozdrav ja sam Nikola Krnić iz Kikinde moja porodica slavi krsnu slavu sv. Jovana Krstitelja, zanimljivo je da u Kikindi ima još jedna porodica koja se preziva Krnić i nismo u srodstvu ali koja slavi sv. Arhandjela. Imam i stablo videću sa stricom da mi pošalje preko meila pa da vam prosledim! Želeo bih da znam odakle moja porodica vodi poreklo znam da ih dosta ima u Crnoj Gori i u Lici!

    • Маријана Крнић

      Никола, мени је Крнић удато презиме, али знам да је отац мога свекра пореклом из Далмације. Такође славимо Јовањдан. Но, многи Крнићи који су остали у Далмацији су покатоличени, асимилирани су међу Хрвате, тако да нисам сигурна ни да знају да су пореклом Срби.

      • Luka

        Poštovani,
        Najviše Krnica ima u okolici Šibenika (mjesto Konjevrate, Katolicka župa sv. Ivana)i prvi se put kao prezime u tom mjestu spominju 1438 godine prilikom popisa stanovništva Mletačke republike (Venecija). Prvi Krnic koji se spominje je Vlatko Krnić. Zapisani su kao katolički živalj. Trenutno smo 3 po brojnosti prezime u gradu Šibeniku (preko 300 obitelji, skoro 900 osoba) prema popisu stanovništva iz 2011. Svi se izjašnjavaju kao Hrvati, katolici i općenito se smatramo jednim od najstarijih lokalnih prezimena

        • Luštica

          Pozdrav Luka,

          Ima Krnića (od tvog roda vjerojatno) na Luštici u selo Zabrđe, Boka Kotorska, Crna Gora. Katolici, porijeklom iz Šibenika. Predak im je bio u austrougarskij vojsci i oženio se i tu ostao. Perković iz Šibenika su im takođe blizak rod.

          • Luka

            Poštovani,
            Hvala najljepša na javljanju, baš ste me oduševili! Krnići u Boki jesu našeg roda, i to mojeg bliskog. Brat mog pradjeda je bio austrougarske mornarički podoficir koji se oženio i ostao u Boki pa se pleme proširilo. Kao dijete početkom 80 ih sam bio u posjeti svojim rođacima u Boki.
            Srdačan pozdrav iz Šibenika!

  2. Фамилије-презимена Крнић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Мали Зворник
    -Јагоштица
    -Осат
    -Вишесава

  3. Sonja

    Moj otac je rođen u Primišlju opština Slunj u Hrvatskoj ali familija uglavnom živi u Srbiji.Jedan deo je posle 1.svetskog rata otišao na Kosovo pa potom u Vojvodinu.Slavimo sv.Stefana.

  4. Branko

    Poreklom iz Like, mada je deda pricao da su preci iz davnina dosli u liku iz hercegovine. Kako to biva u nas pradeda je pobegao iz like na kosovo, deda sa kosova u Vukovar, a mi u Kanadu. Postoje Krnici u veterniku koji su rod. Slava nam je Sv.Stevan.

  5. Damir

    Otac mi je pričao da su naši preci došli u Primišlje na Kordunu iz Crne gore. Slavimo Svetog Stevana !

  6. pederiskasti pomorac

    mi kernići oduvek smo osećali zov srpstva, pa cak i na dalekim okeanima

  7. Azra

    Krnica ima u CG. Medju najbrojnijim su prezimenima u Podgorici i Tuzima. Posljednji osmanski upravitelj podgorice bio je Jusuf beg Krnic i njegov cuveni dvorac i zatvor i dan danas se nalaze u Podgorici